TOP 5 najlepszych ciast bez pieczenia. Banalnie proste i szybkie przepisy w 20 minut

Weronika Tomaszewska-Michalak
Chcesz przyrządzić słodką przekąskę, jednak pieczenie nie jest twoja mocna stroną. Te przepisy pozwolą ci zrobić coś pysznego bez użycia piekarnika. Wystarczy tylko kilka składników i parę minut wolnego czasu. Sprawdź te banalnie proste i szybkie przepisy.
Do tych przepisów nie potrzebujesz piekarnika. Fot. pixabay.com/ Pexels

Brownie


Do przygotowania brownie potrzeba tylko czterech składników, które z pewnością znajdziecie na kuchennych półkach. To wegańskie danie. Nie potrzebujemy do niego jajek, nabiału, glutenu. To też pyszna przekąska dla osób, które unikają cukru w swojej diecie, bo do tego przepisu nie potrzebujemy go ani grama.
Składniki:

Przygotowanie:
1. Wrzuć do szklanego naczynia daktyle, zalej je wrzątkiem i przykryj. Po 20 minutach odsącz na sitku.
2. Daktyle, zmielone migdały, kakao oraz sól wrzuć do malaksera i zmiksuj na gładką masę.
3. Dodaj posiekane orzechy i połącz je z masą.
4. Wszystko rozłóż na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenie (wymiar blaszki: 21cmx14cm)
5. Wstaw do lodówki na godzinę.
Dodatkowo do brownie bez pieczenia można przygotować polewę.
Składniki do polewy:
Wszystkie składniki wystarczy połączyć i dokładnie wymieszać. Potem na wystudzoną masę wyłożyć polewę i gotowe.
Do przepisu na brownie możesz dodać swoje ulubione owoce.Fot. pexels.com/ Ponyo Sakana

Deser z kaszą manną


To bardzo szybki i prosty przepis bez pieczenia. Warto jedynie uważać, by po dodaniu kaszy manny nie zrobiły się grudki. Wygląda jak pyszne ciasto z piekarnika, a to tylko kilka podstawowych kuchennych składników, orzechy, herbatniki i gotowe.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
2. Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać ją z kaszą manną. Resztę mleka wlać do garnka. Dodać cukier, kakao i masło. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gdy masa się zagotuje, dodać mleko z kaszą, szybko mieszając. Gotować przez ok. 3-4 min.
3. Garnek ściągnąć z pieca i wmieszać posiekane orzechy.
4. Połowę herbatników rozłożyć w formie.
5. Wylać gorącą masę, wyrównać i przykryć resztą herbatników.
6. Pozostawić do ostygnięcia. Potem wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. I gotowe.

Blok czekoladowy na styl niemiecki


W Niemczech nazywany Kalter Hund. To prosty blok czekoladowy przekładany kremem czekoladowym i herbatnikami. To bardzo prosty przepis. Ciasto choć mogłoby się wydawać, że mięknie w środku, to nic bardziej mylnego. Herbatniki pozostają chrupiące i to jest właśnie największa zaleta tego przysmaku.
Składniki:

Przygotowanie:
1. Formę keksową o wymiarach ok. 25x 11cm wyłożyć folią spożywczą.
2. Czekolady połamać na kostki i razem z olejem kokosowym i śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej.
3. Do formy wyłożyć pierwszą warstwę kremu czekoladowego, rozsmarowując go łyżką na dnie. Na nim ułożyć herbatniki. Przykryć kolejną warstwą kremu i następnie herbatnikami. Tak postępować dalej, aż do wyczerpania składników.
4. Formę wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc, aby krem dobrze stwardniał.
5. Gotowy blok przełożyć na deskę, odwracając go do góry dnem. I gotowe.


Czytaj także: Banalnie prosty i szybki przepis na walentynkową kolację. Zaskocz ukochaną osobę pysznym daniem

Rafaello na krakersach


Jeśli uwielbiasz Rafaello to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Ten pyszny przysmak możesz zrobić sama w domu. Ciasto rozpływa się w ustach, a jego pyszny słodki smak w połączeniu ze słonymi krakersami to strzał w dziesiątkę.
Składniki:

Przygotowanie:
1. Odlać trochę mleka (około 3/4 szklanki) i wymieszać je z mąkami, cukrem oraz 3 łyżeczkami cukru waniliowego. Resztę mleka zagotować. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Potem budyń ostudzić.
2. Masło lub margarynę utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń.
3. Następnie dodać wódkę. Wyłączyć mikser i dodać 200 g wiórków kokosowych i 200 g migdałów.
4. Na blachę prostokątną o wymiarach 25 cm x 40 cm wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarować trochę masy. Postępować tak dalej, aż do wykorzystania składników. Na górze warto dać masę budyniową.
5. Masło roztopić na patelni. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i 100 g wiórków kokosowych. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami kokosowymi posypać górę ciasta.
6. Ciasto najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce.

Czytaj także: Pizza bezglutenowa? Poznaj przepis na genialną pizzę z mąką bez glutenu! [PRZEPIS]

Czekoladowy sernik jaglany


Nazywane także jagielnikiem. Choć to sernik to próżno szukać w nim sera, zamiast tego jest dużo kaszy jaglanej. Gęsta jaglanka z dodatkiem gorzkiej czekolady to pyszne połączenie. Dodane do przepisu daktyle osładzają całą masę. Warto pamiętać o tym, by dobrze ugotować kaszę tak, by wchłonęła całe mleko.
Składniki:
Do spodu ciasta potrzebujemy:

Na masę jaglaną będzie potrzebne:

Aby zrobić karmel daktylowy przygotuj:

Przygotowanie:
1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
2. Suche daktyle, należy zalać wrzątkiem i pozostawić na co najmniej 15 minut. Następnie odlać wodę, dodać migdały i wiórki kokosowe i zmiksować malakserem na klejącą masę.
3. Masę wyłóż na dnie formy i wstaw do lodówki.
4. Następnie kaszę jaglaną przełożyć na drobne sitko i przepłukać ciepłą wodą, a potem przelać wrzątkiem i odcedzić.
5. Kaszę przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Doprowadź do zagotowania. Uważaj, aby kasza nie przywarła do garna. Warto pod koniec gotowania cały czas ją mieszać.
6. W międzyczasie można posiekać czekoladę.
7. Potem garnek ściągnąć z ognia i dodać czekoladę. Wszystko razem zmiksować porządnie w malakserze na jak najgładszą masę.
8. Jeszcze ciepłą masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać tylną stroną łyżki. Formę przykryć folią spożywczą, aby masa nie wysychała. Gdy masa przestygnie wstaw ją do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
9. Następnie przygotuj karmel daktylowy. I znów suszone daktyle zalej wrzątkiem i pozostawić na co najmniej 15 minut.
10. Następnie odsączyć na sitku, nie wylewając wody, w której się moczyły.
11. Namoczone daktyle, masło orzechowe i szczyptę soli zmiksuj w malakserze.
12. Dalej miksując, dodawać stopniowo wodę odlaną z daktyli, aż masa będzie gładka i kremowa.
13. Karmel wyłóż na schłodzoną masę jaglaną. Warto wstawić je jeszcze na 1- 2 godziny do lodówki, aby karmel trochę zgęstniał.

Czytaj także: Pączkoburger w wersji light, czyli wegański sposób na Tłusty Czwartek [PRZEPIS]