Burgery, ulubiona potrawa wielu ludzi.
Burgery, ulubiona potrawa wielu ludzi. Fot jeffreyw Wikipedia/http://bit.ly/1MoIblY/CC BY 2.0/http://bit.ly/1rRyEZO

Tłuste, z wylewającym się po bokach mięsem i... pyszne. Burgery są uwielbiane niezależnie od kultury i miejsca na świecie. Ich ojczyzną są Stany Zjednoczone, gdzie zostały wymyślone przez niemieckich imigrantów. W wersji klasycznej składają się z wołowiny i mieszanki warzyw. Co jednak zrobić gdy ta nam się znudzi? Oto 5 najdziwniejszych wersji "bułki z mięsem".

REKLAMA

1. Burger z robalami

logo
Burger z robalami. Screen ze strony musclefood.com
Mięsiste larwy pleśniakowca lśniącego (przed przerobieniem są brązowe, zielona barwa wynika głównie z dodania grochu i ma sugerować, że jest to danie zdrowe) to główny składnik tego kulinarnego "dzieła". Podobno smakuje pysznie, aczkolwiek trudno jest pogryźć mięso (opinie komentujących klientów). Ten przysmak poleca się osobom korzystającym z siłowni ze względu na wysoką wartość odżywczą. Odważylibyście się wziąć to do ust? Do kupienia na Wyspach Brytyjskich drogą wysyłkową (tutaj). Cena – 4 funty za cztery 40-gramowe porcje.

2. Burgero-pączek

logo
Burgero-pączek Screen ze strony parmarustictavern.com
Jeżeli ktoś uważa, że klasyczny burger to zdecydowanie za mało kalorii, może sięgnąć po tę osobliwą kompilację deseru i dania głównego. Krispy Kreme Burger to mięso przetykane bekonem i obłożone z obydwu stron pączkiem. Jest podawane z frytkami w restauracji Parma Tavern w amerykańskim Bufford. Żołądek wytrzyma?

3. Burger z jaka

logo
Burger z jaka i sam bohater kanapki. Screen ze strony exoticmeatmarkets.com/ Fot. Dennis Jarvis Wikipedia/http://bit.ly/1I0N2G8/CC BY-SA 3.0/http://bit.ly/K9eh9h
Jak to bardzo sympatyczne i dość rzadkie zwierzę zamieszkujące Tybet, Indie i Chiny. Danie z niego wygląda jak zwykły burger, ale podobno smakuje wyśmienicie. Jego mięso jest bardzo miękkie, nieco podobne do wołowiny. Tylko czy nie szkoda przerabiać na kanapki tak sympatycznego dalekiego krewnego naszego żubra? Za prawie półkilogramowego jako-burgera trzeba też sporo zapłacić, blisko 20 dolarów. Zamówić go można tutaj.

4. Burger z aligatora

logo
Burger z mniej sympatycznego zwierzęcia. Fot. Ianaré Sévi/http://bit.ly/1XanHAx/CC BY-SA 3.0/http://bit.ly/K9eh9h/ Screen ze strony buyexoticmeats.com
Jeżeli wolicie zjeść mięso zwierzęcia, które nie nadaje się na maskotkę, możemy wam polecić burger z aligatora. Jego mięso pozostaje bardzo jasne, nawet po mocnym wysmażeniu. Panuje zgodna opinia, że smakuje jak delikatniejszy kurczak, choć niektórzy porównują je bardziej do żabich nóżek. Za kanapkę w sklepie internetowym zapłacicie 19 dolarów lub 17,67 przy trzech lub większej ilości.

5. Burgery z bizona i wielbłąda

logo
Burgery z bizona i wielbłąda. Screen ze strony yelp.com, użytkownik Lisa T.
W restauracji Dave's Gourmet & Exotic Burgers w Nowym Jorku można zjeść wiele egzotycznych dań, wśród nich potrawy z wielbłąda i bizona. Para, która miała okazję spróbować tych dzieł opisuje swoje doświadczenia smakowe jako spektakularne. Kanapki są tłuste, mocno posolone i kaloryczne. Recenzenci wyczyścili swe talerze niemal do ostatniego okruszka. Burger z bizonem kosztuje 22 dolary, z mięsem z wielbłąda 20.

Napisz do autora: manuel.langer@natemat.pl