Jak zrobić mazurek wielkanocny? Zdrowy przepis od Anny Lewandowskiej [HIT]
Zdrowy mazurek wielkanocny? To możliwe! Anna Lewandowska pokazała, że wystarczy drobna zmiana tradycyjnego przepisu, by powstał równie smaczny, ale mniej kaloryczny deser. Fot. Instagram.com/ @annalewandowskabpa

Wielkanocny mazurek wcale nie musi być kaloryczny, wystarczy drobna zmiana, by wyczarować równie smaczny, ale zdecydowanie zdrowszy smakołyk, po zjedzeniu którego nie trzeba katować się godzinami na treningu. Wystarczą daktyle, trochę kakao i kilka innych składników, by w mgnieniu oka powstał pyszny deser, który można spałaszować bez zbędnych wyrzutów sumienia.

REKLAMA
Nie dość, że jest równie smaczny jak tradycyjny, to na dodatek nie pójdzie nam w biodra i będzie doskonałą alternatywą dla tych, którzy nie mogą spożywać glutenu. Dzięki temu, że do jego przygotowania nie trzeba używać pszennej mąki, z pewnością zasmakuje wszystkim osobom na diecie bezglutenowej. Jak zrobić taki zdrowy mazurek wielkanocny z daktyli?
Wystarczy skorzystać z poniższej receptury udostępnionej przez popularną trenerkę, mistrzynię świata i wielokrotną medalistkę mistrzostw Europy i Polski w karate, a także mamę małej Klary i Laury oraz żonę piłkarza Roberta Lewandowskiego.

Dietetyczny i bezglutenowy mazurek na Wielkanoc — przepis Anny Lewandowskiej

Składniki:
  • mąka owsiana (100 g)
  • mąka ryżowa (100 g)
  • mąka kukurydziana / ziemniaczana (30 g)
  • kakao (2 łyżki)
  • garść daktyli (wg uznania, wystarczy 1 szklanka)
  • masło klarowane (80 ml)
  • mleczko kokosowe (1 puszka)
  • syrop klonowy / miód (70 ml)
  • proszek do pieczenia (1 łyżka)
  • chipsy kokosowe (garść, wg uznania)
  • migdały (garść, wg uznania)
  • jagody goi (kilka sztuk)

  • Sposób przygotowania:
  • Namocz daktyle we wrzątku.
  • Po rozgrzaniu piekarnika do 180 st. C wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, a następnie wymieszaj sypkie składniki (mąkę z proszkiem do pieczenia).
  • Do sypkich składników dodaj syrop klonowy i masło klarowane i zacznij zagniatać ciasto, a kiedy uzyska odpowiednią konsystencję, przełóż je do blaszki i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut.
  • Namoczone wcześniej daktyle odsącz i zblenduj z mleczkiem kokosowym, do którego dodaj migdały.
  • Gotową masę daktylową wypełnij upieczony spód ciasta. Wierzch można udekorować jagodami Goji i chipsami kokosowymi. Smacznego!
  • Czytaj także:
    logo