Jaki makaron jest najgorszy do rosołu? Polacy wciąż kupują go bardzo często.
Jaki makaron jest najgorszy do rosołu? Polacy wciąż kupują go bardzo często. Fot. 123RF / zdjęcie seryjne

Poczciwy rosół to wciąż jedno z najpopularniejszych dań na polskim stole. Wzmacnia, gdy jesteście przeziębieni, syci i jest obłędnie smaczny. Całą sztuką jest jednak zrobić go z dobrym makaronem, który będzie jednocześnie zdrowy i nie kłócił się ze wskazaniami diety dla tych, którzy dbają o linię. Oto jakiego makaronu nie wybierać i jakie są zdrowe i smaczne alternatywy.

REKLAMA

Rosół to jedno z kultowych dań w polskiej kuchni. Aromatyczny, rozgrzewający i uznawany za naturalne lekarstwo na przeziębienia, nie może jednak obyć się bez odpowiednich dodatków.

Najczęściej podawany jest z makaronem, ale nie każdy jego rodzaj jest zdrowym wyborem. W świetle analiz dietetycznych niektóre makarony są prawdziwym kulinarnym błędem. Których warto unikać i czym je zastąpić?

Makaronowe pułapki – czego unikać?

Nie każdy makaron do rosołu jest tak samo zdrowy. Oto kilka rodzajów, które powinny budzić wątpliwości:

1. Makaron pszenny rafinowany Najczęściej spotykany w sklepach i restauracjach. Jest produkowany z oczyszczonej mąki pszennej, co oznacza, że:

  • Ma wysoki indeks glikemiczny, powodując szybki wzrost cukru we krwi.
  • Jest ubogi w błonnik i mikroelementy, ponieważ podczas rafinacji usuwane są otręby oraz zarodki.
  • Może przyczyniać się do nadwagi i insulinooporności.
  • 2. Makaron jajeczny niskiej jakości Mimo że kojarzy się z domową kuchnią, warto zwrócić uwagę na jego skład:

  • Tanie wersje zawierają mało jaj, a dużo sztucznych dodatków i wzmacniaczy smaku.
  • Nadmiar jaj w połączeniu z rafinowaną mąką sprawia, że jest to produkt wysokokaloryczny i ciężki dla organizmu.
  • 3. Makaron szybkozupkowy Popularny zwłaszcza w daniach instant, nie powinien trafiać do rosołu:

  • Zawiera dużo konserwantów, utwardzonych tłuszczów i wzmacniaczy smaku.
  • Jest ubogi w wartości odżywcze, a bogaty w sód i chemiczne dodatki.
  • Może powodować problemy trawienne i zatrzymywanie wody w organizmie.
  • 4. Makaron kolorowy z barwnikami Niektóre makarony o atrakcyjnych barwach nie są barwione naturalnie, lecz sztucznymi barwnikami:

  • Mogą zawierać E-dodatki o negatywnym wpływie na zdrowie.
  • Czasami zawierają minimalne ilości warzyw, nie mając przy tym większych wartości odżywczych.
  • Zdrowe alternatywy makaronu do rosołu

    Na szczęście istnieje wiele zdrowszych opcji, które doskonale sprawdzą się w rosole:

    1. Makaron pełnoziarnisty Wykonany z mąki całoziarnistej, zawiera:

  • Więcej błonnika, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości.
  • Niższy indeks glikemiczny, co jest korzystne dla diabetyków i osób dbających o linię.
  • Większą zawartość witamin z grupy B i minerałów.
  • 2. Makaron gryczany Bezglutenowa opcja o delikatnym smaku:

  • Jest bogaty w błonnik i białko.
  • Zawiera rutynę, wspierającą zdrowie naczyń krwionośnych.
  • Ma niski indeks glikemiczny.
  • 3. Makaron z ciecierzycy lub soczewicy Alternatywa bogata w białko roślinne:

  • Doskonały wybór dla wegetarian i wegan.
  • Zawiera dużo błonnika, wspierając zdrowe trawienie.
  • Posiada niski indeks glikemiczny.
  • 4. Makaron ryżowy Lekki, delikatny i bezglutenowy:

  • Idealny dla osób z nietolerancją glutenu.
  • Nie powoduje skoków cukru we krwi.
  • Jest lekkostrawny i dobrze komponuje się z rosołem.
  • 5. Makaron warzywny (np. z cukinii) Dla osób na diecie niskokalorycznej:

  • Można go wykonać samodzielnie za pomocą temperówki do warzyw.
  • Jest świeży, bogaty w witaminy i nie zawiera pustych kalorii.
  • Nadaje lekkości rosołowi, sprawiając, że jest bardziej dietetyczny.