Przystawka na szybko, a do tego fit! Bakłażan w sezamie przygotujesz błyskawicznie [PRZEPIS]

redakcja naTemat
10 marca 2023, 16:38 • 1 minuta czytania
To danie świetnie sprawdzi się jako przystawka na szybko, obiad, a nawet dodatek na kanapki. Do tego jest zdrowe, pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Poznajcie przepis na pieczonego bakłażana w sezamie autorstwa Michała Gniłki z kanału WegeTuba na YouTube.
Bakłażan w sezamie to nie tylko przystawka. Możesz przyrządzić go również na obiad Fot. YouTube / WegeTuba

Bakłażan w sezamie z sosem tahini to szybkie danie, które możesz przygotować na dowolną okazję: szybki obiad i lunch (do ryżu, kuskusu czy z pieczonymi ziemniakami), przystawkę na przyjęcie, a nawet w kanapce z chlebem czy ciabattą. Bakłażan będzie otoczony w smakowitej panierce: z masła orzechowego lub migdałowego, syropu klonowego, tahiny (czyli pasty na bazie nasion sezamu) i oczywiście samego sezamu.


– Słodycz syropu klonowego podbija tutaj wytrawne smaki. To przepyszne, świeże danie, a sposobów jego zjedzenia jest mnóstwo – mówi kucharz Michał Gniłka na kanale WegeTuba na YouTube. Tak przygotowany bakłażan nie jest też smażony, ale pieczony, dlatego jest zdrowszy niż z patelni.

Jak przygotować bakłażana w sezamie? Przepis obejrzymy w wideo "Bakłażan w sezamie – świetna przystawka na szybko!". Palce lizać!

Bakłażan w sezamie z sosem tahini. Przepis WegeTuby

Składniki:

Marynata:

Dip:

Przygotowanie:

Cały przepis obejrzysz na kanale WegeTuba.

WegeTuba, czyli kopalnia wege przepisów na YouTube

Na kanale WegeTuba, który obserwuje ponad 62 tysiące internautów, znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe i smaczne dania wegańskie. W niekończącą się podróż po roślinnych smakach zabiera kucharz Mickey Rotten by Michał Gniłka.

Jak sam o sobie mówi, lubi jeść i ma świra na punkcie jedzenia. Podkreśla, że przede wszystkim jest łakomczuchem, a kucharzem dopiero w drugiej kolejności.

– Znajdziecie tutaj wegańskie przepisy pełne ciekawych smaków, kontrastujących tekstur i nieoczywistych kombinacji produktów. Pokażę wam, że kuchnia roślinna jest niesamowicie bogata i na co dzień możecie odkrywać nowe, zaskakujące połączenia smakowe – mówi Michał Gniłka z WegeTuby.