3 genialne przepisy na wegetariańską quesadillę. To idealna przekąska na majówkę!
Typowy przepis przewiduje, że quesadilla powinna być z mięsem, najlepiej mielonym. Nie dajmy się zamykać w niepotrzebnych ramach, bo da się zmajstrować ją na milion sposobów, takich, które będą odpowiednie także dla wegetarian.
Ogromnym plusem takiej przekąski jest to, że możesz dobrać ulubione, roślinne składniki i eksperymentować z nadzieniem. Pamiętaj, że im więcej załadujesz sera, tym danie będzie miało więcej kalorii, zatem pytanie, czy troszczysz się o figurę na lato, czy możesz sobie pozwolić na chwilę rozpusty.
Fanom pizzy od razu przypadnie do gustu, bo dzięki jakościowej tortilli i ciągnącemu serowi quesadilla smakuje jak lżejsza wersja włoskiego placka. Ci, którzy zacierają ręce na majówkowego grilla, mogą przygotować w domu nadzienie, spakować paczkę tortilli, a na miejscu łatwo przypiec ją na aluminiowych tackach.
1. Quesadilla meksykańska pikantna
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:SKŁADNIKI:
- tortilla placki pszenne lub pełnoziarniste
- sos pomidorowy
- tofu naturalne lub wędzone
- 1/2 cebuli
- puszka fasoli czerwonej
- puszka kukurydzy
- 1 papryczka chili lub jalapeño
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- świeża kolendra
- jogurt grecki
- limonka
- 1/2 świeżego mango
- mix ser cheddar i mozzarella
NADZIENIE: Kostkę tofu pokrusz palcami na bardzo drobne kawałeczki i wrzuć do miski. Dodaj paprykę wędzoną, kmin rzymski, cukier, sól i pieprz, sos rybny, posiekaną cebulę i papryczkę. Wymieszaj dokładnie. Rozgrzej patelnię z łyżką oliwy i smaż tofu na dużym ogniu, aż będzie zarumienione, przypominające mięso mielone do spaghetti. Na ostatnie 2 minuty smażenia dodaj kukurydzę i fasolę czerwoną.
QUESDILLA: Weź placek tortilli i posmaruj go sosem pomidorowym. Nałóż równomiernie nadzienie, posyp serem i zakryj drugim plackiem tortilli. Daj ją na lekko rozgrzaną patelnię, grilla elektrycznego lub zwykłego i zakryj na kilka minut, kontrolując czy się rumieni. Jak będzie ciepła i rumiana z obu stron, to zdejmij ja na deskę i pokrój w ćwiartki. Do dekoracji możesz użyć łyżki jogurtu greckiego, listków świeżej kolendry i kawałka limonki. Opcjonalnie możesz dać na wierzch posiekane, drobne kawałki mango, które złagodzą pikantny klimat swoją słodyczą.
2. Quesadilla szpinakowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:SKŁADNIKI:
- tortilla placki pszenne lub pełnoziarniste
- mozzarella wiórki
- ser kozi starty lub ser lazur w plastrach
- szpinak świeży opakowanie
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 gruszka
- orzechy włoskie garść
- 1 łyżka oliwy
NADZIENIE: Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć poszarpany szpinak i podlej łyżką wody. Jak zmniejszy swoja objętość, to wciśnij przez praskę ząbki czosnku i dopraw małą łyżeczką pieprzu czarnego i szczyptą soli.
QUESADILLA: Weź placek tortilli i posyp go mozzarellą, a następnie nałóż nadzienie. Na szpinak daj kilka rozgniecionych orzechów włoskich, trochę sera koziego i kilka cienkich plasterków świeżej gruszki. Przykryj to drugim plackiem. Daj ją na lekko rozgrzaną patelnię, grilla elektrycznego lub zwykłego i zakryj na kilka minut, kontrolując czy się rumieni. Jak będzie ciepła i rumiana z obu stron, to zdejmij ja na deskę i pokrój w ćwiartki. Do dekoracji możesz użyć listków świeżej bazylii.
3. Quesadilla toskańska
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:SKŁADNIKI:
- tortilla placki pszenne lub pełnoziarniste
- sos pomidorowy
- pieczarki opakowanie
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- kilka suszonych pomidorów
- oliwki czarne lub zielone
- 1/2 papryki czerwonej
- mix ser cheddar i mozzarella
NADZIENIE: Umyj paprykę, pieczarki i cebulę i posiekaj je w piórka. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i wrzuć cebulę, a po 3 minutach pieczarki. Dodaj sól, pieprz, oregano i zaczekaj aż się zarumienią, a wtedy dorzuć paprykę. Podsmażaj wtedy jeszcze 3 minuty. Nadzienie przełóż do miski i dodaj posiekane drobno pomidory suszone i oliwki. Wymieszaj wszystko.
QUESADILLA: Weź placek tortilli i posmaruj go sosem pomidorowym. Nałóż porcję nadzienia i posyp serem. Przykryj to drugim plackiem. Daj ją na lekko rozgrzaną patelnię, grilla elektrycznego lub zwykłego i zakryj na kilka minut, kontrolując czy się rumieni. Jak będzie ciepła i rumiana z obu stron, to zdejmij ja na deskę i pokrój w ćwiartki. Do dekoracji możesz użyć rukoli lub listków świeżej bazylii.
Do każdej z wymienionych quesadillas możecie zrobić sos czosnkowy, tysiąca wysp, pikantną salsę lub kremowe guacamole. Będą naprawdę dobrze współgrać. Wszystko zależy od waszych upodobań.
Sprawdź także:
- Pikantne, kolorowe i przesmaczne. Jak zrobić prawdziwe zielone curry w kwadrans?
- Szukasz pomysłów na smaczny obiad? Oto 5 przepisów na pożywne i rozgrzewające zupy
- Oto 5 FIT ciast, dla których nie trzeba grzeszyć. Kawałek każdego z nich ma mniej niż 300 kcal!
- 3 wegetariańskie tapasy idealne do wina. Twoi goście na domówce będą zachwyceni