Przepis na zapiekankę serową z kiełbasą.
Przepis na zapiekankę serową z kiełbasą. Fot. YouTube / Tuba Smaku

Ta zapiekanka makaronowa z serem i kiełbasą to niebo w gębie. Nie potrzeba tutaj wyszukanych składników czy dużo czasu. Oto dokładny przepis na to proste danie, które idealnie pasuje na obiad lub kolację.

REKLAMA

Jakie szybkie danie zrobić na obiad? – nad tym głowi się na pewno niejedna osoba w kuchni. Pascal Brodnicki na youtubowym kanale "Tuba Smaku" pokazał banalnie prosty i błyskawiczny przepis na zapiekankę makaronową z serem i kiełbasą.

Kucharz wspomniał, że to też świetny sposób na wykorzystanie pozostałego makaronu w lodówce. – Nie potrzebujecie wielu składników, a efekt jest naprawdę świetny! – przekonuje.

Gramatura składników i sposób przygotowania znajdziecie poniżej.

Składniki:
  • 500 g makaronu fusilli
  • 240 g białej kiełbasy
  • 200 ml passaty
  • 200 ml płynnej śmietany (najlepiej 18 proc.)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula w kostkę
  • tymianek z gałązkami
  • 300 gramów startego sera Dziugas
  • 100 ml bulionu warzywnego lub rosołu z kurczaka
  • Sposób przygotowania zapiekanki makaronowej z serem i kiełbasą z przepisu Pascala:

    Przygotuj głęboką patelnię.

    Ugotuj makaron – świderki.

    Nastaw piekarnik na 200 stopni.

    1. Rozdrobnij czosnek i posól go. Posiekaj cebulę.

    2. Na patelnie wlej trochę oleju. Wrzuć czosnek, a gdy zacznie skwierczeć, dodaj cebulę.

    3. Pokrój trzy białe kiełbasy na talarki.

    4. Do szklistej cebuli na patelni dorzuć przygotowaną kiełbasę i smaż przez 2 minuty.

    5. Dodaj passatę, bulion i doprowadź całość do wrzenia.

    6. Posiekaj natkę pietruszki i wrzuć do sosu.

    Wykończenie:

    1. Do naczynia żaroodpornego nalej trochę oleju. Wysmaruj nim spód i boki.

    2. Wyłóż połowę makaronu, na to sos, starty ser i znów makaron.

    3. Całość zalej śmietaną i posyp resztą sera.

    4. Włóż do piekarnika na 15-20 minut. Niedługo przed wyjęciem możesz włączyć termoobieg.

    Pascal Brodnicki urodził się we Francji. To właśnie tam uczył się gotować w gastronomicznych szkołach. W 1991 roku przyjechał do Polski. Dziś jest tutaj jednym z najpopularniejszych kucharzy.

    Choć bardzo dobrze mówi po polsku, to został mu charakterystyczny francuski akcent. Pascal ma na swoim koncie kilka autorskich książek kulinarnych. Swego czasu prowadził słynny program kulinarny "Pascal: Po prostu gotuj" na antenie TVN. Ma też za sobą przygodę w reality show "Azja Express". Od 2018 roku prezentuje swoje przepisy na youtubowym kanale "Tuba Smaku". Specjalizuje się w daniach na słono.

    Kucharz w "Tubie Smaku" pokazał m.in. swój sposób na skrzydełka z kurczaka w panierce z prażonych orzeszków ziemnych. Popularnością cieszą się również jego przepis na makaron z ostrym sosem w 11 minut, kuleczki ziemniaczane, kurczaka w panko z kolorową sałatką czy przekąski imprezowe.

    Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że podczas przyrządzania swoich ulubionych dań popełniamy istotne błędy. Pascal przygotował także dla swoich fanów listę czynności, które wykonujemy na co dzień, a one źle wpływają na wykorzystywane przez nas produkty.

    Czytaj także: