
Jest na rynku od 15 lat, w tym czasie opisał blisko 800 lokali. Jak twierdzą restauratorzy, jego recenzja w "Gazecie Wyborczej" może wynieść lub pogrzebać knajpę. Mimo to Maciej Nowak wciąż nie uważa się za profesjonalistę. W rozmowie ze mną opowiada, kiedy wystawia pochlebną opinię, zdradza dlaczego nienawidzi "kulinarnej poezji" w kartach i radzi, by ci, którzy sami chcą oceniać restauracje, kompleksy zostawiali za drzwiami.
Na przykład?
A to, że ludzie zyskali powszechny dostęp do recenzowania jest zaletą, czy wadą?
Maciej Nowak jest teatrologiem, krytykiem teatralnym, dyrektorem Instytutu Teatralnego w Warszawie. Tygodnik "Polityka" uznał go w 2008 roku za najbardziej wpływową postać polskiego teatru. Od 15 lat Nowak jest również recenzentem kulinarnym "Gazety Wyborczej". Współpracował też z telewizją TVN przy produkcji programów kulinarnych.
