Najzdrowsze grzyby świata. 10 gatunków pełnych zaskakujących właściwości odżywczych

Monika Piorun
Na Ziemi występuje ponad 5 mln różnych gatunków grzybów. Większość z nich jednak nie nadaje się do jedzenia. Mimo że nawet jadalne gatunki są ciężkostrawne, to zdarzają się wśród nich prawdziwe "perełki", które odmładzają nasz organizm, chronią pamięć, obniżają cholesterol i ciśnienie.
Które grzyby uważa się za najzdrowsze na świecie? Sprawdźcie listę 10 jadalnych gatunków, które mają najbardziej cenione walory zdrowotne dla ludzkiego organizmu! Fot. atlasfoto /123RF
A na dodatek — jak potwierdzają wyniki badań naukowych — mogą mieć właściwości przeciwnowotworowe i chronią przed rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych. Które grzyby mają najwięcej walorów zdrowotnych? Przedstawiamy listę 10 najbardziej cenionych odmian na świecie.

Choć zdania na temat leczniczych właściwości grzybów od lat są podzielone, to jednak współczesna nauka dostarcza nam coraz więcej informacji potwierdzających ich niezwykły wpływ na ludzki organizm.

Betaglukan zawarty m.in. w podgrzybkach, pieczarkach lub borowikach potrafi tak silnie oddziaływać na nasz układ odporności, że może chronić nas przed rozwojem niektórych nowotworów.


Z kolei antyoksydanty oraz pozostałe składniki obecne w shitake, boczniakach czy grzybach suszonych mają pozytywny wpływ na nasz mózg, zapobiegają utracie pamięci związanej ze starzeniem się organizmu i ograniczają ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, tj. alzheimer czy parkinson — udowodnili naukowcy z Singapuru na łamach "Journal of Alzheimer's Disease".

Czytaj także: Chronią mózg i poprawiają pamięć – są na to dowody naukowe. Oto 5 zalet jedzenia grzybów

Regularne spożywanie najbardziej cenionych przez znawców grzybów może mieć działanie odmładzające — wiele z nich należy bowiem do gatunków najpopularniejszych w Azji, gdzie średnia długość życia jest znaczenie wyższa niż w Europie czy Ameryce Północnej.

Uwielbiane przez Japończyków i Chińczyków grzyby uznaje się za jedną z tajemnic ich długowieczności. Okazuje się, że niektóre z nich są także dostępne w Polsce. Jakie gatunki powinny systematycznie gościć w naszym codziennym menu?

Najzdrowsze grzyby na świecie

REISHI — grzyb oficjalnie uznawany za lek. W medycynie Dalekiego Wschodu od ponad 2 tys. lat uchodzi za uniwersalne lekarstwo niemal na wszystkie najbardziej uciążliwe dla człowieka choroby.

W Chinach reishi znane są jako lingzhi (co oznacza "zioło o duchowej mocy") i do dziś klasyfikuje się je jako produkty o działaniu leczniczym: przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwgrzybicznym i antynowotworowym.
Grzyby Reishi (Lingzhi) obniżają poziom cholesterolu i pomagają walczyć z nadciśnieniem. Azjaci cenią je od tysięcy lat m.in. za to, że wzmacniają odporność organizmu.Fot. sakarai/123RF
Wyniki badań naukowych opublikowanych na łamach "Bioorganic & Medicinal Chemistry" wskazują, że polisacharydy zawarte w grzybach reishi wzmacniają układ odporności i działają odmładzająco na organizm, a także wspomagają funkcjonowanie naczyń krwionośnych (obniżają poziom trójglicerydów i cukru we krwi).

Badania z "Pharmacological Reports" udowodniły, że dzięki zawartym w grzybach reishi triterpenoidom kwasu ganoderowego można zapobiegać przerzutom guzów nowotworowym i ograniczać wzrost komórek rakowych, co potwierdzono także w kolejnych badaniach zaprezentowanych w "Food Chemical Toxicology".

Naukowcy uważają także, że grzyby reishi mogą mieć pozytywny wpływ na ograniczanie ryzyka chorób neurodegeneracyjnych (m.in. alzheimera i parkinsona).

SHITAKE — te uwielbiane przez Japończyków grzyby zawierają działający przeciwnowotworowo lentinan i są doskonałym, naturalnym źródłem witaminy D. Jak wskazują wyniki badań naukowych, regularne jedzenie tych grzybów zmniejsza stan zapalny w organizmie, co chroni przed rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych.
Grzyby shitake zawierają działający przeciwnowotworowo lentinan i słyną z niesamowitych właściwości przeciwzapalnych.Fot. natika /123RF
Dzięki obecnej w shitake erytadeinie, grzyby te obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają nadciśnieniu. Nie zaleca się jednak spożywania ich w nadmiernej ilości, ponieważ mogą powodować biegunki, wzdęcia oraz wysypki skórne.

