Rozgrzej się po jesiennym spacerze! 5 przepisów na pyszne grzane wino, nie tylko czerwone

Joanna Stawczyk
Pachną genialnie, smakują obłędnie, a w dodatku rozgrzeją Cię lepiej niż ulubiony kocyk. Grzane wino z cynamonem, goździkami i pomarańczą kojarzy się ze świątecznymi jarmarkami i spacerami w chłodne wieczory. Zebraliśmy 5 przepisów, które sprawią, że jesienno-ziomowy wieczór nabierze wyjątkowego klimatu.
5 oryginalnych przepisów na pysznego grzańca. To hit sezonu! Fot. unsplash.com
Dla niejednego dorosłego spacer wśród bożonarodzeniowych iluminacji nie ma sensu bez kubeczka z aromatycznym napojem.

Poza tym, że dobre grzane wino jest świetne na rozgrzewkę, to pozwala cieszyć się wizją zbliżających się świąt - nawet, jeśli musisz spędzić je w zamknięciu.

Myśląc o grzanym winie, przeważnie mamy przed oczami wariację półsłodkiego, czerwonego trunku z dodatkiem cytrusów i korzennej przyprawy.

My wychodzimy poza schemat i przedstawiamy inne, fantazyjne patenty na rozgrzewające eliksiry. Te smaki rozłożą Was na łopatki!

1. Klasyka rodzaju

Czasem klasyczne połączenia smakują najlepiej. Proponujemy wzorowego grzańca z dodatkiem anyżu i wanilii, które otworzą kolejny poziom smaku typowego mixu.
Klasyczny grzaniecFot. unsplash.com
Spróbuj dodać imbiru, a przekonasz się, co to znaczy rozgrzać się do czerwoności. Staraj się kupić przyprawy w całości, nie w najtańszej, sproszkowanej wersji.

SKŁADNIKI

- 0,75 l czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- 2 pomarańcze (sparzone, pokrojone w plastry)
- mały kawałek imbiru (obrany, pokrojony w plastry)
- 4 łyżki cukru lub miodu
- laska cynamonu
- laska wanilii
- 3 gwiazdki anyżu

::PRZYGOTOWANIE::


- Wino wlać do rondelka, dodać cukier i przyprawy. Grzać aż mikstura będzie ciepła, ale nie doprowadzać do wrzenia - inaczej alkohol będzie parować.

- Zdjąć z ognia i zostawić na godzinę, żeby wino przeszło aromatem przypraw.

- Po upłynięciu czasu przecedzić wino, a potem znowu podgrzać. Podawać ciepłe w szklankach, dekorując np. plastrem pomarańczy i kilkoma goździkami.


2. Grzaniec z gruszką i kardamonem

To połączenie jest totalnym kosmosem. Jeśli nie jesteś fanem ciężkich grzańców na czerwonym winie, to ten w odświeżającej, białej wersji zwali Cię z nóg. Kardamon, miód i suszona morwa biała sprawiają, że jesienna gruszka nigdy smakowała lepiej.

SKŁADNIKI

- 0.75 l białego półsłodkiego wina (Chardonnay)
- 2 duże, twardsze gruszki (umyte, pokrojone w plastry)
- kardamon
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki suszu z morwy białej
- łyżka miodu
- cytryna (sparzona, pokrojona w plastry)

::PRZYGOTOWANIE::

- Wino wlać do rondelka, miód i przyprawy. Wrzucić jedną, pokrojoną gruszkę. Grzać aż mikstura będzie ciepła, ale nie doprowadzać do wrzenia - inaczej alkohol będzie parować.

- Zdjąć z ognia i zostawić na godzinę, żeby wino przeszło aromatem przypraw.

- Po upłynięciu czasu przecedzić wino, a potem znowu delikatnie podgrzać. Podawać ciepłe w szklankach, dekorując plasterkiem gruszki i cytryny.
Grzaniec z gruszką, kardamonem i morwą białąFot. Maciej Stanik
Czytaj także: Piekło w gębie, precz bakterie! 7 genialnych pomysłów na ostre papryczki

3. Grzane wino z owocami

Kompozycja korzennych przypraw i słodko-kwaśnych owoców sprawi, że Twoje kubki smakowe przeniosą Cię do leśnej krainy. Gałka muszkatołowa i dodatek brandy będą bardzo oryginalnym dodatkiem, który wzbogaci smak czerwonej mikstury.

