Fit babki wielkanocne od Anny Lewandowskiej. Oto dwa przepisy [BEZ GLUTENU]
Fit babki wielkanocne od Anny Lewandowskiej. Oto dwa przepisy [BEZ GLUTENU] Fot. Artur Zawadzki/REPORTER; YouTube.com / @AnnaLewandowska
Reklama.
  • W święta nietrudno o przejedzenie. Z apetytem pałaszujemy jajka z majonezem, barszcz biały, rozmaite wędliny czy ciasta
  • Można jednak postawić na słodkości w wersji fit. Takie proponuje Anna Lewandowska
  • Słynna trenerka ma dwa sprawdzone przepisy na wielkanocne babki. Obie wersje są bezglutenowe - czyli obędzie się bez wzdęć!
  • Fit babki wielkanocne od Anny Lewandowskiej. Oto dwa przepisy [BEZ GLUTENU]

    Anna i Robert Lewandowscy w wielu wywiadach podkreślają, że największą wartością jest dla nich rodzina. Starają się spędzać razem jak najwięcej czasu. Są bardzo związani z Polską. Dbają o tradycje i przekazują je swoim pociechom - Klarze i Laurze.

    Słynna trenerka zachwyca nienaganną sylwetką. Zdrowych nawyków uczy nie tylko swoje córki. Pasją do sportu i zdrowej kuchni zaraża także fanów z całego świata, a szczególnie Polki i Polaków.

    Wielkanoc za pasem. "Lewa" ma dwa przepisy na fit babki, które musicie przetestować w te święta. Są zdecydowanie bardziej zdrowe i lekkostrawne niż gotowce, które można dostać w supermarketach. Przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Oba ciasta nadają się dla osób, które nie jedzą glutenu.

    Fit babka z rodzynkami i polewą czekoladową z przepisu "Lewej"

    SKŁADNIKI:

  • 1 jajo
  • 5 białek z jaj klasy L
  • 50 g miodu
  • 75 g mąki ryżowej
  • 45 g wiórków kokosowych
  • 45 g masła klarowanego
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 30 g rodzynek
  • Przygotowanie:

    1. Klarowane masło najpierw roztapiamy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Przesianą mąkę ryżową, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe należy połączyć.

    2. W innej misce delikatnie ubijamy białka, dodając jednocześnie miód, ekstrakt, masło i jajko.

    3. Gdy ciasto się połączy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami. Po krótkim czasie powolnego mieszania, dodajemy rodzynki.

    4. Olejem kokosowym smarujemy formę do pieczenia, następnie posypujemy mąką.

    5. Na koniec przelewamy masę do formy i pieczemy wszystko przez mniej więcej 20 minut w temperaturze 180 stopni.

    Lewandowska przyznaje, że w czasie świąt możemy sobie pozwolić na drobne odstępstwa od diety. Na jej stronie można znaleźć także przepis na polewę czekoladową.

    Prosta sprawa - roztapiamy czekoladę (najlepiej ciemną) w garnuszku, dodając jednocześnie olej kokosowy. Rozprowadzamy na babce, a potem należy poczekać, aż masa zastygnie.

    Fit babka cytrynowo-pomarańczowa z przepisu "Lewej"

    Składniki:

  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 5 jajek
  • 200 ml masła klarowanego
  • 200-250 g cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • tarta skórka z cytryny i pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • Przygotowanie:

    1. Za pomocą miksera ubijamy jajka. Po dodaniu cukru kokosowego ubijamy dalej, aż masa stanie się puszysta.

    2. Mąkę ziemniaczaną przesiewamy po połączeniu jej z proszkiem do pieczenia.

    3. Na drobnej tarce ścieramy skórkę. Wszystko razem mieszamy po dodaniu pozostałych składników.

    4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.

    5. Babkę możesz udekorować odrobiną skórki z cytrusów i czekoladową polewą, w zależności od upodobań.