Nowy system znakowania żywności. Czym są "kolorowe paski" na produktach spożywczych?
Nutri-score to nowy system znakowania żywności. Czym są "kolorowe paski" na produktach spożywczych oznaczone literkami? Po które produkty sięgać, a które lepiej omijać szerokim łukiem?
Oczywiście tradycyjnę tabele odżywcze pozostają na produktach. Jeśli ktoś nie ma jednak ochoty się w nie zagłębiać, to z pomocą przychodzi Nutri-score.
Objaśnienie Skali Nutri:
- ciemnozielony "A": produkty o bardzo wysokiej wartości odżywczej, bardzo ważne w diecie, warto spożywać je jak najczęściej, bogate w błonnik, warzywa oraz owoce
- zielony "B": produkty o wysokiej wartości odżywczej, ważne w diecie, które warto często spożywać
- żółty "C": produkty, które powinno się spożywać w sposób umiarkowany
- pomarańczowy "D": produkty, które powinniśmy zdecydowanie ograniczać w naszej diecie
- czerwony "E": produkty, które powinniśmy spożywać jak najrzadziej, na ogół zawierające duże ilości tłuszczów nasyconych, cukrów, soli
Skala Nutri podaje ocenę wartości produktu– od ciemnozielonego paska oznaczonego literką A do czerwonego oznaczonego literką E. Kolor zielony odpowiada oczywiście produktom najzdrowszym, które warto spożywać jak najczęściej. Litera E odpowiada natomiast żywności najbardziej przetworzonej i niezdrowej, które spożycie powinniśmy ograniczyć. Wybór należy jednak do nas.
Czytaj także: Narodowa Kwaratanna. Zobacz, jak zmieniły się obostrzenia
System został opracowany przez francuskich naukowców z zespołu ds. Badań nad Epidemiologią Żywności i ma służyć klientom w celu podejmowanie świadomych decyzji zakupowych. Naukowcy oczywiście liczą, że w ten sposób zachęcą większą liczbę osób do zastanowienia się, co kładą na swoim talerzu i wprowadzenia do swojego życia zdrowszych nawyków.
W jaki sposób żywność podlega ocenie? Energia, cukry, tłuszcze nasycone i sól to produkty, które powinniśmy ograniczać. Białko, błonnik pokarmowy, owoce i warzywa to składniki korzystne, których w naszej diecie powinno być jak najwięcej. Końcowa ocena dla produktu jest wyliczana przez specjalny algorytm, który bierze pod uwagę te czynniki na tej podstawie przyznaje punkty. Podobne systemy do Nutri-score działają już od jakiegoś czasu w innych krajach europejskich, m.in. w Norwegii, Szwecji, Holandii, Danii czy na Islandii.
Pierwszym producentem w Polsce, który przyjął takie oznaczenia, jest Danone. Oznaczenie jest również wprowadzane na produktach własnych takich sieci handlowych jak Auchan, Kaufland, Aldi i Carrefour. Wprowadzenie w niedalekiej przyszłości skali Nutri-score deklaruje również m.in. Nestle.
źródło: Wikipedia.pl / wp.pl