SKŁADNIKI

- 0,75 l czerwonego wina półwytrawnego
- owoce mrożone (jagody, maliny, porzeczki, truskawki)
- 2 pomarańcze
- 150 g cukru trzcinowego lub 3 łyżki miodu
- laska wanilii
- laska cynamonu
- kilka goździków
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- opcjonalnie 60 ml brandy

::PRZYGOTOWANIE::

- Sparzyć pomarańcze, zetrzeć z niej skórkę, a sok wycisnąć. Wrzuć do rondelka razem z cukrem lub miodem, przepołów wanilię i dodaj resztę przypraw.

- Wlej 300 ml wina, aby pokryło zawartość rondla. Podgrzewaj i mieszaj aż cukier rozpuści się, łącząc z przyprawami.

- Zredukować do syropu i dopiero wtedy dolać resztę wina, ewentualnie brandy i owoce. Podgrzewać, ale nie doprowadzać do wrzenia.


4. Grzaniec z grejpfutem i rozmarynem

Odświeżająca odsłona grzańca na białym winie jest po prostu rewelacyjna. Wytrawna, cytrusowa nuta czerwonego grejpfruta podbita świeżym rozmarynem tworzy niespotykaną wariację smaków. Postaraj się kupić dojrzałe, słodkie cytrusy oraz rozmaryn w doniczce lub cięty.

SKŁADNIKI

- 0,75 l białego półsłodkiego wina (Chardonney)
- 2 duże, czerwone grejpfruty
- rozmaryn świeży
- mały kawałek imbiru (obrany, pokrojony w plastry)
- 2 łyżki miodu
- kilka kosteczek białej czekolady do podania

Wariacja z grejpfrutem i rozmarynemFot. Joanna Stawczyk
::PRZYGOTOWANIE::

- Sparzyć grejpfruty, zetrzeć z nich skórkę (uważać, żeby nie ścierać białego, bo będzie gorzkie), a potem wycisnąć sok. Wrzuć skórkę i sok do rondelka razem z miodem, dwoma, większymi gałązkami rozmarynu i imbirem.

- Wlej 300 ml wina, aby pokryło zawartość rondla. Delikatnie podgrzewaj i mieszaj aż miód rozpuści się, łącząc z przyprawami i cytrusowym sokiem.

- Zredukować do syropu i dopiero wtedy dolać resztę wina. Podgrzewać, ale nie doprowadzać do wrzenia, żeby alkohol nie parował. Podawać w szklankach, udekorowanych plastrem grejpfruta i rozmarynu, plus ewentualnie kosteczką białej czekolady - petarda!


5. Czekoladowy grzaniec

Czekoladomaniacy będą wniebowzięci tą wariacją. Kompozycja ciemnej czekolady podbita aromatyczną pomarańczą w wersji alkoholowej to totalny strzał w dziesiątkę. Pamiętaj, aby wybrać dobrą czekoladę o min. 67% zawartości kakao.

SKŁADNIKI

- 0,75 l czerwonego wina półwytrawnego
- 200g cukru trzcinowego lub 3 łyżki miodu
- 200 g kakao
- 300 g ciemnej, gorzkiej czekolady połamanej na mniejsze kawałki
- laska cynamonu
- kilka goździków
- 3 gwiazdki anyżu
- 2 mandarynki (obrane, podzielone na połówki) lub 1 pomarańcza (sparzona, pokrojona w plastry)

::PRZYGOTOWANIE::

- W 500 ml wody rozpuścić cukier lub miód, kakao i dodać przyprawy. Podgrzewać w rondelku, gotując na małym ogniu.

- Zdjąć z ognia, a następnie dodać czekoladę, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Dodać pozostałe składniki i wrzucić mandarynki lub pomarańcze. Odstawić na 15 min, aby mikstura przeszła aromatem. Na koniec dodać wino i podgrzewać, ale nie doprowadzać do intensywnego wrzenia. Wino podawać gorące.

- Dodać mandarynki i rozmaryn, odstawić na 10 minut, aby wywar naciągnął. Dodać wino i podgrzewać. Podawać gorące.


Czytaj także: W aptece tego nie dostaniesz. 7 przepisów na cudotwórcze kiszonki i zakwasy