Restauracja we Włoszech
Jak wybrać najlepszą restaurację na urlopie? Unikaj zwłaszcza jednej rzeczy w menu Fot. MChe Lee/Unsplash

Wybór dobrego lokalu, w którym zjecie posiłek, może sprawić, że będzie to wyjazd idealny, albo fatalny. Zwłaszcza w erze rosnącej popularności podróży kulinarnych warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, żeby znaleźć najlepszą restaurację podczas wakacji.

REKLAMA

Wrzesień to świetny moment na krótszy lub dłuższy wyjazd. Jest już po sezonie, dzięki czemu w wielu miejscach jest już mniej ludzi, a w niektórych nie ma ich wcale. Oprócz zwiedzania, podczas każdego wyjazdu warto poznawać lokalną kulturę poprzez ich kuchnię. Jednak wybór restauracji może czasami przypominać spacer po polu minowym. Dlatego podpowiem wam, na co zawsze zwracam uwagę. Te zasady świetnie się sprawdzają.

Google Maps twoim najlepszym przyjacielem, ale bywa zdradziecki

Podczas poszukiwań miejsca idealnego do zjedzenia obiadu czy kolacji, najlepszym asystentem będzie oczywiście Google Maps. Dzięki tej aplikacji możecie szukać lokali w okolicy, ustawiać filtry cenowe, a także sprawdzać ceny, bo wiele osób publikuje zdjęcia menu. Ważną kwestią są także oceny. Im więcej 5-gwiazdkowych opinii, tym lepiej.

Niestety zdarza się, że opinie są np. kupowane. W zamian za 5 gwiazdek lokale potrafią oferować np. zniżki na posiłki. Inny przykład to kebaby w Berlinie. Zdarza się tam, że lokal staje się popularny, zdobywa wiele dobrych opinii, ale niekoniecznie to właśnie tam znajdziecie najlepsze dania. Idealny tego przykład to zdecydowanie przeceniony Mustafa's Gemüse Kebap.

Dlatego oceny w Google Maps są ważną wskazówką podczas wybierania restauracji, ale nie powinny być jedyną. Szukając idealnego lokalu, warto zwrócić uwagę także na inne kwestie.

Sprawdź menu. Jeśli zobaczysz w nim zdjęcia, pomyśl, czy nie warto stamtąd uciec

Szukając restauracji, na dobry początek oddal się od turystycznego centrum. Blisko deptaków i atrakcji lokale zawsze mają zawyżone ceny, a i jakość posiłków często pozostawia wiele do życzenia. Szukaj miejsc, w których jedzą lokalni mieszkańcy. W takich knajpkach będzie tłoczno, a goście powinni porozumiewać się lokalnym językiem. Jak ognia unikaj naganiaczy, którzy będą namawiać cię do wejścia do restauracji. Dobra restauracja ich nie potrzebuje.

Trzecią wskazówką jest natomiast menu. Jeżeli pojawią się w nim zdjęcia, powinna zapalić ci się lampka ostrzegawcza. Przecież miejscowi doskonale wiedzą, jak wyglądają poszczególne dania. Fotografie potraw najczęściej zamieszczają lokale dla turystów. Po drugie krótkie menu może być bardzo dobrą wskazówką. Oznacza bowiem, że miejsce serwuje sezonowe przysmaki ze świeżych produktów.