Porzeczki dobre przy odchudzaniu i walce z krwawieniami z nosa

Monika Przybysz
Jeśli mamy działkę lub choć maleńki przydomowy ogródek, warto stworzyć w nim przestrzeń dla porzeczek: czarnej, czerwonej i białej. Nie wymagają skomplikowanej pielęgnacji, a efekty są fantastyczne: porzeczki mają nie tylko nieprzeciętny smak, ale i wiele właściwości zdrowotnych. Są źródłem witamin, cynku, fosforu, magnezu i błonnika. Jak podkreślają dietetycy, z porzeczek można "wyczarować" prawdziwe przysmaki.
Są tysiące sposobów by urozmaicić podanie czarnych czy czerwonych porzeczek - podkreślają dietetycy. pixabay.com

Owoc w koronie


Czarna porzeczka to królowa smaku i wartościowych składników. Przede wszystkich chodzi o dużą zawartość antyoksydantów, a także błonnika pokarmowego. Przez swoje wartości odżywcze czarne porzeczki wspierają odporność oraz pracę jelit, pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz wspomagają pracę serca. W 100 gramach porzeczek mamy 63 kcal, zatem porzeczki bez przeszkód mogą być elementem diety m.in. osób, które walczą ze zbędnymi kilogramami. Tym bardziej, że indeks glikemiczny w przypadku czarnej porzeczki wynosi jedynie 15.

Na kłopoty z krzepnięciem krwi


Czerwona porzeczka jest zwykle nieco bardziej cierpka od poprzedniczki, stąd częściej bywa dodatkiem do potraw, a nie owocem jedzonym na surowo. Ma mniej kalorii - 56 kcal/100 g, ale wyższy indeks glikemiczny wynoszący 25. Jej przewagą nad czarną porzeczką jest zawartość witaminy K1, której niedobór powodować może m.in. trudności z gojeniem się ran czy krwawienia z nosa.


Sposób na porzeczkę


Jeśli jedzenie porzeczek bez żadnych dodatków nie wchodzi w grę - nic straconego. Są tysiące sposobów by urozmaicić podanie tych owoców: na przykład przygotowując pyszny omlet z porzeczkami, delikatne pancakesy czy uwielbiane przez dzieci naleśniki.

– Warto tu jednak zachować równowagę: coś na słono (np. z twarożkiem) i coś na słodko (ze śmietaną) – podpowiada Alicja Kalińska dietetyk, doradca żywieniowy z SetPoint Doradztwo Żywieniowe.

Od babci albo z… internetu

Alicja Kalińska
Dietetyk, doradca żywieniowy z SetPoint Doradztwo Żywieniowe

Internet to skarbnica wiedzy o przygotowywaniu przetworów. W przypadku porzeczek, naprawdę warto z niej skorzystać wybierając te tradycyjne rozwiązania, nieco bardziej pracochłonne, ale z pewnością lepsze niż pójście na łatwiznę i zakup reklamowanych dodatków spożywczych z marketu, dzięki którym robimy konfitury "szybko i przyjemnie.

W zimowe dni przyda nam się na pewno galaretka porzeczkowa: nie tylko do deserów, ale także do mięs. Tu lepiej sprawdzi się czerwona porzeczka o charakterystycznym słodko-kwaśnym smaku.

Czytaj także: Kochasz smoothie? To nie rób mu krzywdy... 7 błędów, jakie popełniasz przygotowując koktajl