![Fit babki wielkanocne od Anny Lewandowskiej. Oto dwa przepisy [BEZ GLUTENU]](https://m.natemat.pl/e4af7e3678713eeeab32794f1854e25a,360,0,0,0.jpg)
Fit babki wielkanocne od Anny Lewandowskiej. Oto dwa przepisy [BEZ GLUTENU]
Anna i Robert Lewandowscy w wielu wywiadach podkreślają, że największą wartością jest dla nich rodzina. Starają się spędzać razem jak najwięcej czasu. Są bardzo związani z Polską. Dbają o tradycje i przekazują je swoim pociechom - Klarze i Laurze.
Słynna trenerka zachwyca nienaganną sylwetką. Zdrowych nawyków uczy nie tylko swoje córki. Pasją do sportu i zdrowej kuchni zaraża także fanów z całego świata, a szczególnie Polki i Polaków.
Wielkanoc za pasem. "Lewa" ma dwa przepisy na fit babki, które musicie przetestować w te święta. Są zdecydowanie bardziej zdrowe i lekkostrawne niż gotowce, które można dostać w supermarketach. Przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Oba ciasta nadają się dla osób, które nie jedzą glutenu.
Fit babka z rodzynkami i polewą czekoladową z przepisu "Lewej"
SKŁADNIKI:
Przygotowanie:
1. Klarowane masło najpierw roztapiamy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Przesianą mąkę ryżową, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe należy połączyć.
2. W innej misce delikatnie ubijamy białka, dodając jednocześnie miód, ekstrakt, masło i jajko.
3. Gdy ciasto się połączy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami. Po krótkim czasie powolnego mieszania, dodajemy rodzynki.
4. Olejem kokosowym smarujemy formę do pieczenia, następnie posypujemy mąką.
5. Na koniec przelewamy masę do formy i pieczemy wszystko przez mniej więcej 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Lewandowska przyznaje, że w czasie świąt możemy sobie pozwolić na drobne odstępstwa od diety. Na jej stronie można znaleźć także przepis na polewę czekoladową.
Prosta sprawa - roztapiamy czekoladę (najlepiej ciemną) w garnuszku, dodając jednocześnie olej kokosowy. Rozprowadzamy na babce, a potem należy poczekać, aż masa zastygnie.
Fit babka cytrynowo-pomarańczowa z przepisu "Lewej"
Składniki:
Przygotowanie:
1. Za pomocą miksera ubijamy jajka. Po dodaniu cukru kokosowego ubijamy dalej, aż masa stanie się puszysta.
2. Mąkę ziemniaczaną przesiewamy po połączeniu jej z proszkiem do pieczenia.
3. Na drobnej tarce ścieramy skórkę. Wszystko razem mieszamy po dodaniu pozostałych składników.
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
5. Babkę możesz udekorować odrobiną skórki z cytrusów i czekoladową polewą, w zależności od upodobań.
Zobacz także