Grupa restauratorów nie czeka na wsparcie rządu. ForRest pomaga bezpłatnie kolegom po fachu
Zwolnienia, zerowe przychody, brak perspektyw – z takimi problemami zmaga się w tym momencie niemal cała gastronomia. To właśnie dla nich wystartowała oddolna akcja pomocowa ForRest Projekt. Dzięki niej przedsiębiorcy mogą uzyskać bezpłatne porady dotyczące m.in. działań w czasie kryzysu i rozmów z pracownikami.
Kto może uzyskać bezpłatne wsparcie ekspertów?
Grupa osób, pod przewodnictwem Marcina Kocha, również właściciela restauracji, skrzyknęła się i wspólnie chce ratować swoją branżę. Pro bono. Wszystkie osoby zaangażowane w ForRest Projekt to praktycy z szeroką wiedzą zarówno biznesową jak i gastronomiczną. Wśród osób współpracujących z projektem są też psycholodzy, kancelarie i doradcy finansowi.– To było dość spontaniczne – przyznaje Marcin Koch. – Jesteśmy z branży gastronomicznej, po godzinach pracy i z przekonaniem, że niestety nie załapiemy się na pomoc państwa, po prostu postanowiliśmy działać. Jesteśmy dość dużą organizacją, mamy partnerów, którzy nas wspierają ,a i tak poczuliśmy się opuszczeni. Wkurzały nas rady na forach, często osób które nigdy nie prowadziły tego biznesu. Doszliśmy do wniosku, że to o czym nikt nie myśli, to kontakt bezpośredni, pomoc wykraczającą poza ogólne treści. Jeżeli możemy pomóc sobie dlaczego nie innym.
ForRest Projekt to obecnie trzy osoby, Marcin Koch, Hanna Dąbrowska i Magda Pyszczek. Projekt prowadzą we współpracy z serwisem OuiChef.pl Pomaga im już wielu partnerów, m.in. Browar Stu Mostów czy firma FMC Polska S.A. Stale szukają konsultantów, którzy wesprą ich wiedzą.Chcemy, aby restauracje z problemami miały poczucie, że obok jest ktoś, kto doskonale rozumie ich problem. Bezpośrednio dotrzemy do potrzebujących podmiotów, weźmiemy pod uwagę konkretne potrzeby i problemy. Współpracujemy z konsultantami oraz udzielamy pomocy on-line, udzielimy również wsparcia telefonicznego.
Fot. Materiały prasowe
Mój rozmówca podkreśla, że pomoc kierują tylko do firm, które przed dniem 14.03 nie miały zaległości względem pracowników, tzn że wypłaciły wynagrodzenia za miesiąc luty.
Na jaką pomoc mogą liczyć gastronomicy?
Upadek restauracji to nie tylko tragedia dotykająca bezpośrednio 300 tyś. pracowników branży gastronomicznej, ale również rzeszy dostawców i producentów. Uczestnicy projektu udzielą wsparcia w czterech obszarach:
Urzędy i Finanse
Manual najpilniejszych działań związanych z daną chwilą kryzysu. Podpowiadamy co trzeba zrobić teraz, z czym nie można czekać.Działania międzyludzkie
Jak rozmawiać z pracownikami, optymalizacja zatrudnienia, podejmowanie trudnych decyzji, narzędzia wsparcia dla pracowników, jak utrzymać zespół.Co potem?
Planowanie starego biznesu w nowej rzeczywistości, gdzie szukać finansowego wsparcia.Eksperci doradzają
Jak przejść przez burze w zgodzie z wartościami i samym sobą, gdzie szukać pomocy psychologicznej.Link do kwestionariusza pomocy
Link do strony ForRest Projekt
– Każdy temat, który się u nas pojawia poddany jest analizie, zadajemy pytania uzupełniające. Jeżeli jakieś zapytanie wykracza poza zakres naszych lub naszych konsuktantów kompetencji informujemy – mówi Koch. – Z pewnością nie zajmujemy się szukaniem finansowania, pozyskaniem kredytów. Nie wykonamy też za właścicieli firm pracy, która jest po ich stronie. Obecna sytuacja wymaga bardzo ciężkiej pracy i chcemy aby firmy które do nas się zwracają z pytaniem miały tego świadomość. Nic się samo nie wydarzy.
Czytaj też: To do niej zgłaszają się ci, którzy tracą pracę i pensję. "Koronawirus obnażył patologię"