Tortille w Polsce są wykorzystywane do przeróżnych przystawek. Nie musisz już jednak wychodzić z domu, aby je kupić. Dzięki temu przepisowi zrobisz je w domowym zaciszu. Ten sposób jest banalnie prosty i potrzeba do niego zaledwie trzech składników.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Istnieją dwa przepisy na tortille – możesz sobie wybrać. Ten na bazie kukurydzy (specjalnej mąki masa hari) jest typowo meksykański, natomiast drugi pszenny zawiera gluten.
– Masa hari to bardzo specyficzna mąka. Jest nixtamalizowana (tzn., że nastąpiło oddzielenie łupiny kukurydzy od ziarna poprzez zagotowanie jej z wapnem i ostudzenie). Ona ma totalnie inny zapach niż zwykła mąka – opisuje Pascal.
Na youtubowym kanale "Tuba Smaku" pojawiło się wideo, gdzie doświadczony kucharz Pascal Brodnicki tłumaczy krok po kroku, jak zrobić domowe tortille.
Do ich wykonania potrzebujemy naprawdę niewielu składników. Poniżej znajdziecie też dokładny sposób przygotowania.
Składniki na tortillę kukurydzianą:
240 g mąki kukurydzianej
400 ml ciepłej wody
szczypta soli
Składniki na tortillę pszenną:
300 g mąki (+ trochę mąki do uformowania tortilli)
1 łyżeczka soli
60 g smalcu
200 ml gorącej wody
Pascal do formowania tortilli użył specjalnej prasy. Koszt takiego gadżetu to ok. 80-100 złotych i najłatwiej jest go znaleźć po prostu na aukcjach w interencie.
Oczywiście nie musisz mieć takiego sprzętu, aby zrobić placki. Równie dobrze możesz rozwałkować ciasto i wyciąć koło przy pomocy talerza.
Sposób na tortillę kukurydzianą:
1. Do miski wsyp mąkę masa hari i dodaj szczyptę soli. Wszystko razem mieszaj i stopniowo dodaj ciepłą wodę.
2. Wyrobione ciasto uformuj w kuleczkę i przykryj ściereczką. Pozostaw na 15 minut.
3. Ciasto rozwałkuj i uformuj na okrągłe placki.
4. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią surową tortillę. Z każdej strony smaż ok. 1 minutę. I gotowe.
Sposób na tortillę pszenną:
Do tej tortilli potrzebujemy już wrzątek – nie ciepłą wodę tak, jak w kukurydzianej.
1. Mąkę pszenną połącz z odrobiną soli. Dodaj oliwę z oliwek.
– Wyjątkowo używam oliwy z oliwek, bo zapomniałem kupić smalec – objaśnił Pascal.
2. Drewnianą łyżką mieszaj składniki, dodając stopniowo wrzątek. Kiedy lekko przestygnie, wyrób ciasto ręcznie.
– Gdy poczujesz, że jest ona za mokra, dodaj troszkę mąki. Ostatecznie musi mieć konsystencję plasteliny – podpowiada kucharz.
3. Z ciasta uformuj kulkę, włóż do miski i przykryj nawilżoną ściereczką. Pozostaw tak na 15 minut.
4. Podobnie jak w przypadku kukurydzianej: rozwałkuj ciasto i uformuj je na kształt koła.
5. Na rozgrzaną patelnie wrzuć taki placek i smaż go z każdej strony po 1 minucie.
[WARTO: Zanim placek trafi na patelnie, dobrze otrzepać go z mąki.]
– Na pszennym placku mogą zacząć pojawiać się pęcherzyki powietrza, ale to dobrze. To oznacza, że jest dobre ciasto – wyjaśnia Pascal.
Pascal Brodnicki od 2018 roku prezentuje swoje przepisy na youtubowym kanale "Tuba Smaku". Specjalizuje się w daniach na słono.
W naTemat jestem dziennikarką i lubię pisać o show-biznesie. O tym, co nowego i zaskakującego dzieje się u polskich i zagranicznych gwiazd. Internetowe dramy, kontrowersyjne wypowiedzi, a także ciekawostki z życia codziennego znanych twarzy – śledzę je wszystkie i informuję o nich w swoich artykułach.