Idealny lunch dla zabieganych. To curry z soczewicy przygotujesz w kilka chwil [PRZEPIS]
Malezyjskie curry z soczewicy to świetny wysokobiałkowy lunch, który z powodzeniem możesz zabrać ze sobą w pudełku do szkoły lub pracy. – Weganie często słyszą, skąd biorą białko. Właśnie z takich roślin strączkowych jak na przykład soczewica, które, jak w tym przypadku, jada się z ryżem – mówi w filmie "Błyskawiczne curry z soczewicy – wysokobiałkowy lunch!" na kanale WegeTuba na Youtube Michał Gniłka.
Jak przyznaje, kuchnia azjatycka z curry to jego ulubiony pomysł na lunch. – Curry z soczewicy ma naprawdę przepyszny, dobrze zbalansowany smak. Jest tu mleko kokosowe i przyprawy, czyli trochę słodkości i trochę ostrości. A do tego kolendra – opisuje kucharz.
Wysokobiałkowe curry z soczewicy możesz przygotować w większej ilości i jeść na lunch lub obiad nawet przez kilka dni. To więc znaczna oszczędność czasu dla zabieganych, którzy nie mają czasu na gotowanie. Jak przygotować malezyjskie wegańskie curry?
Błyskawiczne curry z soczewicy. Przepis WegeTuby
Składniki:
- szklanka ryżu ugotowana z niecałymi 2 szklankami wody
- mały pęczek kolendry
Curry:
- 400 g (1 i 1/2) szklanki wody
- 200 g (1 i 1/2) szklanki czerwonej soczewicy
- puszka mleka kokosowego
- 1 płaska łyżka stołowa czerwonego curry
- po 1/2 łyżeczki kurkumy, garam masali, cynamonu i kolendry w proszku
- 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego
- sok z 1 limonki
Przygotowanie:
Cały przepis znajdziesz na kanale WegeTuba.
WegeTuba, czyli wegańskie przepisy na YouTube
Na kanale WegeTuba, który obserwuje ponad 62 tysiące osób, znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe i smaczne dania wegańskie. W niekończącą się podróż po roślinnych smakach zabiera kucharz Mickey Rotten by Michał Gniłka.
Jak sam o sobie mówi, lubi jeść i ma świra na punkcie jedzenia. Podkreśla, że przede wszystkim jest łakomczuchem, a kucharzem dopiero w drugiej kolejności.
– Znajdziecie tutaj wegańskie przepisy pełne ciekawych smaków, kontrastujących tekstur i nieoczywistych kombinacji produktów. Pokażę wam, że kuchnia roślinna jest niesamowicie bogata i na co dzień możecie odkrywać nowe, zaskakujące połączenia smakowe – mówi Michał Gniłka z WegeTuby.