Jak pokroić cebulę, by nie doprowadzić się do szału? Proste triki, które odmieniają życie w kuchni
redakcja naTemat
08 listopada 2022, 11:58·3 minuty czytania
Publikacja artykułu: 08 listopada 2022, 11:58
Krojenie cebuli potrafi być prawdziwym utrapieniem. Oczy szczypią, drapią, łzawią. Zresztą jak w ogóle ją pokroić z tymi wszystkimi łupinami? Ruszamy na pomoc! Oto proste sposoby na szybkie krojenie cebuli bez płaczu.
Reklama.
Reklama.
Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw w kuchni
Krojenie cebuli nie należy jednak do najprzyjemniejszych, gdyż powoduje łzawienie oczu
Jak pokroić cebulę, żeby nie płakać? Jak pokroić cebulę w kostkę, piórka i krążki?
Oto łatwe i szybkie sposoby na krojenie cebuli
Cebula jest wdzięcznym obiektem memów (zwłaszcza w Polsce), ale to przede wszystkim bardzo smaczne warzywo. Nie da się ukryć, że każda potrawa smakuje z nim znacznie lepiej. To jednak generuje problem, gdyż krojenie cebuli jest po prostu nieprzyjemne i uciążliwe. Dlaczego? Bo... zaczynamy płakać.
Dlaczego tak się dzieje? W komórkach cebuli znajdują się enzymy allinazy (występują one również w czosnku), które uwalniają się podczas krojenia i mieszają z innymi związkami chemicznymi w warzywie. W efekcie powstają kwasy sulfonowe, które przekształcają się w S-tlenek tiopropanalu. Ten lotny i lekki związek chemiczny unosi się i podrażnia śluzówkę (oko zaczyna nas szczypać i piec), więc oczy zaczynają łzawić, co jest ich naturalną reakcją obronną.
Na szczęście istnieją łatwe sposoby, aby nie płakać przy krojeniu cebuli. W teorii oznacza to, aby zapobiec uwolnieniu drażniącego gazu lub nie dopuścić do jego dotarcia do oczu. A w praktyce? Można oczywiście zaopatrzyć się rozdrabniacz lub siekacz do warzyw, ale jeśli wolisz to zrobić ręcznie (i taniej), wypróbuj poniższe kroki.
Krok 1. Używaj świeżej cebuli
Oczywiście w miarę możliwości. Świeża cebula rzadziej i mniej drażni oczy, niż cebula, która była przechowywana przez dłuższy czas. Gdy cebula się starzeje, jej enzymy zaczynają się bowiem rozkładać, a to znacznie przyspiesza łzawienie.
Krok 2. Zadbaj o wentylację w kuchni
Aby S-tlenek tiopropanalu nie dostał się do oczu, zadbajmy o dobry przepływ powietrza. Krójmy cebulę w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Dobrym pomysłem jest siekanie cebuli pod włączonym okapem kuchennym. Upewnijmy się tylko, że powietrze jest wydmuchiwane w dół, a nie leci nam prosto w oczy.
Krok 3. Włóż cebulę do lodówki przed krojeniem
To jedna z najlepszych metod, gdyż niższe temperatury powodują spowolnienie reakcji chemicznych. Włóż cebulę do lodówki na 30-45 minut i wyjmij ją dopiero wtedy, gdy zamierzasz ją pokroić. Krój ją szybko. Gdy cebula będzie się ocieplać, oczy zaczną szczypać i łzawić. Warto jednak pamiętać, że długotrwałe trzymanie cebuli w lodówce przyspiesza jej zepsucie, dlatego umieść ją w niej dopiero, gdy planujesz zaraz użyć warzywa.
Krok 4. Pamiętaj o ostrym nożu
Dobrze naostrzone noże ułatwiają wszystkie kuchenne prace, ale są szczególnie przydatne podczas krojenia cebuli. Ostry nóż powoduje bowiem mniejsze uszkodzenia struktury warzywa, dzięki czemu do powietrza uwalnia się mniejsza ilość gazu. Tępe ostrze nie tylko utrudni więc krojenie i siekanie cebuli, ale sprawi również, że zaczniemy wylewać litry łez. Warto zainwestować więc w ostrzałkę do noży lub porządny zestaw noży kuchennych.
Krok 5. Chroń swoje oczy
Jeśli twoje oczy są szczególnie wrażliwe, pomyśl o ochronie – stwórz barierę między oczami a drażniącym gazem. Pomóc mogą już zwykłe okulary lub okulary przeciwsłoneczne, ale najlepsze będą okulary ochronne z uszczelką, na przykład do pływania czy gogle narciarskie. Może to wyglądać w kuchni dość zabawnie, ale bezpieczeństwo przede wszystkim.
Jak szybko pokroić cebulę?
Jest kilka sposobów na krojenie cebuli. Zależą one od kształtu pokrojonych kawałków warzywa, jakie chcemy uzyskać. Jak kroić cebulę? Pamiętaj, aby robić to na desce do krojenia położonej stabilnie na blacie i używać dobrze naostrzonego noża.
Jak pokroić cebulę w kostkę?
Przekrój cebulę na pół od korzenia do czubka.
Odetnij czubek cebuli.
Obierz cebulę z łupin.
Zrób nożem nacięcia wzdłuż cebuli, ale postaraj się nie przeciąć warzywa do samego końca.
Natnij cebulę w poprzek.
Pokrój warzywo w drobną kostkę.
Jak pokroić cebulę w piórka?
Przekrój cebulę na pół od korzenia do czubka.
Odetnij obie końcówki.
Obierz cebulę z łupin.
Pokrój warzywo wzdłuż na cienkie piórka.
Jak pokroić cebulę w krążki?
Odkrój czubek cebuli.
Połóż cebulę (nie musisz jej obierać) odkrojonym czubkiem do dołu.
Odetnij mały kawałek z boku.
Połóż cebulę odkrojonym bokiem do dołu (dzięki temu nie będzie się ślizgać).
Pokrój warzywo na krążki dowolnej grubości.
Wypychaj z krążków środek, dzięki czemu powstaną mniejsze, puste w środku krążki.