W Polsce zadebiutuje sieć Spartan z Rumunii. Znana jest głównie z dań inspirowanych kuchnią grecką. Marka ta odniosła na razie sukces w Rumunii, a w naszym kraju chce iść za ciosem i zapowiada dynamiczną ekspansję. I pewnie należy się spodziewać, że wzbudzi zainteresowanie, bo fanów fast foodów nad Wisłą nie brakuje, a jednocześnie każdy chyba lubi spróbować czegoś nowego.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Sieć Spartan ma obecnie 70 restauracji w Rumunii i jedną lokalizację w Hiszpanii. To tam również zamierza otworzyć kolejne placówki.
Sieć Spartan przede wszystkim sprzedaje danie kuchni greckiej. Jest jedną z największych sieci fastfood w Rumunii. Działa tam od 2012 roku.
Założył ją w 2012 roku Stefan Mandachi. Pierwszy lokal Spartana powstał w Suczawie w Rumunii. Marka zyskała rozpoznawalność w ciągu zaledwie kilku lat. Otwierała restauracje w centrach handlowych, ale też przy głównych ulicach miast.
Sieć opierała się na modelu franczyzowym. To właśnie on umożliwił jej szybki rozwój.
Dlaczego Spartan wchodzi na polski rynek?
Zapewne brano pod uwagę wielkość i prognozy dla polskiego rynku gastronomicznego. Jego wartość oceniano w 2024 roku na 95 miliardów dolarów, a prognozy na kolejne lata zakładały dalszy wzrost.
Restauracje Spartana sprzedają takie dania jak gyros, souvlaki, sznycle czy sałatki w plackach pita lub chlebkach flatbread. W ofercie Spartana są też pozycje dostosowane do lokalnych preferencji smakowych. Trudno więc na razie powiedzieć, co takiego marka pokaże nad Wisłą typowego dla polskiego jedzenia.
W planach ekspansji Spartana będzie wspierać firma Nhood Services, której zadaniem będzie znalezienie odpowiednich lokalizacji i partnerów franczyzowych.
Rumuńska sieć piekarni Luca także weszła do Polski
Warto dodać, że nie jest to pierwsza rumuńska sieć w Polsce. Niedawno pojawiła się w naszym kraju sieć piekarni Luca. Ma ona w Rumunii około 150 punktów.
Luca to sieć niezależnych piekarni, która działa od 2010 roku. Pierwsza piekarnia Luca została otwarta w Polsce 21 maja przy ulicy Ludwika Waryńskiego 3A w budynku Polna Corner, tuż przy wyjściu ze stacji metra Politechnika.
Oferta tej sieci opiera się na "świeżych, pieczonych na miejscu produktach – od precli ze słonecznikiem czy makiem, poprzez bajgle, strudle, po pizzę, kanapki i inne wyroby piekarnicze".