Zdrowy, wegański chlebek bananowy. Przygotujesz go w kilka chwil i nie ma glutenu [PRZEPIS]
Chlebek bananowy to słodki przysmak, który w zasadzie nie jest chlebem, a pysznym ciastem. Nazwa jednak przylgnęła, a chlebek faktycznie nadaje się na każdą okazję. Zdrowa wersja Michała Gniłki z kanału WegeTuba na YouTube sprawdzi się świetnie na śniadanie, do lunch boxa, na piknik czy po prostu na zdrowy deser.
– To przepis banalnie prosty. Wszystko ląduje w malakserze, blendujemy, wylewamy do foremki i pieczemy. Naprawdę zajmie nam to bardzo mało czasu – mówi w wideo z przepisem na wegański i bezglutenowy chlebek bananowy.
Ten w wersji kucharza jest bogaty w bakalie, ale jeśli za nim nie przepadacie, spokojnie można je pominąć. Z tego przepisu wyjdą również pyszne muffinki. Jak przyrządzić zdrowy i szybki chlebek bananowy?
Szybki i zdrowy chlebek bananowy. Przepis WegeTuby
Składniki:
Mokre składniki:
- 70 g (1/4 szklanki) mleka owsianego lub innego mleka roślinnego
- 70 g (1/3 szklanki) roztopionego, rafinowanego oleju kokosowego lub oliwy extra virgin (wersja z oliwą będzie nieco bardziej wytrawna)
- 4 duże dojrzałe banany
- 150 g (2/3 szklanki) daktyli
- łyżeczka esencji waniliowej
Suche składniki:
- 360 g (2 szklanki) mąki owsianej lub dowolnej mąki
- 160 g (1 szklanka) miksu orzechów włoskich i rodzynek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Cały przepis zobaczysz na kanale WegeTuba.
WegeTuba, czyli przepisy na wegańskie potrawy na YouTube
Na kanale WegeTuba, który obserwuje ponad 62 tysiące osób, znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe i smaczne dania wegańskie. W podróż po roślinnych smakach zabiera kucharz Mickey Rotten by Michał Gniłka.
Jak sam o sobie mówi, lubi jeść i ma świra na punkcie jedzenia. Podkreśla, że przede wszystkim jest łakomczuchem, a kucharzem dopiero w drugiej kolejności.
– Znajdziecie tutaj wegańskie przepisy pełne ciekawych smaków, kontrastujących tekstur i nieoczywistych kombinacji produktów. Pokażę wam, że kuchnia roślinna jest niesamowicie bogata i na co dzień możecie odkrywać nowe, zaskakujące połączenia smakowe – mówi Michał Gniłka z WegeTuby.