Jak zrobić mazurek wielkanocny? Zdrowy przepis od Anny Lewandowskiej [HIT]
Zdrowy mazurek wielkanocny? To możliwe! Anna Lewandowska pokazała, że wystarczy drobna zmiana tradycyjnego przepisu, by powstał równie smaczny, ale mniej kaloryczny deser. Fot. Instagram.com/ @annalewandowskabpa
Reklama.
Nie dość, że jest równie smaczny jak tradycyjny, to na dodatek nie pójdzie nam w biodra i będzie doskonałą alternatywą dla tych, którzy nie mogą spożywać glutenu. Dzięki temu, że do jego przygotowania nie trzeba używać pszennej mąki, z pewnością zasmakuje wszystkim osobom na diecie bezglutenowej. Jak zrobić taki zdrowy mazurek wielkanocny z daktyli?
Wystarczy skorzystać z poniższej receptury udostępnionej przez popularną trenerkę, mistrzynię świata i wielokrotną medalistkę mistrzostw Europy i Polski w karate, a także mamę małej Klary i Laury oraz żonę piłkarza Roberta Lewandowskiego.

Dietetyczny i bezglutenowy mazurek na Wielkanoc — przepis Anny Lewandowskiej

Składniki:
  • mąka owsiana (100 g)
  • mąka ryżowa (100 g)
  • mąka kukurydziana / ziemniaczana (30 g)
  • kakao (2 łyżki)
  • garść daktyli (wg uznania, wystarczy 1 szklanka)
  • masło klarowane (80 ml)
  • mleczko kokosowe (1 puszka)
  • syrop klonowy / miód (70 ml)
  • proszek do pieczenia (1 łyżka)
  • chipsy kokosowe (garść, wg uznania)
  • migdały (garść, wg uznania)
  • jagody goi (kilka sztuk)

  • Sposób przygotowania:
  • Namocz daktyle we wrzątku.
  • Po rozgrzaniu piekarnika do 180 st. C wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, a następnie wymieszaj sypkie składniki (mąkę z proszkiem do pieczenia).
  • Do sypkich składników dodaj syrop klonowy i masło klarowane i zacznij zagniatać ciasto, a kiedy uzyska odpowiednią konsystencję, przełóż je do blaszki i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut.
  • Namoczone wcześniej daktyle odsącz i zblenduj z mleczkiem kokosowym, do którego dodaj migdały.
  • Gotową masę daktylową wypełnij upieczony spód ciasta. Wierzch można udekorować jagodami Goji i chipsami kokosowymi. Smacznego!
  • Czytaj także:
    logo