Łatwe i szybkie przepisy na Dzień Czosnku. Te klasyki uratują obiad lub podkręcą nudną potrawę
19 kwietnia obchodzimy Dzień Czosnku. Aromatyczne warzywo nie tylko podkręci niejedno danie, ale jest też bardzo zdrowe. Przeczytajcie o czosnku – naturalnym antybiotyku bogatym w antyoksydanty. Podpowiadamy kilka klasycznych dań na bazie czosnku, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Wartości odżywcze czosnku
Czosnek, pomimo że przez wielu kojarzony jedynie z nieprzyjemnym zapachem, to warzywo bardzo bogate w wartości odżywcze. Ma przede wszystkim działanie antywirusowe i antyzapalne, co czyni go naturalnym antybiotykiem. Oprócz tego jest bogaty w antyoksydanty, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, a także poziom cukru we krwi. Wpływa też na wzrost wytrzymałości i poprawia libido.Czytaj także: Bowl food to przepis na zalegające w lodówce jedzenie. Jak szybko przygotować "miskę szczęścia"?
Pomysły na przepisy z czosnkiem
Dzięki znajdującym się w czosnku olejkom eterycznym warzywo podkręci smak wielu potraw. Czasem wystarczy jako dodatek, żeby zmienić smak ogranego posiłku.W ten sposób można np. urozmaicić smak masła czy oliwy. Pokrojony lub zmiażdzony ząbek czosnku wystarczy wystarczy wymieszać z miękkim masłem i doprawić lekko solą, aby uzyskać aromatyczne masło czosnkowe.Najprostsze pomysły na czosnek
Podobnie można zrobić, aby uzyskać oliwę czosnkową. Dodany do oliwy posiekany czosnek nada jej więcej smaku i aromatu. Najlepiej będzie jednak smakował po pewnym czasie, kiedy smak się "przegryzie".
Ten przepis wymaga wyjątkowo małej ilości składników. Sprawdzi się, kiedy okaże się, że w spiżarce prawie nic nie ma. Wystarczy tylko oliwa, czosnek i makaron, aby wyczarować pyszny i szybki obiad.Aglio olio, czyli najprostszy i najlepszy makaron
Aglio olio e peperoncino to prosty sposób na makaron.•Fot. Baiq Daling / Unsplash
- makaron
- pół lub cała główka czosnku
- 1 lub dwie ostre papryczki
- garść posiekanej natki pietruszki
- ok. 100 ml oliwy z oliwek
- sól
- parmezan, ser do posypania lub płatki drożdżowe (opcjonalnie)
Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę. Uwaga – nie dawajmy zbyt wysokiego ognia, bo czosnek łatwo się przypali. Dodajemy czosnek i papryczkę i mieszamy przez około minutę. Czosnek nie powinien zbrązowieć.
Następnie dodajemy ugotowany i odcedzony makaron i pietruszkę. Gotowe danie można posypać parmezanem i doprawić pieprzem.
Ten sos z pieczonego czosnku był prawdziwym hitem kilka sezonów temu. To pyszny dodatek do chleba lub tak zwanego "finger food", który nie wymaga dużego nakładu pracy.Pieczony czosnek, czyli aioli
Przepis na aioli jest łatwy i szybki.•Fot. Maggie Jaszowska / Unsplash
- cała główka czosnku
- szczypta soli
- łyżka oliwy
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 150 ml majonezu
- sok wyciśnięty z ćwiartki lub połowy cytryny
Po tym czasie wyciągamy czosnek z piekarnika, obieramy z łupin. Rozgniatamy czosnek widelcem i mieszamy z majonezem. Na koniec dodać świeżo zmielony pieprz, sól i sok z cytryny.
Smacznego!