Gramy w zielone? Wiosną i latem postaw na dużo warzywnych przekąsek. Taką jest chociażby pasta z groszku z chrupiącym dodatkiem z przepisu Hanny Stolińskiej z kanału OdżywiONA. To prawdziwy kozak. Grzechem byłoby jej nie spróbować! Łap przepis.
Reklama.
Reklama.
Szybka, prosta w przygotowaniu pasta, którą zabłyśniesz i każdy zapyta "kto ją zrobił?"
Idealnie nadaje się na pieczywko jako kanapka i jako à la hummus do warzyw
Jeśli jesteś otwarty na nowe smaki, to nie zwlekaj. To dziecinnie prosty przepis
Przepis na pastę z groszku z chrupiącym dodatkiem. Wiosenna przekąska
Te małe, zielone, okrągłe, idealne cudeńka kryją w sobie dużo witamin z grupy B, witaminy młodości - czyli A, C i E oraz witaminę K. Jest bardzo dobrym źródłem żelaza.
Sprawiają, że nasze danie nie tylko jest pełnowartościowe, ale nabiera pięknego, jasnozielonego koloru. Już od samego patrzenia człowiek czuje się szczęśliwy, chce zanurzyć się w spokój, który panuje na talerzu i poczuć ten smak w buzi.
Groszek należy do roślin strączkowych. Pochodzi z Azji zachodniej. Jest lekkostrawny, co wpływa dobrze na układ trawienny, ale też sycący, a to wszystko dzięki dużej zawartości węglowodanów. Jest wartościowym źródłem energii, które nie tuczy tak jak w przypadku innych strączkowych warzyw, np. fasoli czy bobu.
Warzywo nadają się jako dodatek do sałatek, makaronów, ale też można go jeść samego po ugotowaniu we wcześniej osolonej wodzie. Z groszku przygotujesz również takie potrawy jak: zupa krem, Tajine czy kaszotto. Pamiętajmy również o listkach groszku, który wypełniony jest słodkim oraz świeżym smakiem! Sezon na młody groszek zaczyna się od maja i trwa do września.
SKŁADNIKI:
pestki dyni 2 łyżki
Mrożony zielony groszek
½ soku z cytryny
sól
pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego
duża garść świeżej mięty
JAK PRZYGOTOWAĆ:
ETAP 1) Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 2 łyżki pestek z dyni
ETAP 2) Do blendera wrzucamy mrożony zielony groszek. Do tego dorzucamy wcześniej podprażone pestki (połowę tego, co mamy na patelni, a drugą połowę zostawiamy do posypania potrawy na sam koniec). Kolejno drobno posiekany koperek (ok. 2 łyżki) dodajemy do naszego naczynia i wyciskamy sok mniej więcej z połowy cytryny. Zalewamy olejem rzepakowym, ok. 2 łyżki.
ETAP 3) Dajemy do pasty dużą garść mięty, gdyż to właśnie ona nadaje charakterystyczny smak potrawy
ETAP 4) Pastę miksujemy – nie musi ona być zmielona na gładką masę. Super jest, jak wyczuwamy w niej kawałki pestek z dyni
ETAP 5) Doprawiamy na koniec szczyptą soli i szczyptą pieprzu, posypujemy podprażonymi pestkami z dyni i bum, mamy to!
Pasta z groszku z chrupiącym dodatkiem nadaje się do kanapek jak i do warzyw pokrojonych w cienkie słupki, np. do marchewki, papryki, kalarepy, białej rzodkwi czy selera naciowego. Zachęcam spróbować podczas wiosennego pikniku. Wystarczy spakować pastę do pudełeczka, a do osobnego świeże dodatki do pochrupania.
Nie zapomnij o pestkach dyni! To jeden z najlepszych pokarmów dla naszej urody. Zawierają cynk, potas, siarkę, wapń i magnez. Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Więc jeśli chcesz, aby twoje włosy, skóra czy paznokcie lśniły, to zdecydowanie pestki z dyni powinny zawitać w twojej codziennej diecie!
Redaktorka, reporterka, koordynatorka działu show-biznes. Tematy tabu? Nie ma takich. Są tylko ludzie, którzy się boją. Szczera rozmowa potrafi otworzyć furtkę do najbardziej skrytych zakamarków świadomości i rozjaśnić umysł. Kocham kolorowych i uśmiechniętych ludzi, którzy chcą zmieniać szarą Polskę. Chcę być jedną z tych osób.