Wypróbuj fenomenalny przepis na schab ze śliwką i szpinakiem. Zaskoczysz nim swoich gości

Weronika Tomaszewska
Schab ze śliwką - z pewnością w nie jednym domu króluje na świątecznym stole. Soczyste mięso w połączniu ze śliwką smakuje pysznie na zimno i na ciepło. Jednak jak zrobić go w nieco innej odsłownie? Wypróbuj ten fenomenalny przepis na schab ze śliwką i szpinakiem w cieście francuskim. Ten sposób zachwyci twoich gości.
Schab ze śliwką i szpinakiem w cieście francuskim zaskoczy twoich gości. Fot. Instagram/ @kitchenmyplace
Schab nafaszerowany śliwkami na wielu zwolenników. To bardzo charakterystyczne danie dla polskiej kuchni. Aby nieco urozmaicić ten tradycyjny przepis warto dodać szpinak, a całość zapiec w cieście francuskim. Dodatkowym urozmaiceniem będzie podanie go z sosem chrzanowym ze szczypiorkiem. A jak to przygotować? Przedstawiamy szybki i łatwy przepis na schab ze śliwką w nowej odsłonie.

Czytaj także: Pioruńsko smaczne i piekielnie proste. Przepis na najlepsze miękkie pierniczki świąteczne [HIT]

Do przygotowania schabu ze śliwkami potrzebujemy tylko kilku produktów. Oto pełna lista co będzie nam potrzebne do tej świątecznej potrawy.


Składniki:

Wykonanie z przepisu Szefa Kuchni Sheraton Marcina Sasina:

Schab ze śliwką przygotowujemy wg własnego sprawdzonego przepisu. Mięso musimy upiec i nafaszerować wcześniej. Dopiero następnie przystępujemy do urozmaicenia dania za pomocą szpinaku i ciasta francuskiego.
Pracę rozpoczynamy od przyrządzenia sosu.

Do miski dodajemy:
- jogurt grecki
- chrzan
- sos Worcestershire
- musztardę
- drobno pokrojony szczypiorek
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.

Następnie zabieramy się za smażenie szpinaku. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek i drobno posiekaną cebulkę. Wrzucamy szpinak. Smażymy i w trakcie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Później odstawiamy do wystygnięcia.

Kolejny etap to rozwałkowanie ciasta francuskiego. Na przygotowanym płacie układamy odciśnięty szpinak, a na nim pieczony schab ze śliwką. Całość zawijamy i smarujemy jajkiem.

Tak przygotowany schab w cieście francuskim pieczemy w temperaturze 185°C przez ok. 35 min.


I gotowe!

Schab ze śliwką i szpinakiem w cieście francuskim z sosem chrzanowym ze szczypiorkiem to idealny przepis na świąteczne danie, ale także na pyszny obiad z mięsem w roli głównej. To bardzo łatwy przepis, a na pewno pozwoli ci zabłysnąć przed gośćmi, którzy z pewnością poproszą o dokładkę. Koniecznie wypróbujcie go w swojej kuchni.

Czytaj także: Tym barszczem zabłyśniesz na Wigilii. "Obłędnym" przepisem podzieliła się Magda Gessler