Reklama.
Polskie grillowanie: kiełbasa, musztarda i piwo? Tym razem nie! Znany wszystkim kucharz Tomasz Jakubiak specjalnie dla nas odczarowuje myślenie o przaśnej kiełbasie i pokazuje, jak w prosty sposób przyrządzić z niej zaskakująco pyszne dania na grilla.
Słodka bułka maślana z siekaną białą kiełbasą z grilla i grillowanymi warzywami oraz sosem ogórkowym
4 bułki maślane
3 białe kiełbasy surowe
3 papryki kolorowe
cebula czerwona
cukinia
4 ząbki czosnku
2 pomidory
oliwa
bazylia, tymianek, oregano
2 łyżki soku z cytryny
Na sos
ogórek
szklanka jogurtu greckiego
mięta
łyżka soku z cytryny
Sól, pieprz
Warzywa pokrój w odpowiednie do grillowania kawałki i zamarynuj w posiekanych ziołach, oliwie i soku z cytryny. Odstaw na jedną godzinę. Ogórka zetrzyj na tarce na grubych okach i odsącz wodę, wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny i posiekaną miętą, dopraw solą i pieprzem. Surową kiełbasę natrzyj oliwą i grilluj łącznie z warzywami około 8-10 minut, pod koniec wrzuć na grilla bułeczkę. Zgrillowaną kiełbasę posiekaj wraz z warzywami. Podawaj w bułce z sosem.
Długie kiełbaski bawarskie z salsą jalapenio-jabłkową
4 długie bawarskie kiełbaski białe parzone
cytryna
łyżka marynowanych papryczek jalapenio ze słoika
pół czerwonej cebuli
3 ząbki czosnku
garść kolendry
jabłko zielone
1/4 kalarepy
łyżka octu winnego jasnego
łyżka miodu
Porwaną kolendrę, starty czosnek, ocet i miód łączymy razem. Papryczki, czerwoną cebulę oraz kalarepę kroimy w drobną kostkę, jabłko w nieco grubszą. Od razu mieszamy z większą częścią sosu by jabłko nie ściemniało. Kiełbaski oraz drugie jabłko w całości wrzucamy na grill. Podajemy z białym pieczywem i pieczonym w całości jabłkiem do którego dodajemy resztę sosu.
Big Dog, czyli polska kiełbasa z grilla w chrupiącej grillowanej bułce z marynowanymi z kolendrą ogórkami i grillowanymi grzybami
2 kiełbasy: „toruńska” lub wiejska
2 bułki pół-bagietki
ogórek
garść kolendry
łyżka soku z limonki
łyżka miodu
sól
garść pieczarek
boczniaki
Ogórka rozcinamy na pół i łyżką, wyciągamy nasiona, resztę wraz ze skórką kroimy w zapałki. Sól, sok z limonki i miód łączymy razem i dodajemy wraz z porwaną kolendrą do ogórka, odstawiamy na 30 min. Pieczarki i boczniaki oczyszczamy i kroimy w spore kawałki. Kiełbasę wrzucamy na grilla i opiekamy, aż skórka będzie „strzelać”. Grzyby grillujemy szybko i w wysokiej temperaturze, tak by nie straciły kształtu. Bułkę rozcinamy wzdłuż i kładziemy na grillu, aby stała się chrupiąca. Do bułki wkładamy grzyby, następnie zgrillowaną kiełbasę i ogóreczka.
Pikantne kiełbaski jagnięce z chlebkiem pita i sałatką z cytrynowym sosem
6 surowych cienkich kiełbasek jagnięcych lub baranich
4 chlebki pita
miska twardych i chrupiących sałat
1/4 szklanki soku z cytryny
łyżka startej skórki z cytryny (bez białej części )
1/4 szklanki oliwy
czosnek
miód
pomidorki koktajlowe
sól/pieprz
chilli
Umyj, porwij i osusz sałatę. Sok z cytryny, miód, oliwę i starty czosnek wymieszaj na jednolitą konsystencję. Dodaj do sosu startą skórkę. Sałaty wymieszaj z sosem zaraz przed podaniem.
Pity namocz lekko z każdej strony zimną wodą i piecz na grillu aż urosną. Kiełbaski smaż na grillu około 10min. Chlebek rozetnij a do środka wsadź sałatę i pokrojone kiełbaski.
Napisz do autorki: agata.daniluk@natemat.pl
Więcej:
GrillBardzo dobrze smak kiełbasy dopełniają ryby, np. fajna kompozycja smakowa powstanie, gdy połączymy kiełbasę z podsmażonym łososiem.
Wybierając kiełbasę na grilla, unikajmy tych tłustych, które na ruszcie zamienią się nam we frytkę, ponieważ wyleci z nich i tłuszcz, i woda, a po upieczeniu będą wyglądały okropnie i tak też będą smakowały.