Też masz to jedzenie w domu? GIS wydał ostrzeżenie przed zatrutą partią
"W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu (NDP) pestycydu – chloropiryfosu w niżej wymienionej partii kaszy jaglanej" – przekazał Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) w komunikacie opublikowanym na stronie internetowej.
Szkodliwa substancja wykryta przez GIS w partii kaszy jaglanej
GIS zwraca uwagę, że chloropiryfos jest substancją szkodliwą dla zdrowia. Z tego powodu "biorąc pod uwagę dostępne dane dotyczące toksyczności tej substancji czynnej należy uznać, że każdy poziom przekraczający ustaloną wartość najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości może potencjalne stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów".
Szczegóły dotyczące produktu: Nazwa produktu: KRAW PAK Kasza jaglana, 500g Producent: FPHU "KRAWPAK" Stanisław Krawczyk, Rogóźno Kolonia 29, 22- 600 Tomaszów Lubelski Numer partii: 2023 07 03 Data minimalnej trwałości: 19/09/2024.
Teraz Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. "Właściciel zakładu po otrzymaniu informacji o zakwestionowaniu partii kaszy jaglanej poinformował swoich odbiorców o zaistniałej sytuacji i rozpoczął proces wycofywania" – poinformowano.
Fot. GIS
Ze strony Sumi Agro Poland wynika, że "chloropiryfos jest substancją czynną z grupy pestycydów fosforoorganicznych przeznaczoną do zwalczania szkodników gryzących i kłująco-ssących w pszenicy, jęczmieniu, rzepaku, ziemniakach, kapuście brukselskiej i głowiastej, kalafiorze, brokułach oraz śliwach i truskawkach".
Ten prepart zwalcza również szkodniki w szkółkach leśnych, drzew iglastych i liściastych, drzew oraz krzewów owocowych i ozdobnych, a także na plantacjach nasiennych. "Na szkodniki działa kontaktowo, żołądkowo i gazowo, a na roślinę powierzchniowo i wgłębnie. Wykazuje działanie translaminarne. Optymalna temperatura stosowania środków zawierających chloropiryfos wynosi 15-25°C." – czytamy w informacji na ten temat.
Czytaj także: https://natemat.pl/374679,salmonella-wykryta-w-sezamie-marki-kresto-jest-ostrzezenie-publiczne-gis