
Okazuje się, że podstawową sprawą, z którą należy sobie poradzić, jest wyrzucanie żywności. Jak szacują eksperci, nawet 30 proc. kupowanego przez nas jedzenia ląduje w koszu. Nasze główne grzechy to: zbyt duże zakupy, zbyt duże porcje i zbyt długie przetrzymywanie jedzenia w lodówce. W ten sposób psuje się 9 milionów ton żywności rocznie. Jak sprawdził kiedyś dziennikarz Maciej Wasielewski, w jedną noc w śmietniku można znaleźć materiał na 120 talerzy zupy.
- Przygotowując się do świąt lub rodzinnych spotkań, proponuję zrobić menu, czyli listę przygotowywanych potraw a także zaplanować ilość osób i dań, które w trakcie świąt chcemy dla nich przygotować - mówi. - Kolejny etap, najcięższy chyba ze wszystkich, to asertywne zakupy. Zróbmy listę. Kupujmy składniki potrzebne, nie wymyślajmy już nowych potraw – skoro wcześniej uznaliśmy zapisane za wystarczającą ilość. CZYTAJ WIĘCEJ
1 kg ziemniaków
1
50 g twarogu
1-2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka soli
masło
cukier
cynamon
Przepis na wykonanie: CZYTAJ WIĘCEJ
Seler, a nie kapary
Ewa Ceborska przekonuje, że od pewnego czasu Polacy są zapatrzeni w kuchnię z innych krajów, na potęgę kupują kapary i suszone pomidory, a zapominają o tym, co na stoły podawały babcie. – Tanim i genialnym produktem spożywczym są wszelkiego rodzaju kasze. Mają potrzebne składniki mineralne i witaminy. Królową jest kasza gryczana, która dodatkowo jest źródłem magnezu. Tego pierwiastka brakuje dziś wszystkim, ze względu na życie w ciągłym stresie potrzebujemy go znacznie więcej niż kiedyś – mówi.
2 litry zimnej wody
300 g - 350 g piersi kurczaka
plaster cebuli (1 cm),
mały kawałeczek selera,
1 mała pietruszka,
2 średnie marchewki,
kawałek liścia kapusty
2 średnie ziemniaki
3 łyżki masła
1 listek laurowy, 3 ziela angielskie
100 g kaszy jęczmiennej (1 woreczek)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku (opcjonalnie)
Przepis na wykonanie na blogu: CZYTAJ WIĘCEJ
Ziemniaki i kiszonki
Zdaniem dietetyczki niedoceniane w polskiej diecie są też ziemniaki. – Pasują do wielu dań i jeśli nie są rozgotowane, zawierają dużo witaminy C – mówi i jako ważny składnik diety poleca też inne polskie warzywa: kapustę, marchew, korzeń pietruszki i seler. – Poza witaminami zawierają także dużo błonnika, który pomaga w trawieniu.
Skladniki:
Kasza gryczana - 1,5 szklanki
Jajka - 4 szt
Wątróbka drobiowa - 25 dag lub 25 dag pieczarek
Cebula - 1 szt
Czosnek - 2 ząbki
Masło - 2 łyżki
Pieprz, sól i majeranek do smaku
Wykonanie:
Kaszę ugotować na sypko.
Wątróbki udusić z cebulą (nie solić), lub to samo zrobić z pieczarkami.
Jajka ugotować na twardo.
Pokroić w dużą kostkę pieczarki lub wątróbki.
W misce wymieszać kaszę, masło, jajka pieczarki/ wątróbki i pryprawić.
Włożyć do naczynia do zapiekanek.
Piec w 180 stopniach przez 30 min.
Na oostatnie 10 minut odkryć naczynie
. Podawać gorące, można posypać utartym twardym serem. Do tego surówka.