5 nietypowych pomysłów na pączki w tłusty czwartek [PRZEPISY]
Tłusty czwartek to jeden z takich dni w roku, gdy przestajemy liczyć kalorie, oddając się słodkiemu obżarstwu. Zazwyczaj wybieramy klasyczne pączki z różą posypane cukrem pudrem lub lukrowane z marmoladą. A gdyby tak zerwać z rutyną i spróbować czegoś zupełnie innego? Przedstawiamy 5 nietypowych przepisów na pączki, które mogą was zaskoczyć
Pączki z parówką
Nie wszystkie pączki muszą ociekać lukrem, aby zachwycać smakiem. Jedną z takich propozycji jest… pączek z parówką! Ten nietypowy przysmak pochodzi z Kijowa, a lokal "Kijowska Perepiczka", który serwuje pączki z parówką, cieszy się ogromną popularnością. Nie trzeba jednak jechać na Ukrainę, aby spróbować tego dziwnego połączenia, z powodzeniem możesz przygotować perepiczki w domu.Przepis na pączki z parówką
Ciasto do pączków z parówką przygotowuje się wg klasycznego przepisu.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 25 g suchych lub 50 g świeżych drożdży
- ½ szklanki drobnego cukru
- ½ szklanki drobnego cukru
- ½ szklanki masła
- 1 całe jajko i 4 żółtka
- 1 szklanka letniego mleka
- 10 parówek
- smalec lub olej do smażenia
Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży, zacznij od przygotowania rozczynu, suche drożdże możesz od razu połączyć z resztą składników. Przed połączeniem masy, rozpuść masło, a żółtka ubij z resztą cukru na parze. Pamiętaj, aby dobrze wyrobić ciasto! Parówki podziel na dwie części, otocz dokładnie masą na pączki i smaż do zrumienienia w smalcu lub oleju w temperaturze 175 stopni.
Słodkie pączki z batata
Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy, przygotuj pączki z batata. Słodkie ziemniaki nadadzą pączkom wyjątkowego smaku, który pokochają nawet dzieci! Do środka możesz włożyć dowolne nadzienie – pączki z batata świetnie komponują się zarówno z dżemem, jak i z powidłami babci. Idealnie sprawdzi się tu także konfitura malinowa, która przełamie słodki smak batatów.
Przepis na pączki z batata
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka upieczonego i rozdrobnionego batata
- 2 całe jajka i 2 żółtka
- 1 i ½ szklanki letniego mleka
- 20 g świeżych lub 10 g suchych drożdży
- 35 g roztopionego masła
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- olej do smażenia
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto. Pozwól mu dobrze wyrosnąć, stawiając przykrytą ścierką miskę w ciepłym miejscu. Z ciasta uformuj niewielkie kulki i napełnij je ulubionym nadzieniem. Pączki z batata najlepiej smażyć w gorącym oleju przez około 3 minuty na każdej ze stron.
Wegańskie pączki z ziemniaków
Do przygotowania pączków, możesz użyć także naszych rodzimych ziemniaków. Będą miały nieco inny, wytrawny smak. Świetnie sprawdzą się w połączeniu z… mięsem! Jedną z takich propozycji jest wegański pączkoburger na Tłusty Czwartek.Oczywiście należy pamiętać, że to burger wegański i miejsce mięsa powinien zająć kotlet warzywny.Przepis na pączki z ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 opakowania suchych drożdży
- 1 i ½ szklanki letniego mleka roślinnego
Drożdże wymieszaj z kilkoma łyżkami mąki pszennej i letnim mlekiem roślinnym, a następnie odstaw do wyrośnięcia. Resztę składników połącz w misce i dodaj do nich przygotowany wcześniej rozczyn. Dokładnie wyrób ciasto, które po wyrośnięciu uformuj w kulki i usmaż na gorącym oleju.
Wytrawne pączki kukurydziane
Kolejna wytrawna propozycja to pączki kukurydziane. Z powodzeniem można wykorzystywać je, jako baza do dań mięsnych takich, jak kurczak w panierce lub podać na śniadanie do jajek sadzonych.
Przepis na kukurydziane pączki
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 całe jajka
- ½ szklanki jogurtu lub śmietany 12 proc.
- ½ łyżeczki soli
- 1 i ½ łyżeczki czerwonej papryki (słodkiej lub ostrej)
Wszystkie składniki połącz w misce, a następnie dobrze wymieszaj. Pączki kukurydziane piecz w specjalnych foremkach dedykowanych ciastkom z dziurką. Jeśli nie dysponujesz taką formą, możesz wykorzystać foremki do muffinek i rurki z folii aluminiowej, włożonej do środka.
Pączki z makiem i cytryną
Jeśli jednak wolisz słodkie wypieki, ale szukasz nietypowego przepisu – sprawdź ten na pączki z makiem i cytryną. Możesz polać je cytrynowym lukrem i posypać otartą skórką lub po prostu posypać cukrem pudrem.
Przepis na pączki z makiem i cytryną
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 2 i ½ łyżki maku
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki skórki otartej z wyparzonej cytryny
- 2 i ½ łyżki roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ łyżeczki ekstraktu z cytryny
- ½ szklanki letniego mleka
Wszystkie suche składniki połącz w misce, a następnie dodaj do nich produkty mokre. Wymieszaj dokładnie i nagrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie wyciśnij gęste ciasto na blachę tak, aby uformować niewielkie kulki i piecz przez ok 10-15 min.