Nie masz czasu na wypieki? Spokojnie! Oto jak długo możesz przechowywać ciasto kruche w lodówce

redakcja naTemat
Przed świętami lub przyjęciami domowymi czeka cię dużo wypieków, więc chcesz niektóre ciasta przyrządzić wcześniej? Zacznij od ciasta kruchego, które surowe możesz spokojnie przechować w lodówce, a nawet zamrozić. Sprawdź, ile czasu może ono leżakować na półce lodówki lub w zamrażarce.
Jak długo można przechowywać ciasto kruche w lodówce? Fot. 123RF
Odpowiednie przechowywanie żywności jest bardzo istotne dla naszego zdrowia. Pamiętajmy, że trzymanie jedzenia w zbyt cieplej temperaturze sprzyja namnażaniu się bakterii i szybkiemu psuciu się żywności. Spożycie takiego produktu może poskutkować zatruciem pokarmowym. Warto również podkreślić, że każdy rodzaj żywności możemy przechowywać w lodówce tylko przez określony czas.


A jak jest z kruchym ciastem? Spieszymy donieść, że można je i przechowywać w lodowce, i mrozić.

Kruche ciasto – składniki, zastosowanie, przepis:

Kruche ciasto to jedno z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych rodzajów ciast. Z ciasta kruchego można bowiem wyczarować wiele różnorodnych wypieków: ciasteczka, babeczki, paluszki, tarteletki, tarty, wielkanocne mazurki czy spody do np. serników. Oprócz tego kruche ciasto bardzo szybko się wyrabia i nie sprawia ono większych problemów nawet cukierniczym amatorom.

Główne składniki ciasta kruchego (reszta jest opcjonalna i zależy od przepisu oraz preferencji) to:

W najpowszechniejszym przepisie na kruche ciasto (do słodkich wypieków) ściśle określone są proporcje głównych składników. Stosunek mąki do tłuszczu i cukru powinien wynosić: 3:2:1, co w praktyce oznacza, że np. na 300 gramów mąki przypada 200 gramów tłuszczu oraz 100 gramów cukru. Zazwyczaj do kruchego ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia, można z kolei (w zależności od przepisu) dodać zimną wodę lub śmietanę – szczególnie jeśli ciasto jest zbyt sypkie i nie daje się ugnieść.

To bowiem właśnie ugniatanie jest kluczem do idealnego ciasta kruchego – można to zrobić w robocie kuchennym (z użyciem haka do wyrabiania ciasta) lub własnymi rękami. Najpierw ucieramy (lub zagniatamy) pokruszone, zimne masło z mąką, potem dodajemy resztę składników.

Pamiętajmy, że ciasto zagniatamy jak najkrócej: tylko do momentu uformowania się jednolitej kuli. Zbyt długie narażenie ciasta na wysoką temperaturę (kuchni lub naszych rąk) może sprawić, że ciasto trudno będzie ugnieść i zwyczajnie się nie uda.

Jak długo można przechowywać kruche ciasto w lodówce?

Gotowe ciasto kruche owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce. Ale jak długo można przechowywać surowe ciasto kruche w lodówce?

Przed pieczeniem należy schładzać je przez co najmniej godzinę. Jeżeli zależy nam jednak na czasie i szybkich wypiekach, możemy na krótki czas włożyć je do zamrażarki (kontrolujmy jednak, aby nie zamarzło!). Pamiętajmy, że gdy "wyklejamy" ciastem formę do pieczenia lub wykrajamy z niego ciasteczka (po uprzednim rozwałkowaniu), musi być ono zimne. Warto także przed włożeniem ciasta do nagrzanego odpowiednio piekarnika, nakłuć je widelcem.
Czytaj także: Co zrobić, by wypieki poleżały dłużej? Poznaj sprawdzone triki
A co, jeśli wyrobiliśmy ciasto wcześniej i nie chcemy jeszcze go piec? To żaden problem. Surowe ciasto kruche można przechowywać w lodówce aż do 5 dni. Można jest także zamrozić i trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy.

Jak przechowywać upieczone ciasto kruche?

Po upieczeniu ciasto kruche (bez nadzienia czy kremów) można przechowywać nawet do dwóch tygodni. Nie trzymamy go w lodówce. Ciasto, np. na mazurki trzymamy w przykrytej blasze do pieczenia, a ciasteczka czy babeczki – w szczelnie zamkniętym pojemniku (dzięki czemu zmiękną i po czasie będą smaczniejsze). Pamiętajmy, że ciasto kruche musi po upieczeniu leżakować w cieple.