Halloween —  Paluchy wiedźmy. Przepis na ciasteczka i słone przekąski [HIT]
Jak zrobić najpopularniejsze (i straaaaasznie pyszne) przekąski na Halloween? Podajemy najlepsze przepisy Fot. Instagram.com/@siergiejwkuchni

Choć wyglądają nieco makabrycznie i nieco przypominają kultową "Rąsię" z "Rodziny Adamsów", to idealnie wpisują się w posępny nastrój nie tylko Halloween, ale każdego jesiennego wieczoru spędzonego na czytaniu mrocznych kryminałów lub oglądaniu mrożących krew w żyłach horrorów, podczas których można chrupać... "palce wiedźmy". Jak je zrobić?

REKLAMA
Halloween na całym świecie nie może obyć się nie tylko bez dyni. Jedną z najpopularniejszych przekąsek w czasie Święta Duchów są charakterystyczne "palce czarownicy" (zwane także "paluszkami wiedźmy"). Kruche ciasteczka można zrobić w dwóch wersjach — na słodko i na słono.

Halloween 2020 — przepis na "Paluchy Wiedźmy"

PRZEPIS NA PALUCHY WIEDŹMY

Lista składników potrzebnych do przygotowania 30 szt. ciastek

⦁ jajko
⦁ około 250 g mąki
⦁ cukier puder (100 g)
⦁ 30 migdałów (blanszowanych)
⦁ migdały prażone i zmielone na pastę (100 g)
⦁ około 80 g masła (w temperaturze pokojowej)
⦁ łyżeczka proszku do pieczenia
⦁ szczypta soli
⦁ aromat waniliowy i migdałowy
⦁ czekolada / dżem / krwistoczerwony barwnik do ozdoby wedle uznania

Na początku należy przesiać mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
W osobnym naczyniu mieszamy masło (nie może być zimne), do którego wbijamy jajko oraz migdały zmielone na pastę, a następnie dodajemy aromat waniliowy i migdałowy.
Mieszamy mikserem mokre i suche składniki i zagniatamy masę na ciasto.
Po przełożeniu ciasta na blat oprószamy je mąką i odrywamy z niego 20-gramowe kawałki, z których formujemy paluszki, w które na końcu wbijamy migdały (tak, by wyglądały jak paznokcie) i nacinamy w kilku miejscach nożem kreski (posłużą nam za krwiste rany).
Gotowe paluszki umieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Po 15-20 minutach w temperaturze 180 stopni Celsjusza powinny przybrać złocisty odcień (trzeba sprawdzać, czy wystarczająco się zarumieniły).
Po wyjęciu "paluchów wiedźmy" z piekarnika pozostawiamy je do ostygnięcia, a potem dekorujemy je barwnikiem udającym krew (lub dżemem) oraz roztopioną czekoladą.
Jeśli chcemy zrobić słoną wersję tej przekąski, wystarczy zrezygnować z cukru, a do ciasta dodać szczyptę ulubionych przypraw i nieco więcej soli. Smacznego!