
Makaron to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych na całym świecie, stanowiące bazę wielu smacznych posiłków. Codziennie sięga po niego miliony osób, które doceniają go za różnorodność i łatwość w przygotowaniu. Na rynku dostępny jest szeroki wybór – jaki jednak makaron wybrać, by cieszyć się smakiem, a jednocześnie dostarczyć organizmowi odpowiednich wartości odżywczych?
Rodzaje makaronu
Makarony możemy podzielić na podstawie składu. Wyróżniamy wówczas:
Oprócz tego istotnym czynnikiem jest kształt makaronu, który nie tylko wpływa na jego wygląd, ale także na to, jak dobrze pasuje do różnych sosów. Wyróżniamy następujące rodzaje makaronów:
Warto również wspomnieć o makaronach azjatyckich, takich jak makaron ryżowy, sojowy czy udon, które stanowią podstawę wielu potraw w kuchni azjatyckiej. Wykonane z mąki ryżowej, sojowej lub pszennej, zyskują coraz większą popularność w Polsce.
Nie zapominajmy również o włoskich makaronach, które są klasykiem w kuchni i cieszą się ogromną popularnością na całym świecie dzięki długiej tradycji i regionalnym odmianom. W samych Włoszech znajdziemy ponad 600 rodzajów makaronu
Zobacz także
Co wpływa na jakość makaronu?
Wybierając makaron, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów:
Co mówią eksperci?
Szefowie kuchni oraz producenci makaronu zgodnie podkreślają, że kluczowym kryterium wyboru jest rodzaj mąki – najlepiej sprawdzają się makarony z mąki durum. Warto zwrócić uwagę także na proces produkcji i wybierać makarony wytwarzane tradycyjnymi metodami.
Wybór makaronu zależy oczywiście od indywidualnych preferencji i zdrowia. Wtedy warto sięgnąć po makarony pełnoziarniste lub z mąki ze strączków. Dla osób z nietolerancją glutenu dostępne są też makarony bezglutenowe.
