Rozgrzeją lepiej niż ulubiony kocyk i kapcie! 3 przepisy na wyborne napoje z prądem

Joanna Stawczyk
Napoje z prądem, które pachną jak esencja złotej jesieni, a smakują jeszcze lepiej. Brzmi jak plan na wieczór? Nawet gdy za oknami jest szaro i ponuro, mając je w termosie, uda ci się namówić swoją miłość lub przyjaciela na spacer w chłodny wieczór. Przetestuj 3 oryginalne przepisy na napitki, które rozgrzewają w jesienno-ziomowy wieczór lepiej niż ulubiony sweter. Nie zawiedziesz się.
Rozgrzeją lepiej niż ulubiony kocyk i kapcie! 3 przepisy na wyborne napoje z prądem Fot. pexels.com

Drinki na ciepło to hit sezonu. Sprawdź, jak zrobić hot toddy i nie tylko

Szukasz patentów na rozgrzewające eliksiry? Dobrze trafiłeś. Doskonale sprawdzą się, jako napitek do wieczornego seansu z ulubionym serialem, ale także, jeśli należysz do tych, którzy mimo pogody lubią urządzać sobie przechadzki po mieście lub spacery po parku. Każdy z tych napojów ma w sobie moc, więc uważaj, aby nie przesadzić z ilością.
Biały grzaniec czy hot toddy? 3 przepisy na rozgrzewające napoje z prądemFot. unsplash.com
Pomagają, gdy czujesz, że łamie cię po kościach i się rozkładasz. Dodatek alkoholu w wersji na ciepło naprawdę mocno rozgrzewa. Przetestowałam 3 kombinacje - jedną z whisky, drugą z białym winem i trzecią z rumem. W połączeniu z korzennymi przyprawami i cytrusami tworzą fenomenalne wariacje. Te smaki naprawdę rozłożą Was na łopatki!


Do każdego z tych przepisów podam ci taką ilość składników, która starczy na dwie solidne porcje - zawsze warto zrobić ciut więcej, żeby nie denerwować się na drugą połówkę lub przyjaciółkę, że nam podpija.

1. Hot Toddy Orange

Grzaniec czy hot toddy? Oto 3 przepisy na rozgrzewające napoje z prądemFot. liv friis-larsen/East News
Hot Toddy to doskonale znany ciepły napój na bazie whisky, który chociażby w Szkocji pije się, aby zniwelować pierwsze symptomy przeziębienia. Największą rolę gra tutaj miód w towarzystwie cytrusów oraz dobra szkocka lub whiskey. Jeśli jesteś fanem tych cynamonowych lub miodowych wersji, to także możesz ich użyć. Ja postawiłam na szkocką, dodatek soczystej pomarańczy i herbaty earl grey.

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

- 2 szklanki wody (ok. 800ml)
- 80 ml (2 kieliszki) wybranego whisky lub szkockiej
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki herbaty earl grey
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- ewentualnie laska cynamonu do dekoracji

PRZYGOTOWANIE::

1. Wodę wlać do rondelka i podgrzewać na bardzo wolnym ogniu - nie można doprowadzić do wrzenia. W kubku zaparzyć herbatę earl grey i poczekać aż będzie mocna. Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny. Można wziąć także odrobinę skórki z pomarańczy, ale bez tej białej części, bo wtedy będzie gorzka.

2. Sok i skórkę wrzucić do rondelka. Następnie dodać miód i mieszać, aż się rozpuści. Wyłączyć ogień i poczekać 5 minut, żeby mikstura lekko ostygła. Po tym czasie dodajemy whisky i 4 łyżki zaparzonej herbaty.

3. Ciepły napój podajemy opcjonalnie z plastrem pomarańczy, cytryny lub też z laską cynamonu - wówczas uzyskamy inny, bardziej słodko-korzenny aromat.

2. Biała Gruszka Grzaniec

Rozgrzeją lepiej niż ulubiony kocyk i kapcie! 3 przepisy na wyborne napoje z prądemFot. unsplash.com
Ten grzaniec na białym winie to absolutny kosmos. Jeśli znudził ci się ten klasyczny, w klimacie galicyjskiego, a lubisz białe wino, to musisz go spróbować. Dodatek kardamonu, miodu i rozmarynu sprawiają, że jesienna gruszka smakuje jak nigdy. Jeśli nie jesteś fanem gruszki, to zastąp ją kwaśnym rodzajem jabłka. Plusem jest to, że napój nie jest za słodki i naprawdę orzeźwia, mimo tego, że jest grzany.

SKŁADNIKI:

- 0.75 l białego półwytrawnego wina
- 2 twardsze gruszki (umyte, pokrojone w plastry)
- kardamon
- kilka gałązek świeżego rozmarynu (można kupić w doniczce)
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki miodu
- świeży, wyciśnięty sok z jednej cytryny

PRZYGOTOWANIE::

1. Wino wlać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu. Dodać miód, kardamon i gałkę muszkatołową. Wrzucić jedną, pokrojoną gruszkę. Grzać aż mikstura będzie ciepła, ale nie doprowadzać do wrzenia - inaczej alkohol będzie parować.

2. Zdjąć z ognia i zostawić na pół godziny, żeby wino przeszło aromatem przypraw.

3. Po upłynięciu czasu przecedzić wino, a potem znowu delikatnie podgrzać. Na sam koniec dodać sok z cytryny i przemieszać. Podawać ciepłe w szklankach, dekorując plasterkiem gruszki i gałązką rozmarynu (przed włożeniem do szklanki/kubka weź gałązkę rozmarynku w dłonie i uderz kilka razy, aby uwolnił się aromat).

3. Jesienna Sangria

Rozgrzeją lepiej niż ulubiony kocyk i kapcie! 3 przepisy na wyborne napoje z prądemFot. pexels.com
Na pewno latem nieraz zdarzyło ci się pić schłodzone czerwone wino w towarzystwie dużej ilości owoców. Sangria na ciepło także smakuje fenomenalnie. Słodkość owoców, cierpkość wina i wyrazistość rumu sprawia, że smak jest wielowymiarowy. To nowy wymiar grzańca, który zaintryguje cię i rozkocha w sobie przy pierwszym łyku.

SKŁADNIKI NA 2-3 PORCJE:

- 2 szklanki czerwonego, półsłodkiego wina
- 1 szklanka wody
- 50 ml rumu
- łyżeczka miodu
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- laska wanilii
- laska cynamonu
- goździki

PRZYGOTOWANIE::

1. Do rondelka wlać wino, rum i szklankę wody. Podgrzewać na małym ogniu - uważać, aby nie doprowadzać alkoholu do wrzenia. Dodać wanilię, cynamon i miód, wymieszać i gotować przez 5 minut.

2. Zdjąć z ognia i zostawić na pół godziny, żeby mikstura przeszła aromatem przypraw.

3. Po upłynięciu czasu przecedzić napój, a potem znowu delikatnie podgrzać. Pokroić jabłko i pomarańcze w plasterki, a następnie ponakłuwać kawałki kilkoma goździkami. Podawać napój ciepły w szklankach i dekorować owocami.
Czytaj także: Kiszone cytryny na odporność. Najlepszy przepis na marokański przysmak!