Idealny lunch dla zabieganych. To curry z soczewicy przygotujesz w kilka chwil [PRZEPIS]

redakcja naTemat
10 marca 2023, 16:13 • 1 minuta czytania
Jeśli nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni, to curry z soczewicy będzie strzałem w dziesiątkę – błyskawiczne, pyszne, pożywne i bogate w białko. To świetny pomysł na szybki lunch. Zobaczcie przepis Michała Gniłki z kanału WegeTuba na YouTube.
To wysokobiałkowe curry z soczewicy przygotujesz blyskawicznie Fot. YouTube / WegeTuba

Malezyjskie curry z soczewicy to świetny wysokobiałkowy lunch, który z powodzeniem możesz zabrać ze sobą w pudełku do szkoły lub pracy. – Weganie często słyszą, skąd biorą białko. Właśnie z takich roślin strączkowych jak na przykład soczewica, które, jak w tym przypadku, jada się z ryżem – mówi w filmie "Błyskawiczne curry z soczewicy – wysokobiałkowy lunch!" na kanale WegeTuba na Youtube Michał Gniłka.


Jak przyznaje, kuchnia azjatycka z curry to jego ulubiony pomysł na lunch. – Curry z soczewicy ma naprawdę przepyszny, dobrze zbalansowany smak. Jest tu mleko kokosowe i przyprawy, czyli trochę słodkości i trochę ostrości. A do tego kolendra – opisuje kucharz.

Wysokobiałkowe curry z soczewicy możesz przygotować w większej ilości i jeść na lunch lub obiad nawet przez kilka dni. To więc znaczna oszczędność czasu dla zabieganych, którzy nie mają czasu na gotowanie. Jak przygotować malezyjskie wegańskie curry?

Błyskawiczne curry z soczewicy. Przepis WegeTuby

Składniki:

Curry:

Przygotowanie:

Cały przepis znajdziesz na kanale WegeTuba.

WegeTuba, czyli wegańskie przepisy na YouTube

Na kanale WegeTuba, który obserwuje ponad 62 tysiące osób, znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe i smaczne dania wegańskie. W niekończącą się podróż po roślinnych smakach zabiera kucharz Mickey Rotten by Michał Gniłka.

Jak sam o sobie mówi, lubi jeść i ma świra na punkcie jedzenia. Podkreśla, że przede wszystkim jest łakomczuchem, a kucharzem dopiero w drugiej kolejności.

– Znajdziecie tutaj wegańskie przepisy pełne ciekawych smaków, kontrastujących tekstur i nieoczywistych kombinacji produktów. Pokażę wam, że kuchnia roślinna jest niesamowicie bogata i na co dzień możecie odkrywać nowe, zaskakujące połączenia smakowe – mówi Michał Gniłka z WegeTuby.