Nietypowa pamiątka z wakacji. Oto jak nie zapomnieć o słonecznej Italii przez cały rok
Gdyby na zdjęciach można było uchwycić zapachy, wiele "pocztówek" z Toskanii pachniałoby cytrusami. W wakacyjnym, śródziemnomorskim klimacie mandarynki, pomarańcze i cytryny są na wyciągnięcie ręki. Po powrocie do mniej przyjaznej strefy klimatycznej możemy za nimi tęsknić, albo włożyć odrobinę wysiłku w wyhodowanie ich domowej wersji. I tak, cytrusy z domowego drzewka też są jadalne.
Do uprawy cytrusów wystarczy podstawowa wiedza domowo-ogrodnicza. Cytryny czy mandarynki mogą rosnąć w zwykłej ziemi do kwiatów. Trzeba pamiętać o przesadzaniu - młodszych drzew - każdej wiosny, starszych - co dwa lata.
Co ciekawe, aby drzewko dobrze się rozwijało, raczej nie powinno być narażone na bezpośrednie działanie słońca. Cytrus powinien stać blisko okna, ale raczej nie na parapecie. Z podlewaniem również powinniśmy być oszczędni - jako rezydenci cieplejszych rejonów Europy, cytrusy są przyzwyczajone do sporadycznych "opadów".
#Huawei #P30Pro #FotografiaNaNowo
Partnerem artykułu jest Huawei.