BOCZNIAKI — ekstrakt z tych grzybów może działać hamująco na rozwój komórek raka okrężnicy oraz raka piersi, co potwierdziły badania zaprezentowane na łamach "International Journal of Oncology".
Boczniaki ostrygowate obniżają cholesterol, a badania naukowe potwierdzają, że ekstrakt z tych grzybów hamuje wzrost komórek nowotworowych raka okrężnicy i piersi.Fot. Olga Yastremska / 123RF
Za niezwykłe właściwości przeciwnowotworowe boczniaków ostrygowatych odpowiada pleuran (zmniejszający guzy nowotworowe) oraz silny przeciwutleniacz — ergotioneina, która naturalnie chroni komórki przed uszkodzeniami oraz zapobiega ich starzeniu się.

PORCINI — drobne grzybki z rodziny borowikowatych, uwielbiane przez Włochów i często dodawane do aromatycznego risotto, wyglądem przypominają nieco pieczarkę Portobello.
Grzyby Porcini cenione są głównie za właściwości przeciwzapalne, które potwierdzone są badaniami naukowymi.

PIECZARKI Najpopularniejsze i najczęściej spożywane grzyby na świecie zawierają tyrozynazę, która chroni DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, zawierają sporo wit. z grupy B, obniżają poziom cholesterolu i normują stężenie glukozy we krwi.


MAITAKE — polecane są szczególnie osobom walczącym z insulinoopornością i cukrzycą, co potwierdzają wyniki badań naukowych z "Diabetes, obesity & metabolism". Diabetycy powinni jednak skonsultować możliwość ich spożywania z lekarzem.

Grzyby te działają przeciwnowotorowo i przeciwwirusowo. Intensywnie wzmacniają też odporność całego organizmu. Polecane są zwłaszcza osobom walczącym z przewlekłym stresem i osłabionym.
Grzyby Maitake mają mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych, ale szczególnie powinny je jeść osoby cierpiące na insulinooporność oraz cukrzycę.Fot. Akepong Srichaichana / 123RF
Grzyby Maitake pomagają także utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i regulują metabolizm.

SHIMEI — w Japonii uznaje się je za grzyby, które chronią przed astmą. Dzięki wysokiemu poziomowi hamujących reakcje alergiczne beta-glukanów mogą zapobiegać nawrotom tej choroby.

Według National Cancer Institute od Japan, ich spożywanie może hamować wzrost guzów nowotworowych i działa niszcząco na rozwijające się w organizmie komórki rakowe. Ceni się je także za pozytywny wpływ na ludzki układ odporności.
KURKI — te niskokaloryczne grzyby (Cantharellus cibarius), powszechnie występujące także w Polsce, są jednym z najlepszych, naturalnych źródeł witamin z grupy B w pożywieniu (co potwierdzają wyniki badań naukowych). Działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Mają także pozytywny wpływ na układ nerwowy.
Kurki w Polsce występują powszechnie, ale ich właściwości zdrowotne cenione są także poza granicami naszego kraju. Mają najwyższe stężenie witamin z grupy B spośród wszystkich gatunków grzybów.Fot. gsdesign / 123RF
CZARNE TRUFLE — włoskim naukowcom z Uniwersytetu Rzymskiego udało się udowodnić, że jedne z najdroższych grzybów na świecie, czyli czarne trufle (których cena za kg może przekraczać nawet 30 tys. zł), zawierają związek zwany anandamidem (AEA). Jego działanie jest podobne do THC w marihuanie, ale bez właściwości halucynogennych, dzięki czemu można je spożywać bez przeszkód.

Trufle poprawiają nastrój, wzmagają apetyt i przeciwdziałają depresji, a na dodatek mogą ograniczać odczuwanie bólu. CHAGA — te popularne na Wschodzie grzyby najczęściej spożywane są w formie herbaty lub wywaru. Ceni się je ze względu na zawarte w nich przeciwutleniacze.

Od czasów starożytnych grzybami chaga leczono rany. Zawierają sporo melaniny, która poprawia wygląd oraz ogólną kondycję skóry.

Grzyby 2020 — dowiedz się więcej:

Jak na grzybobranie, to tylko tam. W tych miejscach w Polsce jest najwięcej grzybów [MAPA]

Jak nie zatruć się grzybami? Fakty i mity na temat trujących okazów [Poradnik grzybiarza]

"Palce umarlaka", czyli grzyb rodem z horrorów. Można go spotkać w polskich lasach