3 genialne przepisy na wegetariańską quesadillę. To idealna przekąska na majówkę!

Joanna Stawczyk
Danie kuchni meksykańskiej, które kocha cały świat. Tortilla z rozmaitymi dodatkami z ciągnącym, roztopionym serem to idealny patent na szybką i łatwą przekąskę, która podpasuje każdemu. Sprawdzi się na majówkową domówkę, a jak się uprzesz, to nawet podpieczesz ją na grillu! Koniecznie spróbuj tych 3 wegetariańskich wersji i zakochaj się w quesadilli.
3 przepisy na wegetariańską quesadille. Pomysł na przekąski na majówkę Fot. unsplash.com
Quesadilla to jedno z prostszych dań kuchni meksykańskiej, które podłapali smakosze z całego świata. Podstawą jest tutaj dobra tortilla, która w wersji tradycyjnej jest zrobiona z masy kukurydzianej.

Typowy przepis przewiduje, że quesadilla powinna być z mięsem, najlepiej mielonym. Nie dajmy się zamykać w niepotrzebnych ramach, bo da się zmajstrować ją na milion sposobów, takich, które będą odpowiednie także dla wegetarian.

Ogromnym plusem takiej przekąski jest to, że możesz dobrać ulubione, roślinne składniki i eksperymentować z nadzieniem. Pamiętaj, że im więcej załadujesz sera, tym danie będzie miało więcej kalorii, zatem pytanie, czy troszczysz się o figurę na lato, czy możesz sobie pozwolić na chwilę rozpusty.


Fanom pizzy od razu przypadnie do gustu, bo dzięki jakościowej tortilli i ciągnącemu serowi quesadilla smakuje jak lżejsza wersja włoskiego placka. Ci, którzy zacierają ręce na majówkowego grilla, mogą przygotować w domu nadzienie, spakować paczkę tortilli, a na miejscu łatwo przypiec ją na aluminiowych tackach.

1. Quesadilla meksykańska pikantna

Istnieje łatwy sposób na to, żeby przygotować roślinną wersję ostrego mięsa. Będzie smakować łudząco podobnie do tego zwykłego. Dodatek kukurydzy, czerwonej fasoli i świeżej kolendry przeniesie Wasze podniebienia na wakacje do Meksyku!

SKŁADNIKI:

- tortilla placki pszenne lub pełnoziarniste
- sos pomidorowy
- tofu naturalne lub wędzone
- 1/2 cebuli
- puszka fasoli czerwonej
- puszka kukurydzy
- 1 papryczka chili lub jalapeño
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- świeża kolendra
- jogurt grecki
- limonka
- 1/2 świeżego mango
- mix ser cheddar i mozzarella

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

NADZIENIE: Kostkę tofu pokrusz palcami na bardzo drobne kawałeczki i wrzuć do miski. Dodaj paprykę wędzoną, kmin rzymski, cukier, sól i pieprz, sos rybny, posiekaną cebulę i papryczkę. Wymieszaj dokładnie. Rozgrzej patelnię z łyżką oliwy i smaż tofu na dużym ogniu, aż będzie zarumienione, przypominające mięso mielone do spaghetti. Na ostatnie 2 minuty smażenia dodaj kukurydzę i fasolę czerwoną.

QUESDILLA: Weź placek tortilli i posmaruj go sosem pomidorowym. Nałóż równomiernie nadzienie, posyp serem i zakryj drugim plackiem tortilli. Daj ją na lekko rozgrzaną patelnię, grilla elektrycznego lub zwykłego i zakryj na kilka minut, kontrolując czy się rumieni. Jak będzie ciepła i rumiana z obu stron, to zdejmij ja na deskę i pokrój w ćwiartki. Do dekoracji możesz użyć łyżki jogurtu greckiego, listków świeżej kolendry i kawałka limonki. Opcjonalnie możesz dać na wierzch posiekane, drobne kawałki mango, które złagodzą pikantny klimat swoją słodyczą.

2. Quesadilla szpinakowa

To genialne połączenie smaków pod białe półsłodkie lub półwytrawne białe wino. Szpinak z dodatkiem czosnku w towarzystwie gruszki i wyrazistego sera koziego to istna petarda. Dodatek orzechów włoskich robi niesamowitą robotę!

SKŁADNIKI:

- tortilla placki pszenne lub pełnoziarniste
- mozzarella wiórki
- ser kozi starty lub ser lazur w plastrach
- szpinak świeży opakowanie
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 gruszka
- orzechy włoskie garść
- 1 łyżka oliwy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

NADZIENIE: Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć poszarpany szpinak i podlej łyżką wody. Jak zmniejszy swoja objętość, to wciśnij przez praskę ząbki czosnku i dopraw małą łyżeczką pieprzu czarnego i szczyptą soli.

QUESADILLA: Weź placek tortilli i posyp go mozzarellą, a następnie nałóż nadzienie. Na szpinak daj kilka rozgniecionych orzechów włoskich, trochę sera koziego i kilka cienkich plasterków świeżej gruszki. Przykryj to drugim plackiem. Daj ją na lekko rozgrzaną patelnię, grilla elektrycznego lub zwykłego i zakryj na kilka minut, kontrolując czy się rumieni. Jak będzie ciepła i rumiana z obu stron, to zdejmij ja na deskę i pokrój w ćwiartki. Do dekoracji możesz użyć listków świeżej bazylii.

3. Quesadilla toskańska

Toskańska wersja będzie strzałem w dziesiątkę dla fanów pizzy i zapiekanek. Suszone pomidory i oliwki nadadzą idealną głębie smaków. Koniecznie jedz w towarzystwie lekko pikantnej rukoli.

SKŁADNIKI:

- tortilla placki pszenne lub pełnoziarniste
- sos pomidorowy
- pieczarki opakowanie
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- kilka suszonych pomidorów
- oliwki czarne lub zielone
- 1/2 papryki czerwonej
- mix ser cheddar i mozzarella

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

NADZIENIE: Umyj paprykę, pieczarki i cebulę i posiekaj je w piórka. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i wrzuć cebulę, a po 3 minutach pieczarki. Dodaj sól, pieprz, oregano i zaczekaj aż się zarumienią, a wtedy dorzuć paprykę. Podsmażaj wtedy jeszcze 3 minuty. Nadzienie przełóż do miski i dodaj posiekane drobno pomidory suszone i oliwki. Wymieszaj wszystko.

QUESADILLA: Weź placek tortilli i posmaruj go sosem pomidorowym. Nałóż porcję nadzienia i posyp serem. Przykryj to drugim plackiem. Daj ją na lekko rozgrzaną patelnię, grilla elektrycznego lub zwykłego i zakryj na kilka minut, kontrolując czy się rumieni. Jak będzie ciepła i rumiana z obu stron, to zdejmij ja na deskę i pokrój w ćwiartki. Do dekoracji możesz użyć rukoli lub listków świeżej bazylii.

Do każdej z wymienionych quesadillas możecie zrobić sos czosnkowy, tysiąca wysp, pikantną salsę lub kremowe guacamole. Będą naprawdę dobrze współgrać. Wszystko zależy od waszych upodobań.

Sprawdź także: