Rozgrzeją lepiej niż ulubiony kocyk i kapcie! 3 przepisy na wyborne napoje z prądem
Napoje z prądem, które pachną jak esencja złotej jesieni, a smakują jeszcze lepiej. Brzmi jak plan na wieczór? Nawet gdy za oknami jest szaro i ponuro, mając je w termosie, uda ci się namówić swoją miłość lub przyjaciela na spacer w chłodny wieczór. Przetestuj 3 oryginalne przepisy na napitki, które rozgrzewają w jesienno-ziomowy wieczór lepiej niż ulubiony sweter. Nie zawiedziesz się.
Drinki na ciepło to hit sezonu. Sprawdź, jak zrobić hot toddy i nie tylko
Szukasz patentów na rozgrzewające eliksiry? Dobrze trafiłeś. Doskonale sprawdzą się, jako napitek do wieczornego seansu z ulubionym serialem, ale także, jeśli należysz do tych, którzy mimo pogody lubią urządzać sobie przechadzki po mieście lub spacery po parku. Każdy z tych napojów ma w sobie moc, więc uważaj, aby nie przesadzić z ilością.Biały grzaniec czy hot toddy? 3 przepisy na rozgrzewające napoje z prądem•Fot. unsplash.com
Do każdego z tych przepisów podam ci taką ilość składników, która starczy na dwie solidne porcje - zawsze warto zrobić ciut więcej, żeby nie denerwować się na drugą połówkę lub przyjaciółkę, że nam podpija.
1. Hot Toddy Orange
Grzaniec czy hot toddy? Oto 3 przepisy na rozgrzewające napoje z prądem•Fot. liv friis-larsen/East News
PRZYGOTOWANIE::SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 2 szklanki wody (ok. 800ml)
- 80 ml (2 kieliszki) wybranego whisky lub szkockiej
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki herbaty earl grey
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- ewentualnie laska cynamonu do dekoracji
1. Wodę wlać do rondelka i podgrzewać na bardzo wolnym ogniu - nie można doprowadzić do wrzenia. W kubku zaparzyć herbatę earl grey i poczekać aż będzie mocna. Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny. Można wziąć także odrobinę skórki z pomarańczy, ale bez tej białej części, bo wtedy będzie gorzka.
2. Sok i skórkę wrzucić do rondelka. Następnie dodać miód i mieszać, aż się rozpuści. Wyłączyć ogień i poczekać 5 minut, żeby mikstura lekko ostygła. Po tym czasie dodajemy whisky i 4 łyżki zaparzonej herbaty.
3. Ciepły napój podajemy opcjonalnie z plastrem pomarańczy, cytryny lub też z laską cynamonu - wówczas uzyskamy inny, bardziej słodko-korzenny aromat.
2. Biała Gruszka Grzaniec
Rozgrzeją lepiej niż ulubiony kocyk i kapcie! 3 przepisy na wyborne napoje z prądem•Fot. unsplash.com
PRZYGOTOWANIE::SKŁADNIKI:
- 0.75 l białego półwytrawnego wina
- 2 twardsze gruszki (umyte, pokrojone w plastry)
- kardamon
- kilka gałązek świeżego rozmarynu (można kupić w doniczce)
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki miodu
- świeży, wyciśnięty sok z jednej cytryny
1. Wino wlać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu. Dodać miód, kardamon i gałkę muszkatołową. Wrzucić jedną, pokrojoną gruszkę. Grzać aż mikstura będzie ciepła, ale nie doprowadzać do wrzenia - inaczej alkohol będzie parować.
2. Zdjąć z ognia i zostawić na pół godziny, żeby wino przeszło aromatem przypraw.
3. Po upłynięciu czasu przecedzić wino, a potem znowu delikatnie podgrzać. Na sam koniec dodać sok z cytryny i przemieszać. Podawać ciepłe w szklankach, dekorując plasterkiem gruszki i gałązką rozmarynu (przed włożeniem do szklanki/kubka weź gałązkę rozmarynku w dłonie i uderz kilka razy, aby uwolnił się aromat).
3. Jesienna Sangria
Rozgrzeją lepiej niż ulubiony kocyk i kapcie! 3 przepisy na wyborne napoje z prądem•Fot. pexels.com
PRZYGOTOWANIE::SKŁADNIKI NA 2-3 PORCJE:
- 2 szklanki czerwonego, półsłodkiego wina
- 1 szklanka wody
- 50 ml rumu
- łyżeczka miodu
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- laska wanilii
- laska cynamonu
- goździki
1. Do rondelka wlać wino, rum i szklankę wody. Podgrzewać na małym ogniu - uważać, aby nie doprowadzać alkoholu do wrzenia. Dodać wanilię, cynamon i miód, wymieszać i gotować przez 5 minut.
2. Zdjąć z ognia i zostawić na pół godziny, żeby mikstura przeszła aromatem przypraw.
3. Po upłynięciu czasu przecedzić napój, a potem znowu delikatnie podgrzać. Pokroić jabłko i pomarańcze w plasterki, a następnie ponakłuwać kawałki kilkoma goździkami. Podawać napój ciepły w szklankach i dekorować owocami.