Jak zrobić idealny rosół? Magda Gessler zdradziła swój fenomenalny sposób
Rosół to staropolskie danie, które gości na wielu polskich stołach. Czy to na uroczystym niedzielnym obiedzie, albo z okazji jakiegoś święta, podanie tej zupy rozpoczyna każdą dobrą biesiadę. Jednak jak go zrobić idealnie, by był wyrazisty i pyszny. Magda Gessler zdradziła najlepszy sposób.
Składniki na rosół według Magdy Gessler:
- 2 duże udka z kurczaka
- 1 szyja indycza
- korpus indyczy
- 1 porcja rosołowa wołowa
- woda
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1–2 cebule
- kawałek pora (ok. 10 cm)
- 1 gałązka świeżego lub łyżeczka suszonego lubczyku
- ¼ selera
- 2 liście laurowe
- 5–6 kulek ziela angielskiego
- 5–6 kulek pieprzu czarnego
- sól do smaku
- makaron nitki
- natka pietruszki
Czytaj także: Świąteczny bigos Magdy Gessler. Królowa zdradziła swój sekretny przepis – jak go zrobić?
Krok po kroku jak wykonać idealny rosół
1. Mięso dokładnie umyj i przełóż do garnka.
2. Zalej je zimną wodą (ok. 3–4 litry) i włącz palnik pod garnkiem na małą moc. Gdy rosół zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum i pozostaw na godzinę bez przykrycia. Rosół ma się delikatnie gotować (pyrkać, mrugać – nie wrzeć).
3. W międzyczasie na powierzchni zupy będą powstawać szumowiny – czyli piana z białek, która powstaje podczas gotowania mięsa. Szumowiny należy zbierać z powierzchni rosołu łyżką do oddzielnej miseczki bądź kubka, a następnie wyrzucać.
4. Po godzinie "mrugania" rosołu można zacząć przygotowywać warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebulę, pora. Marchew, korzeń pietruszki i selera należy umyć i obrać, pokroić na mniejsze części, np. na połowę. Cebulę należy obrać z brudnych łupinek, ale warto zostawić jedną brązową warstwę – dzięki temu uzyskasz pożądany złoty kolor rosołu. Pora umyj i lekko zgnieć, aby uwolnić jego aromat.
5. Cebulę przekrój na pół i przypal nad palnikiem lub na bardzo dobrze rozgrzanej suchej patelni, jeśli masz kuchenkę indukcyjną.
6. Wrzuć przyprawy: gałązkę świeżego lubczyku lub łyżeczkę suszonego, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu.
7. Wszystkie przygotowane warzywa wrzuć do rosołu i gotuj na malutkim ogniu bez przykrycia przez kolejne 1,5 godziny.
8. Po upływie ustalonego czasu dopraw rosół solą do smaku. Następnie ugotuj makaron nitki według instrukcji na opakowaniu. Rosół podawaj gorący, z makaronem, pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewką i posypany natką pietruszki.
Dodatkowe rady Magdy Gessler na zrobienie najlepszego staropolskiego rosołu:
- mięso powinno się gotować powoli na małym ogniu, koniecznie bez przykrycia
- im bardziej tłusta kura, tym smaczniejszy rosół. Ważne, aby mięso było dobrej jakości
- nie można doprowadzić rosołu do gwałtownego gotowania
Możesz z nich zrobić potrawkę z kurczaka lub pasztet. Zmielone warzywa i mięso z rosołu sprawdzą się też jako nadzienie do krokietów czy naleśników.
Czytaj także: Tym barszczem zabłyśniesz na Wigilii. "Obłędnym" przepisem podzieliła się Magda Gessler