pieczarki na bazarze
Jak prawidłowo czyścić pieczarki? Fot. Andrzej Monczak / Agencja Wyborcza.pl

Pieczarki to jeden z najpopularniejszych produktów w kuchni – są wykorzystywane w wielu potrawach. Jednak każdy z nas ma inne zdanie co do kwestii ich czyszczenia. Oto jak najlepiej przygotować te grzyby.

REKLAMA

W kuchni każdy z nas jest swoim szefem i ma własne zasady, sposoby i triki. Niektóre wynosimy z domu, inne odkrywamy sami lub ktoś nam polecił. Popularne jest także uczenie się gotowania i różnych patentów z YouTube czy TikToka. Sporną kwestią pozostaje jednak przygotowywanie pieczarek.

Oto jak należy przygotować pieczarki

Wśród zalet pieczarek można wymienić to, że są tanie i łatwo dostępne, a także pasują do wielu dań, co pozwala nie tylko na szybkie przygotowanie posiłku, ale też eksperymenty kulinarne.

W wielu przepisach wskazano, by pieczarki dokładnie umyć i obrać. W rzeczywistości to zbędny krok. Obieranie nie tylko zabiera czas, z tego powodu marnujemy część produktu. Jeśli grzyby są świeże, wystarczy odciąć końcówki nóżek. Obieranie ma sens tylko wtedy, gdy pieczarki mają kilka dni i nie wyglądają już najlepiej.

Jeśli pieczarki są w miarę czyste, wystarczy włożyć je do durszlaka, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nie należy ich moczyć przez dłuższy czas, ponieważ łatwo wchłaniają wodę, co może pogorszyć ich smak.

Tę metodę stosują profesjonalni kucharze

Profesjonalni kucharze często stosują też metodę czyszczenia pieczarek miękkim pędzelkiem, którą uważają za najlepszą spośród wcześniej wspomnianych. W ten sposób można dokładnie usunąć resztki ziemi z kapelusza i blaszek. Zeschnięte lub zabrudzone końcówki nóżek najlepiej odciąć. Tak przygotowane pieczarki można kroić, zetrzeć lub pozostawić w całości, w zależności od preferencji.

Jeśli nie mamy w kuchni pędzelka, zastępczo można użyć nowej szczoteczki do zębów lub czystej, lekko zwilżonej szmatki.