Aperol już się znudził? Oto 5 HOT przepisów na mega szybkie i efektowne letnie drinki
Planujesz wakacyjną imprezę, brakuje Ci pomysłów na pyszne drinki? Chcesz zabłysnąć barmańskimi umiejętnościami? Nie ma to jak letni wieczór, dobre towarzystwo i pyszny koktajl! Poprosiliśmy zaprzyjaźnionego barmana Michała Koprowskiego, aby zdradził nam najlepsze przepisy na koktajle, którymi zaimponujesz na wakacyjnej domówce i nie tylko!
1) Jäger Tea
To kompozycja idealna dla fanów mrożonej herbaty. Ziołowy likier łaczy się perfekcyjnie z herbatą brzoskwiniową, dając efekt lekkości i orzeźwienia.Całość shake'uj na lodzie i podawaj w wysokiej szklance. Do ozdoby możesz użyć cząstki brzoskwini lub nektarynki.PRZEPIS- likier ziołowy 40ml
- biała/zielona herbata o smaku brzoskwini 50ml
- sour (świeży sok z cytryny)30ml
- sok jabłkowy 30ml
Jäger Tea•fot. Joanna Stawczyk
2) Bilberry Mint Daiquiri
To nietuzinkowe połączenie rumu, mięty, limonki i sezonowych borówek. Nie ma bardziej wakacyjnego alkoholu niż rum. Na pewno kojarzysz go z kapitanem Jackiem Sparrowem z Piratów z Karaibów.Shake'uj na lodzie, a przed podaniem zmróź szkło, w którym będziesz serwować koktajl. Drink będzie najlepiej wyglądał w szkle do margarity.PRZEPIS- rum 40ml
- sok z limonki 30ml
- syrop cukrowy 30ml
- garść borówek
- kilka liści mięty
Bilberry Mint Daiquiri•fot. Joanna Stawczyk
3) Cherry Cuba Libre
To pozycja, którą musi poznać każdy miłośnik Coli wiśniowej. "Wolna Kuba" w podkręconym wakacyjnym wydaniu sprawi, że Twoje sny o relaksie pod palmą na Barbadosie mogą się stać jeszcze bardziej realne. A może podbijesz serce kolegi lub koleżanki, o której codziennie myślisz?Tutaj obędzie się bez shakera. Podawaj w wysokiej szklance z dużą ilością lodu i plastrem limonki. Dla ozdoby możesz dodać wiśnię.PRZEPIS- rum 40ml
- sok z limonki
- zalewa z Marashino
- cola Cherry
Cherry Cuba Libre•fot. Joanna Stawczyk
4) Sparkling Cherry Kir
Kompozycja inspirowana kultowym, francuskim koktajlem, podawanym zwykle jako apéritif. To nowatorskie połączenie zaskoczy niejedno wymagające podniebienie. Nie dość, że wygląda elegancko, to tak samo smakuje.Najlepiej podawać w kieliszku takim, jak do szampana czy prossecco. Do dekoracji możesz użyć kwiatów jadalnych lub wiśni.PRZEPIS- wódka wiśniowa 30ml
- top up Prossecco
- kilka porzeczek, wiśnia lub kwiat jadalny
Sparkling Cherry Kir•fot. Joanna Stawczyk
5) Rosemary Sunrise
Słodycz czerwonego grejpfruta przełamana świeżością rozmarynu jest po protu zachwycająca. Wermut nigdy nie smakował, aż tak oryginalnie. Można śmiało powiedzieć, że będzie to godny zastępca dla słodko-gorzkiego Aperolu Spritzu, który w tym sezonie, jak się okazuje powoli niektórych nudzi.Podawaj w niskiej szklance lub wysokim kieliszku do szprycerów. Dla ozdoby dodaj plaster grejpfruta i dużą gałązkę rozmarynu.PRZEPIS- wermut 40ml
- sour (świeży sok z cytryn) 20ml
- sok z grejfruta czerwonego 30ml
- świeża gałązka rozmarynu
- soda/ woda gazowana
Rosemary Sunrise•fot. Joanna Stawczyk