Pizza z patelni? To nie problem! Wypróbuj najłatwiejszy przepis z okazji Dnia Pizzy 2021

Monika Piorun
Nie musisz nawet włączać piekarnika. Wystarczy trochę mąki, drożdże, ciepła woda, łyżka oliwy, szczypta soli i zwykła patelnia, by w mgnieniu oka wyczarować potrawę, która podbiła świat i nieustannie cieszy się popularnością niemal na całym globie. 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji podpowiadamy, w jaki sposób zrobić najprostszą domową pizzę.
Jak zrobić domową pizzę z... patelni? Najprostszy sposób nie wymaga wiele zachodu. Nie trzeba nawet włączać piekarnika. Fot. Yaowalak Rahung /123 RF
Włoscy naukowcy z Instytutu Badań Farmaceutycznych w Mediolanie twierdzą, że ich narodowa potrawa ma działanie przeciwrakowe i chroni przed nowotworami gardła i przełyku, a dzięki likopenowi zawartemu w doskonałej jakości pomidorach, może nawet spowalniać procesy starzenia i zapobiegać miażdżycy.

Grecy z kolei uważają, że to ich starożytni przodkowie są prawdziwymi autorami popularnego placka z oliwą, ziołami i różnymi dodatkami. Najwięcej na świecie jedzą ją jednak Amerykanie — statystycznie... 350 kawałków na sekundę.

Weganie i wegetarianie zmodyfikowali jej przepis w taki sposób, że potrafią zrobić roślinny zamiennik spodu na pizzę nawet z... kalafiora.
Czytaj także: Pizza z... kalafiora — przepis na zdrowszą wersję pizzy z okazji Dnia Wegetarian
Natomiast ci, którzy nie potrafią gotować, z pełnym przekonaniem zapewniają, że najlepiej smakuje własnoręcznie przygotowana pizza z... patelni. Do jej zrobienia nie trzeba wiele zachodu, a jeśli tylko osiągniemy wprawę, to jej wykonanie zajmie nam zdecydowanie mniej czasu niż oczekiwanie na gotową pizzę dostarczoną wprost do domu.

Jak zrobić pizzę z patelni — najprostszy przepis

Sposobów na przygotowanie pizzy z patelni jest naprawdę wiele. Przepis można modyfikować według własnego uznania, dodając na wierzch ulubione składniki — różne gatunki serów, wędlin, grzybów, warzyw, a nawet... fig.


Poniżej prezentujemy najłatwiejszą metodę na przygotowania ciasta, które zawsze wychodzi i powinno doskonale sprawdzić się także w przypadku pizzy z patelni.
Składniki:



Czytaj także: Pączkoburger w wersji light, czyli wegański sposób Tłusty Czwartek [PRZEPIS]

Zacznij od wymieszania suchych składników na pizzę z patelni. Do mąki dodaj drożdże w proszku, dokładnie wymieszaj i zalej wszystko ciepłą wodą. Potem dodaj oliwę i zacznij wyrabiać ciasto przez co najmniej kilkanaście minut do momentu aż osiągnie odpowiednią konsystencję (powinno być lekko kleiste, ale na tyle sprężyste, by odrywać się od wnętrza miski).

Następnie przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyznaczonym czasie przełóż ciasto na stolnicę lub czysty stół obsypany odrobiną mąki i uformuj z niego kulę. Przetnij powstałą masę na kilka części, z których po rozwałkowaniu powstaną spody do pizzy.

Rozwałkowany placek przełóż na patelnię i wysmaruj z wierzchu oliwą. W dalszej kolejności zacznij nakładać ulubione dodatki (w tym przypadku ser pleśniowy i plasterki figi). Smaż wszystko przez około 3 minuty.

Jeśli nie chcesz używać piekarnika, to użyj szczelnej przykrywki, pod którą może się zapiec wierzch pizzy. Jeśli zaś nie posiadasz odpowiedniej pokrywki, włóż pizzę do piekarnika na dodatkowe 2 minuty, by przypiekła się z wierzchu (zastosuj opcję: grill).

Kiedy pizza się zapiecze, odstaw ją na chwilę do ostygnięcia, a potem oprósz ją świeżymi liśćmi rukoli i polej odrobiną octu balsamicznego dla podkreślenia smaku potrawy.

Dodatki na pizzę z patelni zależą od naszych upodobań. Można je dowolnie zmieniać. Wystarczy przygotować ciasto, a na wierzch można dodawać nasze ulubione składniki. Doskonale sprawdzą się też nawet... resztki z lodówki, których musimy się szybko pozbyć — od pieczarek lub kawałków wędlin po różne gatunki serów. Smacznego!

Dowiedz się więcej: