![Nie każdy z nas jest Magdą Gessler. Jeśli chcesz znaleźć najprostszy sposób na to, by przygotować faworki na Tłusty Czwartek 2021, to wypróbuj najłatwiejszy przepis z wykorzystaniem... gotowego ciasta francuskiego. Przepis na faworki z ciasta francuskiego w... 15 minut [TŁUSTY CZWARTEK]](https://m.natemat.pl/f319d7adce9d2629016adee62689c3b8,1500,0,0,0.jpg)
Zrobisz je w 5 minut, a upieczesz w 10. Kwadrans wystarczy, by wyczarować mniej kaloryczne, łatwiejsze w przygotowaniu, a na dodatek niewymagające smażenia w głębokim tłuszczu faworki z... gotowego ciasta francuskiego. Jeśli Twoje umiejętności kulinarne nie są na poziomie Magdy Gessler – wypróbuj najłatwiejszy przepis na udany Tłusty Czwartek, który zbliża się wielkimi krokami.
REKLAMA
Na południu Polski mówi się na nie "chrust", reszta kraju stosuje częściej mniej słowiańską nazwę "faworki". Przez wzgląd na naleciałości z innych języków w wielu miejscach używa się określenia zbliżonego do francuskiego słowa oznaczającego kokardkę lub wstążkę.
Ciasteczka te tradycyjnie przyrządzało się z okazji Tłustego Czwartku (w 2021 roku obchodzimy go 11 lutego). Ich ciekawy kształt nawiązuje do ozdoby, którą damy wręczały niegdyś tym, do których ich serce biło mocnej. W taki sposób można było okazać im względy nie łamiąc żadnych konwenansów. Słodki poczęstunek towarzyszył zaś zabawom, które urządzano z okazji tzw. Ostatków, po których następowała Środa Popielcowa rozpoczynająca okres Wielkiego Postu.
Według klasycznego przepisu do zrobienia faworków niezbędne jest zrobienie dosyć czasochłonnego w przygotowaniu ciasta między innymi na bazie... 15 żółtek, smalcu, mąki, cukru i spirytusu, które smaży się w głębokim tłuszczu.
Nie ma się jednak co oszukiwać. Nie każdy z nas jest Magdą Gessler, a niektórzy mają problem nawet z zagotowaniem wody w czajniku. Jeśli do tej pory Twój kulinarny Mount Everest kończył się na... włożeniu mrożonej pizzy do piekarnika — polecamy przepis dla gastronomicznych "żółtodziobów", czyli tak zwane "oszukane faworki".
Jak zrobić "oszukane faworki" z ciasta francuskiego? Najłatwiejszy przepis w 15 minut
SKŁADNIKI:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pani Jadzia, która pochwaliła się swoimi faworkami z ciasta francuskiego na Twitterze, twierdzi, że można je zrobić w mniej niż kwadrans.
Po upieczeniu faworki z ciasta francuskiego wyglądają całkiem podobnie jak zwykłe, choć z pewnością nie są tak kruche, jak tradycyjne. Nie ma jednak żadnych wątpliwości, że zasmakują wszystkim łasuchom — zwłaszcza tym, którzy cenią szybkie, tanie i proste przepisy na małe co nieco. Smacznego!