Zdrowy, wegański chlebek bananowy. Przygotujesz go w kilka chwil i nie ma glutenu [PRZEPIS]

redakcja naTemat
10 marca 2023, 16:23 • 1 minuta czytania
Chlebek bananowy to kulinarny hit ostatnich lat. Nic dziwnego, jest pyszny, szybki do zrobienia i na każdą okazję. Michał Gniłka z kanału WegeTuba na YouTube przygotował jego zdrowszą wersję, a do tego wegańską i bezglutenową. Zakochasz się w tym błyskawicznym i prostym przepisie.
Ten chlebek bananowy jest zarówno pyszny, jak i zdrowy Fot. YouTube / WegeTuba

Chlebek bananowy to słodki przysmak, który w zasadzie nie jest chlebem, a pysznym ciastem. Nazwa jednak przylgnęła, a chlebek faktycznie nadaje się na każdą okazję. Zdrowa wersja Michała Gniłki z kanału WegeTuba na YouTube sprawdzi się świetnie na śniadanie, do lunch boxa, na piknik czy po prostu na zdrowy deser.


– To przepis banalnie prosty. Wszystko ląduje w malakserze, blendujemy, wylewamy do foremki i pieczemy. Naprawdę zajmie nam to bardzo mało czasu – mówi w wideo z przepisem na wegański i bezglutenowy chlebek bananowy.

Ten w wersji kucharza jest bogaty w bakalie, ale jeśli za nim nie przepadacie, spokojnie można je pominąć. Z tego przepisu wyjdą również pyszne muffinki. Jak przyrządzić zdrowy i szybki chlebek bananowy?

Szybki i zdrowy chlebek bananowy. Przepis WegeTuby

Składniki:

Mokre składniki:

Suche składniki:

Przygotowanie:

Cały przepis zobaczysz na kanale WegeTuba.

WegeTuba, czyli przepisy na wegańskie potrawy na YouTube

Na kanale WegeTuba, który obserwuje ponad 62 tysiące osób, znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe i smaczne dania wegańskie. W podróż po roślinnych smakach zabiera kucharz Mickey Rotten by Michał Gniłka.

Jak sam o sobie mówi, lubi jeść i ma świra na punkcie jedzenia. Podkreśla, że przede wszystkim jest łakomczuchem, a kucharzem dopiero w drugiej kolejności.

– Znajdziecie tutaj wegańskie przepisy pełne ciekawych smaków, kontrastujących tekstur i nieoczywistych kombinacji produktów. Pokażę wam, że kuchnia roślinna jest niesamowicie bogata i na co dzień możecie odkrywać nowe, zaskakujące połączenia smakowe – mówi Michał Gniłka z WegeTuby.