Tak Polacy przejadają się w święta. Dane o liczbie kalorii mogą przerazić

Natalia Kamińska
22 grudnia 2024, 19:20 • 1 minuta czytania
Święta to na pewno czas, by cieszyć się jedzeniem, ale warto też słuchać swojego ciała i jeść tyle, ile naprawdę potrzebujesz, zamiast "na zapas". Jednak wielu Polaków zjada w tym okresie dużo więcej, niż zwykle. Specjaliści obliczyli, nawet ile to kalorii. Aby spalić jeden dzień obżarstwa, trzeba byłoby chodzić przez... 20 godzin.
Polacy w święta jedzą "na zapas". Liczba spożytych kalorii robi wrażenie. Fot. Karol Makurat/REPORTER

Prof. Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu przypomniała (co cytuje Polskie Radio Rzeszów), że Polacy na święta kupują za dużo żywności i przygotowują zbyt dużo jedzenia.


Polacy przejadają się w święta Bożego Narodzenia

– Przeciętny Polak zje w ciągu świątecznego dnia 6, a niektórzy nawet 10 tys. kilokalorii w postaci bigosów, mięs, szynek z tłuszczykiem, czy tortów makowych. Zdrowy, dorosły człowiek o masie ciała 60-70 kg potrzebuje około 2 tys. kalorii dziennie – wyliczyła ekspertka.

Dodajmy, że aby spalić 6000 kcal, trzeba byłoby urządzić sobie 20-godzinny spacer. To pokazuje, jak bardzo folgujemy sobie w święta.

Tymczasem odchudzenie świątecznych potraw nie oznacza rezygnacji ze smaku i tradycji. Oto kilka prostych sposobów, jak przygotować zdrowsze wersje ulubionych dań.

Pierogi i uszka

Ciasto: Zamiast białej mąki, spróbuj pełnoziarnistej lub orkiszowej. Dodaj odrobinę jogurtu naturalnego, by ciasto było bardziej elastyczne.

Sposób przygotowania: Gotuj, zamiast smażyć.

Dodatki: Użyj duszonej cebuli na wodzie zamiast smażonej na tłuszczu.

Karp

Panierka: Zamiast panierki z bułki tartej, upiecz karpia w piekarniku w folii aluminiowej lub na papierze do pieczenia.

Smażenie: Jeśli smażysz, użyj minimalnej ilości oleju (najlepiej w spryskiwaczu) lub patelni grillowej.

Śledzie

Śledź w oleju: Zamień olej na jogurt naturalny lub chudy kefir, tworząc lekką zalewę.

Marynaty: Unikaj cukru w zalewach, zamiast tego dodaj przyprawy (np. gorczycę, liście laurowe).

Makowiec i piernik

Słodzik: Cukier zamień na ksylitol, erytrytol lub niewielką ilość miodu.

Polewy: Zamiast czekoladowej polewy, posyp ciasto odrobiną kakao.

Ogólne triki na "odchudzenie" potraw na święta:

W święta ważne jest też zachowanie równowagi między przyjemnością a zdrowiem. Oto kilka wskazówek, jak podejść do jedzenia w święta:

Czytaj także: https://natemat.pl/582575,zakupy-w-wigilie-to-moze-byc-problem-te-sklepy-beda-otwarte-najdluzej