Jak wykorzystać skorupki po jajkach? TOP 8 praktycznych trików, które mogą zaskoczyć

Weronika Tomaszewska
Podczas przedświątecznych przygotowań w kuchni zużywamy dużo jajek. Warto więc wiedzieć, jak można pożytecznie wykorzystać pozostałe po nich skorupki. Sprawdź, do czego mogą nam posłużyć.
Jak pożytecznie wykorzystać skorupki jajek? Fot. pexles.com/ Anthony Shkraba
Większość ludzi wyrzuca je do kosza. A to cenne źródło składników odżywczych. W skorupkach znajduje się m.in.: węglan wapnia, potas, magnez, fluor, siarka, selen i wiele innych mikroelementów.

8 sposobów na wykorzystanie skorupek po jajkach

Skorupki jako lek na podrażnioną skórę

Dokładnie wyczyszczoną skorupkę wystarczy zanurzyć w pojemniku z odrobiną octu jabłkowego. Tak przygotowaną miksturę pozostawiamy na kilka dni. Po tym czasie możemy stosować ją na podrażnienia skóry i swędzenia.

Jak zrobić nawóz ze skorupek po jajkach?

Skorupki jaj są bogate w wapń i inne minerały, które pomagają rozwijać się roślinom, dlatego idealnie przydadzą się jako nawóz. Wystarczy zgnieść skorupki na drobne kawałki i rozsypać na ziemię przed sadzeniem roślin.


Taki nawóz można zrobić także w płynnej formie. Wtedy należy dokładnie umyć skorupki, a następnie zalać je wrzątkiem i odstawić na około tydzień, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowaną mieszanką możemy podlewać nasze rośliny.

Czyszczenie skorupkami garnków i patelni

Skorupki mogą posłużyć też do czyszczenia garnków i patelni. Pamiętaj, że jest to sposób, który lepiej wykorzystać na przedmiotach ze stali lub żeliwa.

Dokładnie pokruszone skorupki w połączeniu z niewielką ilością wody i płynu do naczyń to skuteczna substancja czyszcząca, która bez problemu usunie przypalone resztki jedzenia.


Sadzonki w skorupkach

Skorupki po jajkach można zamienić w małe doniczki. Na dnie każdej z nich warto zrobić małą dziurkę, w celu odprowadzania wody. Tak przygotowaną skorupkę napełniamy ziemią i sadzimy nasiono. Kiedy sadzonki są na tyle duże, że wymagają przesadzenia, wystarczy połamać skorupki i umieścić ukorzenioną roślinę w doniczce.


Skorupki jako naturalny suplement diety

W skorupkach jajek znajdziemy wiele cennych składników, dlatego z powodzeniem można wykorzystywać je jako naturalny suplement diety. Najpierw jednak, skorupki należy dokładnie wyczyścić i upiec w piekarniku w najwyższej temperaturze przez ok. 8-10 minut.

Następnie zmielić na drobny proszek, którym potem można posypać sałatkę, wykorzystać jako składnik sosu lub wypić razem z koktajlem.

Lekarstwo dla psów na biegunkę

Jeśli twój pies ma biegunkę, warto dodać jedną łyżeczkę proszku ze skorupek do jego karmy. To pomoże złagodzić sensacje żołądkowe.

Jak wybielić firanki skorupkami po jajkach?

Innym sposobem na pożyteczne wykorzystanie skorupek jest pranie w nich firanek. Najlepiej do pralki wrzucić lniany woreczek, w którym znajdą się pokruszone resztki.

W tym przypadku skorupki posłużą jak wybielacz i świetnie poradzą sobie z pożółkłymi materiałami, które dawno straciły śnieżnobiały odcień.
Czytaj także: Idealny do jaj i sałatek na Wielkanoc. Jak zrobić najlepszy domowy majonez według Magdy Gessler?