Zrobisz je w 5 minut, a upieczesz w 10. Kwadrans wystarczy, by wyczarować mniej kaloryczne, łatwiejsze w przygotowaniu, a na dodatek niewymagające smażenia w głębokim tłuszczu faworki z... gotowego ciasta francuskiego. Jeśli Twoje umiejętności kulinarne nie są na poziomie Magdy Gessler – wypróbuj najłatwiejszy przepis na udany Tłusty Czwartek, który zbliża się wielkimi krokami.
Faworki czy chrusty? Jak się mówi w różnych częściach Polski na ciasteczka przygotowywane z okazji Tłustego Czwartku?
Najłatwiejszy przepis na "oszukane faworki" z ciasta francuskiego"
15 minut i gotowe: zdrowszy, prostszy i łatwiejszy sposób na zrobienie alternatywnej wersji faworków.
Na południu Polski mówi się na nie "chrust", reszta kraju stosuje częściej mniej słowiańską nazwę "faworki". Przez wzgląd na naleciałości z innych języków w wielu miejscach używa się określenia zbliżonego do francuskiego słowa oznaczającego kokardkę lub wstążkę.
Ciasteczka te tradycyjnie przyrządzało się z okazji Tłustego Czwartku (w 2021 roku obchodzimy go 11 lutego). Ich ciekawy kształt nawiązuje do ozdoby, którą damy wręczały niegdyś tym, do których ich serce biło mocnej. W taki sposób można było okazać im względy nie łamiąc żadnych konwenansów. Słodki poczęstunek towarzyszył zaś zabawom, które urządzano z okazji tzw. Ostatków, po których następowała Środa Popielcowa rozpoczynająca okres Wielkiego Postu.
Według klasycznego przepisu do zrobienia faworków niezbędne jest zrobienie dosyć czasochłonnego w przygotowaniu ciasta między innymi na bazie... 15 żółtek, smalcu, mąki, cukru i spirytusu, które smaży się w głębokim tłuszczu.
Nie ma się jednak co oszukiwać. Nie każdy z nas jest Magdą Gessler, a niektórzy mają problem nawet z zagotowaniem wody w czajniku. Jeśli do tej pory Twój kulinarny Mount Everest kończył się na... włożeniu mrożonej pizzy do piekarnika — polecamy przepis dla gastronomicznych "żółtodziobów", czyli tak zwane "oszukane faworki".
Jak zrobić "oszukane faworki" z ciasta francuskiego? Najłatwiejszy przepis w 15 minut
SKŁADNIKI:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego dostępnego za mniej niż 5 zł w niemal każdym sklepie spożywczym lub supermarkecie.
1 łyżeczka cukru pudru do posypania (można dodać ewentualnie odrobinę cynamonu dla dodania aromatu)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Nie ma nic prostszego niż... wyjęcie gotowego ciasta francuskiego z lodówki (najlepiej odczekać kilka minut, by nabrało pokojowej temperatury) i przełożenie go na blaszkę.
Po rozwinięciu rulonika dzielimy ciasto wzdłuż na połowę i zaczynamy wycinać prostokąty o długości około 4 x 12 cm.
Każdy pasek nacinamy zaś w środku w taki sposób, by można było zwinąć "kokardkę".
Następnie układamy osobno każdy faworek tak, by poszczególne kawałki ciasta do siebie nie przylegały.
Ułożone na blaszce chrusty z ciasta francuskiego wkładamy do piekarnika na około 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza przy grzaniu góra / dół (lub 180 stopni Celsjusza przy opcji z termoobiegiem).
"Oszukane faworki" powinny być gotowe w momencie, kiedy będą lekko zarumienione.
Pani Jadzia, która pochwaliła się swoimi faworkami z ciasta francuskiego na Twitterze, twierdzi, że można je zrobić w mniej niż kwadrans.
Po upieczeniu faworki z ciasta francuskiego wyglądają całkiem podobnie jak zwykłe, choć z pewnością nie są tak kruche, jak tradycyjne. Nie ma jednak żadnych wątpliwości, że zasmakują wszystkim łasuchom — zwłaszcza tym, którzy cenią szybkie, tanie i proste przepisy na małe co nieco. Smacznego!