Prawdziwa przyjemność smaku! Oto 5 kultowych produktów czekoladowej marki, która ma już 170 lat!
Można próbować, można eksperymentować, można zachwycać się nowatorskimi połączeniami. Prawda jest jednak taka, że kiedy przychodzi czas na przyjemność, lubimy sięgać po te słodycze, które urzekają nas smakiem od lat. Te, niezmiennie, znajdziemy w ofercie marki E.Wedel.
Na przestrzeni 170-letniej historii swojej firmy Wedlowie wprowadzili do sklepów setki produktów. Niektóre z nich nadal znajdziemy na sklepowych półkach. Domyślacie się, które zasługują na miano prawdziwie kultowych słodyczy?
Ptasie Mleczko®
Jan Wedel, zainspirowany podróżą odbytą po Francji, rozpoczyna produkcję mlecznych pianek oblanych oryginalną wedlowską czekoladą już w 1936 roku. Kiedy pierwsze partie tych słodyczy zjechały z warszawskiej linii produkcyjnej, Wedel zapytał delektujących się słodkościami pracowników: „Czego potrzeba do szczęścia człowiekowi, który już wszystko posiada?”. Jedna z odpowiedzi brzmiała: „Tylko ptasiego mleka”.Fot. materiały prasowe
Torcik Wedlowski
Kolejny trafiony pomysł Jana Wedla: szykownie zapakowany, waflowy torcik, oblany mleczną czekoladą. Elegancki i ponadczasowy, do dziś zajmuje szczególne miejsce w sercach wedlowskich cukierników – zwłaszcza tych, którzy każdą sztukę dekorują ręcznie.Fot. materiały prasowe
Czekolada "Jedyna"
Kultowa czekolada deserowa w nie mniej kultowym opakowaniu. Autorem szaty graficznej, którą niezmiennie można podziwiać na sklepowych półkach, jest uznany grafik Karol Śliwka. Kreacja znana od lat trafiła do sprzedaży po wojnie.Fot. materiały prasowe
Pawełek
Najmłodszy w gronie kultowych słodkości – Pawełek, narodził się w 1987 roku. Nawiązanie do narodzin jest o tyle trafniejsze, że dwie technolożki, którym zawdzięczamy recepturę nadziewanego batonika, w tym czasie urodziły synów, którym dały na imię Paweł.Fot. materiały prasowe
Klasyczna czekolada mleczna
Klasyk nad klasykami. Nic dziwnego, że dzisiaj co minutę w Fabryce E.Wedel produkowane jest ok. 500 tabliczek czekolady. I choć amatorów mlecznej nie brakuje, to znajdą się i tacy, którzy uznają tylko gorzką, albo tylko deserową za „tę jedyną”. A czy wy wiecie, na czym polega różnica między nimi?Fot. materiały prasowe
Oczywiście, pod względem delikatności złoty medal należy się czekoladzie mlecznej. Jak wskazuje nazwa, w jej składzie oprócz kakao i cukru znajdziemy mleko i produkty mleczne.
Czekoladowa historia trwa dalej
Słodkie wspomnienia powstają każdego dnia, o co niezmiennie, już od 170 lat dbają cukiernicy marki E.Wedel. To również oni troszczą się o to, aby w ofercie – obok tych kultowych słodkości – pojawiały się nowe smaki i receptury.Jako przykład pysznych nowości posłużyć mogą Pawełki Duo o smaku kokosowym oraz peanut butter. Niedawno na rynek trafiły również nowe Mocno Mleczne czekolady, w tym jedna z dodatkiem płatków corn flakes. Z okazji 170-lecia E.Wedel, marka przygotowała wyjatkową wersję kultowego przysmaku. Mowa o piankach Ptasie Mleczko® o smaku waniliowym w mocno gorzkiej czekoladzie 80 proc.
Czy one również pojawią się kiedyś w waszych wspomnieniach? Spróbujcie i przekonajcie się sami.
Artykuł powstał we współpracy z marką E.Wedel.