![Jerzy Czesław Blikle z tacą świeżo wypieczonych pączków. Tłusty Czwartek 1971 rok. Tłusty Czwartek sprzed lat. Tak się dawniej świętowało w Polsce [HISTORIA]](https://m.natemat.pl/bb4febc3d9bd4ae137ed5ba3beee2b30,1500,0,0,0.jpg)
Pączki wcale nie pochodzą z Polski, a ich słodki smak jest jedynie zapożyczeniem z... krajów arabskich. Choć znano je już w czasach starożytnego Rzymu, to zwyczaj spożywania ich w Tłusty Czwartek w naszym kraju zaczął powoli rozpowszechniać się dopiero na przełomie XVI i XVII wieku. Początkowo święto to nazywano "mięsopustem", a pączki nadziewano słoniną i zapijano wódką, której nie szczędzono na koniec karnawału tuż przed Wielkim Postem.
Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko, mógłby go był podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku, znowu się rozciąga i pęcznieje jak gąbka do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska.
Historyczne przepisy na tradycyjne pączki
Przepisy na pączki zawdzięczamy przede wszystkim... mnichom, bo to właśnie w ich skrzętnie zapisywanych księgach przetrwały pierwsze receptury na te wypieki.Z mąki przedniej, dwóch białków z jajec i kilku łyżek wódki różanej zrób ciasto tęgie. Cienko go na stole rostarszy lub rozwałkowawszy, kładź kupkami koriander w białym cukrze, a znowu zawijając, zrób pączki, a w tłustości wolnej rozgrzanej smaż.