Poprawiny na 200 osób mimo epidemii. Dla gości przygotowano ponad tysiąc porcji żurku

redakcja naTemat
W samym środku trzeciej fali epidemii koronawirusa w Malanowie (woj. wielkopolskie) zorganizowano poprawiny na ok. 200 osób. Organizatorzy przygotowali dla gości ponad tysiąc porcji żurku i bułek.
Tydzień wcześniej w malanowskiej restauracji zorganizowano wesele. Fot. Jan Faukner / 123rf.com
W sobotę po południu przed znajdującą się tuż przy drodze wojewódzkiej restauracją w Malanowie zorganizowano poprawiny po przerwanym przez policję i sanepid weselu, które odbyło się tydzień wcześniej. Tym razem dla uczestników przygotowano poczęstunek w postaci ponad tysiąca porcji żurku i bułek.

– Według naszych szacunków na wydarzeniu zebrało się łącznie ok. 200 osób. Nasze działania skupiły się na zapewnieniu swobodnego przejazdu na drodze wojewódzkiej 470, z uwagi na wyższe niż na co dzień natężenie ruchu, dlatego też policjanci miejscowo kierowali ruchem – powiedział cytowany przez RMF 24 oficer prasowy Komendy Powiatowej Policji w Turku asp. sztab. Mateusz Latuszewski.

Funkcjonariusz zaznaczył, że legitymowanie uczestników przebiegło spokojnie. W razie incydentów policja miała przygotowane odpowiednie siły, jednak, jak przekazał Latuszewski, nie było potrzeby ich wykorzystywania.


Bez incydentów obyło się też tydzień wcześniej, w trakcie wspomnianego wesela. Wtedy policja wylegitymowała 81 osób, nie tylko uczestników imprezy, ale także członków obsługi oraz zespołu muzycznego.
Czytaj także: Jego restaurację nazywają "covidoodporną". Jaki jest przepis na sukces w pandemii? [WYWIAD]

źródło: RMF 24