To deser nie tylko na Tłusty Czwartek. Oto jak zrobić dobre i smaczne faworki.
To łakocie nie tylko na Tłusty Czwartek. Z tym przepisem od babci zrobisz przepyszne faworki. Fot. Adam Staśkiewicz/East News

Faworki to jeden z najpopularniejszych deserów w Polsce, zwłaszcza w Tłusty Czwartek, ale nie tylko. Choć ich przygotowanie wymaga nieco czasu, z tym sprawdzonym przepisem od babci pójdzie Ci sprawnie i szybko.

REKLAMA

Chwila pracy w kuchni z pewnością jest warta smaku domowych faworków. To świetny deser nie tylko na Tłusty Czwartek. Z tym przepisem wyjdą jak te od babci – a wiadomo, że nie ma lepszych łakoci niż te przygotowane według tradycyjnych receptur. Coraz chętniej sięgamy po stare przepisy i odtwarzamy je we własnej kuchni.

Faworki jak od babci – składniki

Aby przygotować pyszne, kruche faworki, potrzebne są następujące produkty:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 40 g masła
  • 15 ml spirytusu
  • 5 żółtek
  • szczypta soli  
  • Warto pamiętać, by składniki miały temperaturę pokojową. Najlepiej wyciągnąć je z lodówki na około godzinę przed wzięciem się do pracy.

    Przepis na pyszne faworki

    1. Przesiej mąkę na stolnicę i uformuj kopczyk z wgłębieniem na środku.
    2. Do wgłębienia dodaj żółtka, posiekane masło, spirytus, szczyptę soli oraz śmietanę.
    3. Wyrabiaj ciasto, ale niezbyt długo – kilka minut wystarczy. Powinno być elastyczne i łatwe do wałkowania.
    4. Rozwałkuj ciasto na placek, złóż je na pół i uderz kilka razy wałkiem kuchennym. To pozwoli wprowadzić pęcherzyki powietrza, dzięki czemu faworki będą lekkie i kruche.
    5. Przykryj ciasto miską i odstaw na 30 minut.
    6. Podziel ciasto na kilka części i kolejno rozwałkuj bardzo cienko.
    7. Wycinaj prostokąty o wymiarach ok. 3 × 10 cm. Na środku każdego z nich zrób nacięcie, przez które przełóż jeden bok ciasta, formując charakterystyczny kształt.
    8. Gotowe faworki układaj obok siebie i przykryj bawełnianą ściereczką, aby nie wysychały.

    Jak smażyć faworki?

    Sekret idealnych, miękkich faworków tkwi w smażeniu. Tradycyjny przepis od babci zaleca smażenie na smalcu, który nadaje im wyrazisty smak i piękny złocisty kolor. Oto kilka wskazówek:

  • Smalec powinien być dobrze rozgrzany, najlepiej do temperatury ok. 175-180°C.
  • Faworki smażymy z obu stron na złocisty kolor, przez ok. 20-50 sekund na stronę (czas zależy od grubości ciasta).
  • Do gorącego tłuszczu można wrzucić kawałek obranego ziemniaka. Zapobiega to przypalaniu się smalcu i pozwala ocenić temperaturę: jeśli ziemniak od razu zaczyna brązowieć i wokół niego pojawiają się bąbelki, tłuszcz jest gotowy do smażenia.
  • Faworki powinny swobodnie pływać w tłuszczu, dlatego smaż je partiami.
  • Usmażone faworki wyłów szczypcami i przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
  • Czytaj także: