
Tłuste, z wylewającym się po bokach mięsem i... pyszne. Burgery są uwielbiane niezależnie od kultury i miejsca na świecie. Ich ojczyzną są Stany Zjednoczone, gdzie zostały wymyślone przez niemieckich imigrantów. W wersji klasycznej składają się z wołowiny i mieszanki warzyw. Co jednak zrobić gdy ta nam się znudzi? Oto 5 najdziwniejszych wersji "bułki z mięsem".
REKLAMA
1. Burger z robalami
Mięsiste larwy pleśniakowca lśniącego (przed przerobieniem są brązowe, zielona barwa wynika głównie z dodania grochu i ma sugerować, że jest to danie zdrowe) to główny składnik tego kulinarnego "dzieła". Podobno smakuje pysznie, aczkolwiek trudno jest pogryźć mięso (opinie komentujących klientów). Ten przysmak poleca się osobom korzystającym z siłowni ze względu na wysoką wartość odżywczą. Odważylibyście się wziąć to do ust? Do kupienia na Wyspach Brytyjskich drogą wysyłkową (tutaj). Cena – 4 funty za cztery 40-gramowe porcje.
2. Burgero-pączek
Jeżeli ktoś uważa, że klasyczny burger to zdecydowanie za mało kalorii, może sięgnąć po tę osobliwą kompilację deseru i dania głównego. Krispy Kreme Burger to mięso przetykane bekonem i obłożone z obydwu stron pączkiem. Jest podawane z frytkami w restauracji Parma Tavern w amerykańskim Bufford. Żołądek wytrzyma?
3. Burger z jaka
Jak to bardzo sympatyczne i dość rzadkie zwierzę zamieszkujące Tybet, Indie i Chiny. Danie z niego wygląda jak zwykły burger, ale podobno smakuje wyśmienicie. Jego mięso jest bardzo miękkie, nieco podobne do wołowiny. Tylko czy nie szkoda przerabiać na kanapki tak sympatycznego dalekiego krewnego naszego żubra? Za prawie półkilogramowego jako-burgera trzeba też sporo zapłacić, blisko 20 dolarów. Zamówić go można tutaj.
4. Burger z aligatora
Jeżeli wolicie zjeść mięso zwierzęcia, które nie nadaje się na maskotkę, możemy wam polecić burger z aligatora. Jego mięso pozostaje bardzo jasne, nawet po mocnym wysmażeniu. Panuje zgodna opinia, że smakuje jak delikatniejszy kurczak, choć niektórzy porównują je bardziej do żabich nóżek. Za kanapkę w sklepie internetowym zapłacicie 19 dolarów lub 17,67 przy trzech lub większej ilości.
5. Burgery z bizona i wielbłąda
W restauracji Dave's Gourmet & Exotic Burgers w Nowym Jorku można zjeść wiele egzotycznych dań, wśród nich potrawy z wielbłąda i bizona. Para, która miała okazję spróbować tych dzieł opisuje swoje doświadczenia smakowe jako spektakularne. Kanapki są tłuste, mocno posolone i kaloryczne. Recenzenci wyczyścili swe talerze niemal do ostatniego okruszka. Burger z bizonem kosztuje 22 dolary, z mięsem z wielbłąda 20.
Napisz do autora: manuel.langer@natemat.pl
