"Wyrzuć, nie ryzykuj". Ekipa dr. Grzesiowskiego apeluje ws. żywności popowodziowej

Antonina Zborowska
20 września 2024, 18:26 • 1 minuta czytania
Po powodzi wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że nawet szczelnie zapakowana żywność może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Wraz z falą powodziową do domów wtargnęły bakterie i toksyny, które mogą przedostać się do środka opakowań podczas ich otwierania. Główny Inspektorat Sanitarny na czele z dr. Pawłem Grzesiowskim ostrzega, aby nie ryzykować – najlepiej wyrzucić wszystkie produkty, które miały kontakt z wodą.
Dr Grzesiowski przestrzega. GIS wydał zalecenia dot. żywności Fot. Pawel Wodzynski/East News; Marysia Zawada/REPORTER/East News

Niewidzialne zagrożenie – GIS wydał zalecenia dotyczące żywności

Rozpoczęły się prace związane z usuwaniem skutków powodzi, a wraz z nimi nadeszło również nowe zagrożenie — znaleziona w domach zanieczyszczona żywność. Nawet hermetycznie zapakowane produkty, które miały kontakt z wodą, mogą być niebezpieczne. Na opakowaniach znajdują się bowiem setki bakterii groźnych dla ludzkiego zdrowia.


W wielu miejscach dotkniętych powodzią nadal brakuje bieżącej wody, co dodatkowo utrudnia bezpieczne przygotowywanie posiłków. Dlatego Główny Inspektorat Sanitarny razem z dr. Grzesiowskim opublikował zalecenia dotyczące bezpiecznego postępowania w tych trudnych warunkach.

Bakterie przypłynęły wraz z wielką wodą

Woda powodziowa, która wtargnęła z impetem do domów i gospodarstw, przyniosła ze sobą coś więcej niż tylko zniszczenia materialne. Przepływając przez cmentarze, kolektory ściekowe, chlewnie i wysypiska śmieci, zebrała ogromne ilości bakterii, które teraz znajdują się w miejscach, gdzie wcześniej były przechowywane produkty spożywcze.

Zalana przez powódź żywność może stanowić poważne zagrożenie zdrowotne, którego nie widać. Do usunięcia zanieczyszczeń nie wystarczy czysta woda z butelki. Nawet produkty zapakowane w szczelne opakowania nie są w pełni bezpieczne, ponieważ wszelkie bakterie, wirusy czy toksyny mogą zostać przeniesione do środka w trakcie otwierania.

"Wyrzuć, nie ryzykuj"

W sytuacji, gdy żywność miała kontakt z wodą powodziową, zalecenia są jednoznaczne.

– Wyrzuć wszystko, co zetknęło się z wodą. Nie ryzykuj – apelują pracownicy GIS. Nawet jeśli opakowanie wydaje się być nienaruszone, nie warto ryzykować. Spożycie skażonej żywności może prowadzić do poważnych chorób, a nawet śmierci.

Ponadto żywność, która nie była przechowywana w odpowiednich warunkach, np. z powodu długotrwałych przerw w dostawie prądu, również powinna być natychmiast wyrzucona. GIS przypomina – nie jedz niczego, co było poza chłodnią przez zbyt długi czas. Co więcej, eksperci ostrzegają przed myleniem produktów – np. zaprawionych zbóż siewnych czy olejów mineralnych, które w opakowaniach bez etykiet mogą zostać błędnie uznane za produkty spożywcze.

Główny Inspektorat Sanitarny stale aktualizuje swoje zalecenia i informacje, które można na bieżąco śledzić na ich stronie internetowej (www.gov.pl/web/gis) To ważne, aby w tym trudnym czasie zachować szczególną ostrożność, dbając o zdrowie swoje i swoich bliskich. W przypadku wystąpienia nawet najmniejszych objawów zatrucia pilnie należy udać się do najbliższej placówki POZ.