Najlepszy świąteczny pasztet z dodatkiem buraka. Przepis Ani Lewandowskiej

Bartosz Świderski
W Polsce, podobnie jak w innych krajach wysokorozwiniętych, coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską lub wegańską, Dla wielu z nich polskie Święta ze stołami uginającymi się od mięsa (choć nie w Wigilię) są wyzwaniem. Jak zachować tradycyjne smaki, gdy jest się wegetarianiniem, podpowiada Anna Lewandowska. Trenerka podzieliła się przepisem na pasztet z buraka, który smakuje "jak u mamy".
Anna Lewandowska podała przepis na pasztet z buraka i kaszy jaglanej fot. Instagram / annalewandowskahpba
Jeśli i przy waszym świątecznym stole zasiądą w tym roku wegetarianie, nie zaszkodzi przygotować czegoś specjalnie dla nich. Dość prostym pomysłem będzie pasztet z buraka, taki jak ten zaproponowany przez Annę Lewandowską.

Czytaj także: W tym cieście zamknięto całą magię świąt. Mistrz cukiernictwa zdradza, jak upiec makowiec idealny

Do przygotowania pasztetu będziemy potrzebować:

- 500 g buraków

- 200 g kaszy jaglanej

- 2 białe cebule

- łyżka masła klarowanego

- 3 liście laurowe

- jedno duże jabłko

- 3 łyżki mąki kukurydzianej

- szczypta majeranku

- szczypta tymianku


- szczypta oregano

- dwie łyżki siemienia lnianego

- łyżka miodu (jeśli lubimy słodki posmak)


1) Kaszę przepłukaną zimną wodą należy ugotować wedle instrukcji podanej na opakowaniu

2) Umyte, ale nieobrane buraki pieczemy przez 45 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.

3) Dusimy posiekaną w kostkę cebulę na maśle z dodatkiem liści laurowych. Gdy będzie gotowa dodajemy pokrojone w kostkę lub starte jabłko i również dusimy aż zmięknie.

4) Wszystkie składniki miksujemy blenderem, przyprawiając.

5) Pasztet pieczemy w takiej samej formie jak ten tradycyjny, przed przelaniem masy wykładając ją uprzednio papierem do pieczenia

6) Pieczemy kolejne 45 minut w 180 stopniach. Gotowe!

Należy pamiętać, że jeśli przy naszym stole zasiądą nie wegetarianie, ale weganie, masło należy zastąpić tłuszczem roślinnym. Co bardziej "ortodoksyjni" mogą też nie chcieć jeść miodu.

Źródło: Gazeta.pl

Czytaj także: Takiej zupy wigilijnej jeszcze nie jedliście! Przepis na grzybowe... cappuccino [HIT ŚWIĄT 2020]