Ceny czekolady poszły drastycznie w górę. W Polsce najbardziej w UE
W Polsce ceny czekolady wzrosły przez rok o niemal 40 procent. Dlaczego? Fot. Jakub Orzechowski / Agencja Wyborcza.pl

Parę dni temu obchodziliśmy Światowy Dzień Czekolady (7 lipca), ale nie było czego świętować. Ceny tego smakołyku podskoczyły przez ostatni rok gwałtownie w górę i wkrótce nie tylko ta dubajska będzie towarem luksusowym, ale nawet zwykła tabliczka mlecznej czekolady. Najbardziej zastanawiające jest jednak to, dlaczego akurat w Polsce podrożała najbardziej ze wszystkich krajów Unii Europejskiej?

REKLAMA

Produkty spożywcze w sklepach ogólnie zaczęły powoli drożeć. W porównaniu z czerwcem zeszłego roku ceny codziennych zakupów wzrosły o 5,8 procent (według najnowszego raportu pt. "Indeks cen w sklepach detalicznych" autorstwa UCE RESEARCH i Uniwersytetu WSB Merito).

Nowym liderem drożyny jest kategoria: słodycze i desery (wzrost o 16,1 proc. rok do roku). Głównym winowajcą jest właśnie czekolada. Dlaczego jej ceny stale rosną? Ten trend jest zauważalny od lat i... prędko nie minie.

Czekolada przez rok w całej UE podrożała o 21 procent. W Polsce jej ceny wzrosły o niemal 40 procent!

W maju 2025 roku roczna inflacja cen czekolady w Polsce osiągnęła poziom 39,1 proc., co jest najwyższym wynikiem w całej Unii Europejskiej – tak wynika z danych Eurostatu (wykres poniżej).

Wskaźnik ten jest niemal dwukrotnie wyższy od unijnej średniej, która wyniosła 21,1 proc. Za Polską na podium jest Estonia i Litwa. Najbardziej stabilnie jest w Luksemburgu (wzrost tylko o 5,2 proc.).

logo
Fot Eurostat

Zjawisko to zostało zauważone też we wspomnianym na początku raporcie, który został opublikowany wczoraj (9 lipca). Eksperci wskazują w nim, że podwyżki cen czekolady "pochodną wcześniejszych wzrostów kosztów cukru, kakao, energii".

Główną przyczyną globalnego wzrostu cen czekolady jest kryzys na rynku kakao. Jak informuje Yahoo! Finance, fatalne warunki pogodowe w kluczowych regionach produkcyjnych Afryki Zachodniej, takich jak Ghana i Wybrzeże Kości Słoniowej, drastycznie ograniczyły zbiory.

Unia Europejska, która importuje ponad połowę światowego kakao, jest w pełni uzależniona od tych dostaw. Susannah Streeter, ekspertka z Hargreaves Lansdown, w rozmowie z Euronews Business podkreśliła, że "ceny kakao niemal potroiły się w porównaniu do poziomu sprzed dwóch lat". Ostatnie notowania surowca nieco spadły, ale wciąż pozostają historycznie wysokie.

Dlaczego czekolada najbardziej podrożała właśnie w Polsce?

Globalny kryzys na rynku kakao dotyka wszystkich producentów, ale jego siła oddziaływania na lokalnym rynku może być wzmacniana przez inne czynniki. Co więc może stać za sytuacją czekolady w Polsce? Na taką wyspecjalizowaną ekspertyzę trzeba będzie poczekać. Póki co możemy się posiłkować bardziej ogólnymi analizami.

Dr Hubert Gąsiński z Uniwersytetu WSB Merito wyjaśnia, że na rosnące ceny artykułów spożywczych w Polsce wpływają utrzymujące się wysokie koszty produkcji i dystrybucji oraz konsekwencje wcześniejszej wysokiej inflacji. Można zatem przypuszczać, że dołożenie do tego globalnego szoku cenowego doprowadziło do gwałtownego wzrostu cen czekolady na polskim rynku.

Czy czekolada będzie dalej drożeć?

Niestety, prognozy nie napawają smakoszy słodkości optymizmem. Eksperci, na których powołuje się Yahoo! Finance, ostrzegają, że niestabilne warunki pogodowe związane ze zmianami klimatu, choroby roślin oraz niepewność handlowa będą nadal wpływać na rynek.

Susannah Streeter podsumowuje, że "perspektywy dla cen pozostają zmienne, ale biorąc pod uwagę to, że nieprzewidywalne warunki pogodowe wpływające na plantatorów kakao – w tym susze i ulewne deszcze – prawdopodobnie będą się utrzymywać w dłuższym okresie". Oznacza to, że w Polsce i reszcie Europy na razie nie możemy liczyć na powrót taniej czekolady.