Nie masz czasu na wypieki? Spokojnie! Oto jak długo możesz przechowywać ciasto kruche w lodówce
Przed świętami lub przyjęciami domowymi czeka cię dużo wypieków, więc chcesz niektóre ciasta przyrządzić wcześniej? Zacznij od ciasta kruchego, które surowe możesz spokojnie przechować w lodówce, a nawet zamrozić. Sprawdź, ile czasu może ono leżakować na półce lodówki lub w zamrażarce.
- Kruche ciasto to jedno z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych rodzajów ciast. Z kruchego ciasta możemy upiec np. babeczki, ciasteczka, mazurki czy tarty.
- Stosunek mąki do tłuszczu i cukru w cieście kruchym powinien wynosić: 3:2:1.
- Ciasto kruche należy schłodzić w lodówce przed pieczeniem, można je także przechowywać w niej dłużej, a nawet zamrozić.
- Jak długo można przechowywać ciasto kruche w lodówce?
A jak jest z kruchym ciastem? Spieszymy donieść, że można je i przechowywać w lodowce, i mrozić.
Kruche ciasto – składniki, zastosowanie, przepis:
Kruche ciasto to jedno z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych rodzajów ciast. Z ciasta kruchego można bowiem wyczarować wiele różnorodnych wypieków: ciasteczka, babeczki, paluszki, tarteletki, tarty, wielkanocne mazurki czy spody do np. serników. Oprócz tego kruche ciasto bardzo szybko się wyrabia i nie sprawia ono większych problemów nawet cukierniczym amatorom.Główne składniki ciasta kruchego (reszta jest opcjonalna i zależy od przepisu oraz preferencji) to:
- mąka: pszenna (luksusowa typ 550) lub bezglutenowa; można dodać również odrobinę mąki ziemniaczanej (nie za dużo, bo ciasto będzie za bardzo się kruszyć),
- tłuszcz: masło prawdziwe o zawartości 82 procent tłuszczu (koniecznie schłodzone wcześniej w lodówce),
- cukier: cukier puder; cukier można jednak w ogóle pominąć, np. w kruchym cieście do wypieków na słono (dodajmy wtedy jedną łyżeczkę soli),
- jajka: zazwyczaj same żółtka, gdyż białka powodują, że ciasto jest twardsze); jajka nie są jednak warunkiem udanego kruchego ciasta i można je pominąć.
W najpowszechniejszym przepisie na kruche ciasto (do słodkich wypieków) ściśle określone są proporcje głównych składników. Stosunek mąki do tłuszczu i cukru powinien wynosić: 3:2:1, co w praktyce oznacza, że np. na 300 gramów mąki przypada 200 gramów tłuszczu oraz 100 gramów cukru. Zazwyczaj do kruchego ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia, można z kolei (w zależności od przepisu) dodać zimną wodę lub śmietanę – szczególnie jeśli ciasto jest zbyt sypkie i nie daje się ugnieść.
To bowiem właśnie ugniatanie jest kluczem do idealnego ciasta kruchego – można to zrobić w robocie kuchennym (z użyciem haka do wyrabiania ciasta) lub własnymi rękami. Najpierw ucieramy (lub zagniatamy) pokruszone, zimne masło z mąką, potem dodajemy resztę składników.
Pamiętajmy, że ciasto zagniatamy jak najkrócej: tylko do momentu uformowania się jednolitej kuli. Zbyt długie narażenie ciasta na wysoką temperaturę (kuchni lub naszych rąk) może sprawić, że ciasto trudno będzie ugnieść i zwyczajnie się nie uda.
Jak długo można przechowywać kruche ciasto w lodówce?
Gotowe ciasto kruche owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce. Ale jak długo można przechowywać surowe ciasto kruche w lodówce?Przed pieczeniem należy schładzać je przez co najmniej godzinę. Jeżeli zależy nam jednak na czasie i szybkich wypiekach, możemy na krótki czas włożyć je do zamrażarki (kontrolujmy jednak, aby nie zamarzło!). Pamiętajmy, że gdy "wyklejamy" ciastem formę do pieczenia lub wykrajamy z niego ciasteczka (po uprzednim rozwałkowaniu), musi być ono zimne. Warto także przed włożeniem ciasta do nagrzanego odpowiednio piekarnika, nakłuć je widelcem.A co, jeśli wyrobiliśmy ciasto wcześniej i nie chcemy jeszcze go piec? To żaden problem. Surowe ciasto kruche można przechowywać w lodówce aż do 5 dni. Można jest także zamrozić i trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy.