Najlepszy świąteczny pasztet z dodatkiem buraka. Przepis Ani Lewandowskiej
W Polsce, podobnie jak w innych krajach wysokorozwiniętych, coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską lub wegańską, Dla wielu z nich polskie Święta ze stołami uginającymi się od mięsa (choć nie w Wigilię) są wyzwaniem. Jak zachować tradycyjne smaki, gdy jest się wegetarianiniem, podpowiada Anna Lewandowska. Trenerka podzieliła się przepisem na pasztet z buraka, który smakuje "jak u mamy".
Czytaj także: W tym cieście zamknięto całą magię świąt. Mistrz cukiernictwa zdradza, jak upiec makowiec idealny
Do przygotowania pasztetu będziemy potrzebować:
- 500 g buraków
- 200 g kaszy jaglanej
- 2 białe cebule
- łyżka masła klarowanego
- 3 liście laurowe
- jedno duże jabłko
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- szczypta majeranku
- szczypta tymianku
- szczypta oregano
- dwie łyżki siemienia lnianego
- łyżka miodu (jeśli lubimy słodki posmak)
1) Kaszę przepłukaną zimną wodą należy ugotować wedle instrukcji podanej na opakowaniu
2) Umyte, ale nieobrane buraki pieczemy przez 45 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
3) Dusimy posiekaną w kostkę cebulę na maśle z dodatkiem liści laurowych. Gdy będzie gotowa dodajemy pokrojone w kostkę lub starte jabłko i również dusimy aż zmięknie.
4) Wszystkie składniki miksujemy blenderem, przyprawiając.
5) Pasztet pieczemy w takiej samej formie jak ten tradycyjny, przed przelaniem masy wykładając ją uprzednio papierem do pieczenia
6) Pieczemy kolejne 45 minut w 180 stopniach. Gotowe!
Należy pamiętać, że jeśli przy naszym stole zasiądą nie wegetarianie, ale weganie, masło należy zastąpić tłuszczem roślinnym. Co bardziej "ortodoksyjni" mogą też nie chcieć jeść miodu.
Źródło: Gazeta.pl
Czytaj także: Takiej zupy wigilijnej jeszcze nie jedliście! Przepis na grzybowe... cappuccino [HIT ŚWIĄT 2020]