Najzdrowsze grzyby świata. 10 gatunków pełnych zaskakujących właściwości odżywczych
Na Ziemi występuje ponad 5 mln różnych gatunków grzybów. Większość z nich jednak nie nadaje się do jedzenia. Mimo że nawet jadalne gatunki są ciężkostrawne, to zdarzają się wśród nich prawdziwe "perełki", które odmładzają nasz organizm, chronią pamięć, obniżają cholesterol i ciśnienie.
Choć zdania na temat leczniczych właściwości grzybów od lat są podzielone, to jednak współczesna nauka dostarcza nam coraz więcej informacji potwierdzających ich niezwykły wpływ na ludzki organizm.
Betaglukan zawarty m.in. w podgrzybkach, pieczarkach lub borowikach potrafi tak silnie oddziaływać na nasz układ odporności, że może chronić nas przed rozwojem niektórych nowotworów.
Z kolei antyoksydanty oraz pozostałe składniki obecne w shitake, boczniakach czy grzybach suszonych mają pozytywny wpływ na nasz mózg, zapobiegają utracie pamięci związanej ze starzeniem się organizmu i ograniczają ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, tj. alzheimer czy parkinson — udowodnili naukowcy z Singapuru na łamach "Journal of Alzheimer's Disease".
Czytaj także: Chronią mózg i poprawiają pamięć – są na to dowody naukowe. Oto 5 zalet jedzenia grzybów
Regularne spożywanie najbardziej cenionych przez znawców grzybów może mieć działanie odmładzające — wiele z nich należy bowiem do gatunków najpopularniejszych w Azji, gdzie średnia długość życia jest znaczenie wyższa niż w Europie czy Ameryce Północnej.
Uwielbiane przez Japończyków i Chińczyków grzyby uznaje się za jedną z tajemnic ich długowieczności. Okazuje się, że niektóre z nich są także dostępne w Polsce. Jakie gatunki powinny systematycznie gościć w naszym codziennym menu?
Najzdrowsze grzyby na świecie
⦁ REISHI — grzyb oficjalnie uznawany za lek. W medycynie Dalekiego Wschodu od ponad 2 tys. lat uchodzi za uniwersalne lekarstwo niemal na wszystkie najbardziej uciążliwe dla człowieka choroby.W Chinach reishi znane są jako lingzhi (co oznacza "zioło o duchowej mocy") i do dziś klasyfikuje się je jako produkty o działaniu leczniczym: przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwgrzybicznym i antynowotworowym.
Grzyby Reishi (Lingzhi) obniżają poziom cholesterolu i pomagają walczyć z nadciśnieniem. Azjaci cenią je od tysięcy lat m.in. za to, że wzmacniają odporność organizmu.•Fot. sakarai/123RF
Badania z "Pharmacological Reports" udowodniły, że dzięki zawartym w grzybach reishi triterpenoidom kwasu ganoderowego można zapobiegać przerzutom guzów nowotworowym i ograniczać wzrost komórek rakowych, co potwierdzono także w kolejnych badaniach zaprezentowanych w "Food Chemical Toxicology".
Naukowcy uważają także, że grzyby reishi mogą mieć pozytywny wpływ na ograniczanie ryzyka chorób neurodegeneracyjnych (m.in. alzheimera i parkinsona).
⦁ SHITAKE — te uwielbiane przez Japończyków grzyby zawierają działający przeciwnowotworowo lentinan i są doskonałym, naturalnym źródłem witaminy D. Jak wskazują wyniki badań naukowych, regularne jedzenie tych grzybów zmniejsza stan zapalny w organizmie, co chroni przed rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych.
Grzyby shitake zawierają działający przeciwnowotworowo lentinan i słyną z niesamowitych właściwości przeciwzapalnych.•Fot. natika /123RF
⦁ BOCZNIAKI — ekstrakt z tych grzybów może działać hamująco na rozwój komórek raka okrężnicy oraz raka piersi, co potwierdziły badania zaprezentowane na łamach "International Journal of Oncology".
Boczniaki ostrygowate obniżają cholesterol, a badania naukowe potwierdzają, że ekstrakt z tych grzybów hamuje wzrost komórek nowotworowych raka okrężnicy i piersi.•Fot. Olga Yastremska / 123RF
⦁ PORCINI — drobne grzybki z rodziny borowikowatych, uwielbiane przez Włochów i często dodawane do aromatycznego risotto, wyglądem przypominają nieco pieczarkę Portobello.
⦁ PIECZARKI Najpopularniejsze i najczęściej spożywane grzyby na świecie zawierają tyrozynazę, która chroni DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, zawierają sporo wit. z grupy B, obniżają poziom cholesterolu i normują stężenie glukozy we krwi.
⦁ MAITAKE — polecane są szczególnie osobom walczącym z insulinoopornością i cukrzycą, co potwierdzają wyniki badań naukowych z "Diabetes, obesity & metabolism". Diabetycy powinni jednak skonsultować możliwość ich spożywania z lekarzem.
Grzyby te działają przeciwnowotorowo i przeciwwirusowo. Intensywnie wzmacniają też odporność całego organizmu. Polecane są zwłaszcza osobom walczącym z przewlekłym stresem i osłabionym.
Grzyby Maitake mają mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych, ale szczególnie powinny je jeść osoby cierpiące na insulinooporność oraz cukrzycę.•Fot. Akepong Srichaichana / 123RF
⦁ SHIMEI — w Japonii uznaje się je za grzyby, które chronią przed astmą. Dzięki wysokiemu poziomowi hamujących reakcje alergiczne beta-glukanów mogą zapobiegać nawrotom tej choroby.
Według National Cancer Institute od Japan, ich spożywanie może hamować wzrost guzów nowotworowych i działa niszcząco na rozwijające się w organizmie komórki rakowe. Ceni się je także za pozytywny wpływ na ludzki układ odporności.
Kurki w Polsce występują powszechnie, ale ich właściwości zdrowotne cenione są także poza granicami naszego kraju. Mają najwyższe stężenie witamin z grupy B spośród wszystkich gatunków grzybów.•Fot. gsdesign / 123RF
Trufle poprawiają nastrój, wzmagają apetyt i przeciwdziałają depresji, a na dodatek mogą ograniczać odczuwanie bólu.
Od czasów starożytnych grzybami chaga leczono rany. Zawierają sporo melaniny, która poprawia wygląd oraz ogólną kondycję skóry.
Grzyby 2020 — dowiedz się więcej:
⦁ Jak na grzybobranie, to tylko tam. W tych miejscach w Polsce jest najwięcej grzybów [MAPA]⦁ Jak nie zatruć się grzybami? Fakty i mity na temat trujących okazów [Poradnik grzybiarza]
⦁ "Palce umarlaka", czyli grzyb rodem z horrorów. Można go spotkać w polskich lasach