Cytrynowa babka piaskowa. Proste i wilgotne ciasto wielkanocne [PRZEPIS]
Babka piaskowa to jedno z ciast wielkanocnych, które cieszą się dużą popularnością. Powinna być lekka, delikatna i jednocześnie bardzo wilgotna. Jak w takim razie przygotować idealne ciasto cytrynowe? Sprawdź przepis na babkę piaskową.
Babka wielkanocna
Na wielkanocnym stole pojawiają się nie tylko pieczone mięsa, jajka i żurek. Domownicy czekają również na przepyszne ciasta typowe dla tych świąt – mazurki, serniki, keksy, baby drożdżowe i babki piaskowe. Te ostatnie najczęściej są jednocześnie sypkie i wilgotne, a także bogato zdobione lukrem lub czekoladą. Babka wielkanocna nie wymaga dużego nakładu pracy ani wielkich umiejętności kulinarnych.
Cytrynowa babka piaskowa przepis
Przepis na babkę cytrynową jest bardzo prosty, a ciasto wykonasz maksymalnie w godzinę. Nie musisz jednak czekać z jej pieczeniem aż do Wielkanocy, babka piaskowa może poleżeć kilka dni. Pamiętaj tylko, aby przykryć ją bawełnianą szmatką, żeby nie straciła wilgoci. Jeśli oprószysz ją cukrem pudrem dopiero przed podaniem, będzie wyglądała pięknie i świeżo.
Babka cytrynowa przepis – lista składników
Do przygotowania cytrynowej babki piaskowej potrzebujesz:
- 4 jajka
- 1 szklankę mąki tortowej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki drobnego cukru
- 200 g prawdziwego masła
- 1 łyżeczkę cukru wanilinowego
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- sok z jednej, dużej cytryny
- otartą z cytryny skórkę
Jak zrobić babkę piaskową?
Zacznij od przesiania mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dokładnie zmiksuj jajka i cukier, aby utworzyły jasną, puszystą masę. W oddzielnej misce połącz wszystkie sypkie składniki, a także roztop i ostudź masło. Aby babka była puszysta, składniki łącz powoli. Do miski z masą jajeczną dodawaj po jednej łyżce suchych składników i roztopionego masła. Na końcu dodaj sok z cytryny oraz otartą skórkę i powoli, ale dokładnie wymieszaj całą masę.
Babka cytrynowa najlepiej wygląda wtedy, gdy piecze się ją w specjalnej formie. Jeśli jednak nie masz takiej pod ręką, możesz użyć też podłużnej foremki (tzw. keksówki). Formę wysmaruj masłem, a następnie oprósz dokładnie bułką tartą. Dzięki temu z łatwością wyjmiesz upieczoną babkę piaskową.
Czytaj także: Oto 5 FIT ciast, dla których nie trzeba grzeszyć. Kawałek każdego z nich ma mniej niż 300 kcal!
Gdy ciasto będzie już zimne, możesz polać je polewą czekoladową lub lukrem. Jeśli wolisz mniej kaloryczną wersję – postaw na delikatne oprószenie babki cukrem pudrem.
Jak zrobić lukier?
Lukier możesz kupić w sklepie lub w prosty sposób wykonać go samodzielnie. Do tego celu potrzebujesz:
- 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Składniki wystarczy ze sobą dokładnie wymieszać, nie trzeba robić nic więcej. Aby zrównoważyć słodycz cukru, najlepiej przygotować lukier z sokiem z cytryny, można jednak zastąpić go tą samą ilością wody. Lukier cytrynowy będzie jednak jaśniejszy i smaczniejszy.
Czytaj także: Naturalne barwienie jajek na Wielkanoc. Oto najlepsze sposoby [DIY]