Jak zrobić pyszne risotto ze szparagami i truskawkami? Makłowicz zdradził swój najlepszy sposób
Sezon na szparagi i truskawki trwa. Słynny krytyk kulinarny zdradził, jak w prosty sposób wykorzystać te produkty i zrobić z nich coś pysznego. Oto najlepszy przepis na risotto ze szparagami i truskawkami od Roberta Makłowicza.
Jedzenie truskawek również ma mnóstwo korzyści. Ten owoc jest doskonałym źródłem witaminy C, B2, B3, B6 A i E. Z kolei risotto to klasyczne włoskie danie, które można zrobić w zaledwie 20 minut.
Robert Makłowicz, znany ze swoich kulinarnych podróży, nie przestaje zachwycać coraz to lepszymi sposobami na wyjątkowe potrawy. I tym razem nie zawiódł swoich fanów. Przedstawił, jak szybko i prosto zrobić pyszne risotto z sezonowych warzyw i owoców. Wystarczy przygotować zaledwie kilka składników.
Składniki na risotto:
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 200 g ryżu do risotta
- 1 pęczek białych szparagów
- 200 ml białego wina
- 100 ml śmietanki
Sposób przygotowania:
1. Najpierw obieramy szparagi. Główki odkładamy a z obierek gotujemy wywar.
2. Cebulę (drobno posiekaną) wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Po zeszkleniu dodajemy ryż i jakiś czas dusimy - do czasu aż ziarna się zeszklą. Wlewamy białe wino, a następnie je odparowujemy.
3. Wlewamy wywar ze szparagów i gotujemy ryż aż wszystko wchłonie i będzie miękki.
4. Na końcu dodajemy śmietankę. Przed samym podaniem dokładamy połówki truskawek.
Czytaj także: "Kuchnia została skażona ideologią". Robert Makłowicz o gustach polityków PiS i zwykłych Polaków