Przepis na imprezowe przekąski.
Przepis na imprezowe przekąski. Fot. YouTube / Tuba Smaku

"Imprezowe ruletki" to idealna przekąska na spotkanie ze znajomymi. Do tego przepisu możesz wykorzystać to, co akurat masz w lodówce. Pascal Brodnicki z "Tuby Smaku" pokazał, jak zrobić takie małe przystawki i podzielił się swoimi wskazówkami.

REKLAMA

Przepisy na imprezowe przystawki – ta kwestia z pewnością zainteresuje osoby, które szykują się na przyjście gości lub planują wybrać się do kogoś. Na youtubowym kanale "Tuba Smaku" Pascal Brodnicki krok po kroku przedstawił sposób przygotowania "imprezowych ruletek".

Zwijane jak maki (sushi) roladki z chleba tostowego z różnymi dodatkami to prawdziwy hit. Jakie składniki można do nich użyć? Oto propozycje, jednak możesz też dodać to, co akurat masz w lodówce, a pasuje do takiej przekąski.

Składniki:
  • pieczywo tostowe ciemne / naleśniki / omlet
  • ricotta / pesto / majonez / ketchup / chrzan
  • łosoś / makrela / chorizo / szynka parmeńska
  • sałata lodowa / maślana / liście szpinaku / roszponka
  • ogórek / awokado / papryczki chili
  • koperek / świeże zioła
  • limonka / cytryna
  • przyprawy
  • tarty ser
  • kiełki
  • kapary
  • Sposób przygotowania:

    1. Odkrój skórki od chleba tostowego.

    2. Dwa kawałki chleba połóż obok siebie, tak aby z jednej strony nachodziły na siebie ok. pół centymetra i rozwałkuj je wałkiem.

    3. Czas na dodanie "elementu, który sklei nam te kawałki chleba". Może to być: majonez, ricotta, musztarda, pesto, serek kanapkowy, czy nawet zwykły ketchup.

    4. Na to połóż wybrane przez siebie 3 składniki.

    5. Jeśli masz w kuchni specjalną matę do robienia sushi, to nią zroluj przygotowany chleb z dodatkami.

    6. W kolejnym etapie taką "ruletkę" posmaruj z wierzchu serkiem i obsyp, czym chcesz. Możesz wybrać: pieprz czerwony, sezam, paprykę, starty ser czy kiełki.

    7. Tak zrobioną "ruletkę" pokrój na grube plastry. I gotowe.

    Wskazówki od Pascala:
  • Wybierz taki chleb tostowy, który nie ma grubej skórki
  • Zamiast chleba tostowego możesz użyć naleśników lub bardzo cienkiego omletu
  • Do tej przekąski warto kupić płaskie sałaty, nie karbowane, aby łatwiej je było zwinąć
  • Do każdej takiej "ruletki" dodaj choć jedno warzywo, na przykład ogórek konserwowy, kiszony, awokado
  • Nie wkładaj więcej niż 3 składników do środka, bo może być problem, żeby to zrolować
  • Do przekrojenia przystawki nie używaj noża z piłką. Musi on być ostry. Nie naciskaj, a "piłuj", tak jak by to był kawałek drewna
  • Propozycję łączenia składników w "ruletkach":
    1. majonez – szpinak – kawałki papryczki chilli – makrela – obtoczyć w koperku
    2. pesto – sałata – szynka parmeńska – suszone pomidory – obtoczyć w startym serze
    3. keczup – roszponka – ogórek – szynka – obtoczyć w szczypiorku

    – Można zrobić takie "ruletki" też na ciepło. To znaczy dać np. kawałek surowego kurczaka w środku razem z suszonymi pomidorami i usmażyć. Jest też możliwość podsmażenia pieczywa na masełku – podpowiada kucharz.

    Pascal Brodnicki urodził się we Francji. To właśnie tam uczył się gotować w gastronomicznych szkołach. W 1991 roku przyjechał do Polski. Dziś jest tutaj jednym z najpopularniejszych kucharzy.

    Choć bardzo dobrze mówi po polsku, to został mu charakterystyczny francuski akcent. Pascal ma na swoim koncie kilka autorskich książek kulinarnych. Swego czasu prowadził słynny program kulinarny "Pascal: Po prostu gotuj" na antenie TVN. Ma też za sobą przygodę w reality show "Azja Express". Od 2018 roku prezentuje swoje przepisy na youtubowym kanale "Tuba Smaku". Specjalizuje się w daniach na słono.

    Czytaj także: