Ten sposób na camembert w cieście skradnie wasze serca. Danie jak z francuskiego lokalu [PRZEPIS]
– Zabieram cię do przepięknego francuskiego regionu Normandii. Dlaczego właśnie tam? Bo w swoim przepisie będę używał słynnego francuskiego sera camembert, który stamtąd pochodzi – opowiada Pascal na początku wideo z przepisem na camembert w cieście francuskim.
To klasyczne francuskie danie, które z łatwością można otworzyć we własnej kuchni. Składniki są bardzo proste i łatwo dostępne.
- 1 camembert
- 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich
- 50 g grubo posiekanej suszonej żurawiny
- 1 gruszka pokrojona w kostkę
- 1 gałązka tymianku
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 opakowania miksu sałat
- sos vinaigrette
Nagrzej piekarnik do 220 stopni (bez termoobiegu).
1. Gruszkę pokrój w kosteczkę. Wrzuć na rozgrzaną oliwę na patelni i skarmelizuj (bez dodatku cukru). Potem obficie ją popieprz.
2. Posiekaj orzechy włoskie i żurawinę. Wszystko razem wymieszaj w miseczce.
– We Francji robi się tak, że aby sprawdzić dojrzałość sera camembert, odkrywa się go z pudełeczka i naciska na środku. Ja lubię, gdy jest bardzo dojrzały, taki który aż się rozlewa – opowiada Pascal.
3. Przekrój (poziomo) camembert na dwie części. Rób to delikatnie, nie dociskaj sera, aby się nie spłaszczył.
4. Do środka camemberta włóż żurawinę, orzechy, tymianek i zamknij jak kanapkę.
5. Lekko rozwałkuj ciasto francuskie. Tam, gdzie zaraz położysz na nie ser, wyłóż część gruszki. Pozostałą część daj na wierch camemberta.
6. Rozdziel białko od żółtka. Żółtko pomieszaj z odrobiną wody. Użyjesz go zaraz na ciasto francuskie, dzięki temu lepiej się sklei.
7. Odkrój mały pasek ciasta francuskiego, który posłuży do dekoracji wierzchu.
8. Zapakuj camembert jak prezent w ciasto francuskie. Jako "klej" użyj wcześniej przygotowanego żółtka.
9. Z pozostawionego ciasta zrób dekorację.
10. Camembert w cieście francuskim włóż do zamrażalki na ok. 40 minut.
– Musi się tak schłodzić, aby później ciasto francuskie w piekarniku szybko się zarumieniło, a w tym czasie dobrze schłodzony ser aż tak szybko się nie rozpuści – doradza Pascal.
11. Schłodzony ser wyłóż na blachę z papierem do pieczenia.
12. Piecz camembert w piekarniku przez ok. 20-25 minut.
13. W czasie, kiedy ser w cieście się piecze, przygotuj dodatki. Na pierwszy ogień idzie sałatka z sosem vinaigrette.
Jak zrobić sos vinaigrette? Do miseczki wlej ocet. Posól i wymieszaj tak, aby sól dokładnie się rozpuściła. Dodaj musztardę. Mieszaj całość i dolewaj oliwy z oliwek (jeszcze raz tyle objętościowo, co octu).
1. Sałatę polej sosem vinaigrette.
2. Upieczony ser wyłóż na talerz, a wokół niego daj sałatkę. I gotowe.
Pascal Brodnicki urodził się we Francji. To właśnie tam uczył się gotować w gastronomicznych szkołach. W 1991 roku przyjechał do Polski. Dziś jest tutaj jednym z najpopularniejszych kucharzy.
Choć bardzo dobrze mówi po polsku, to został mu charakterystyczny francuski akcent. Pascal ma na swoim koncie kilka autorskich książek kulinarnych. Swego czasu prowadził słynny program kulinarny "Pascal: Po prostu gotuj" na antenie TVN. Ma też za sobą przygodę w reality show "Azja Express". Od 2018 roku prezentuje swoje przepisy na youtubowym kanale "Tuba Smaku". Specjalizuje się w daniach na słono.
Czytaj także: https://natemat.pl/471785,makaron-na-ostro-w-11-minut-przepis?ticket=18f9cc4809ab86d84f437c54fa98d5e0