Przystawka na szybko, a do tego fit! Bakłażan w sezamie przygotujesz błyskawicznie [PRZEPIS]
Bakłażan w sezamie z sosem tahini to szybkie danie, które możesz przygotować na dowolną okazję: szybki obiad i lunch (do ryżu, kuskusu czy z pieczonymi ziemniakami), przystawkę na przyjęcie, a nawet w kanapce z chlebem czy ciabattą. Bakłażan będzie otoczony w smakowitej panierce: z masła orzechowego lub migdałowego, syropu klonowego, tahiny (czyli pasty na bazie nasion sezamu) i oczywiście samego sezamu.
– Słodycz syropu klonowego podbija tutaj wytrawne smaki. To przepyszne, świeże danie, a sposobów jego zjedzenia jest mnóstwo – mówi kucharz Michał Gniłka na kanale WegeTuba na YouTube. Tak przygotowany bakłażan nie jest też smażony, ale pieczony, dlatego jest zdrowszy niż z patelni.
Jak przygotować bakłażana w sezamie? Przepis obejrzymy w wideo "Bakłażan w sezamie – świetna przystawka na szybko!". Palce lizać!
Bakłażan w sezamie z sosem tahini. Przepis WegeTuby
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- mały pęczek mięty
Marynata:
- 5 łyżek stołowych tahiny
- 4 łyżki stołowe masła orzechowego
- 3 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki stołowe syropu klonowego
- 2/3 szklanki ziaren sezamu
Dip:
- 180 g niesłodzonego wegańskiego jogurtu
- reszta marynaty
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól do smaku
Przygotowanie:
Cały przepis obejrzysz na kanale WegeTuba.
WegeTuba, czyli kopalnia wege przepisów na YouTube
Na kanale WegeTuba, który obserwuje ponad 62 tysiące internautów, znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe i smaczne dania wegańskie. W niekończącą się podróż po roślinnych smakach zabiera kucharz Mickey Rotten by Michał Gniłka.
Jak sam o sobie mówi, lubi jeść i ma świra na punkcie jedzenia. Podkreśla, że przede wszystkim jest łakomczuchem, a kucharzem dopiero w drugiej kolejności.
– Znajdziecie tutaj wegańskie przepisy pełne ciekawych smaków, kontrastujących tekstur i nieoczywistych kombinacji produktów. Pokażę wam, że kuchnia roślinna jest niesamowicie bogata i na co dzień możecie odkrywać nowe, zaskakujące połączenia smakowe – mówi Michał Gniłka z WegeTuby.